Almanya Başbakanı Moskova’da Putin’le Görüşüyor

Almanya Başbakanı Moskova’da Putin’le Görüşüyor

ABONE OL
10:55 - 15/02/2022 10:55
Almanya Başbakanı Moskova’da Putin’le Görüşüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bugün Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le biraraya gelecek. Berlin’de başbakanlığa yakın kaynaklar tarafından yapılan açıklamaya göre, görüşmenin öğle saatlerinde başlaması ve “saat sınırı olmaksızın ucu açık olarak” yapılması planlanıyor. Toplantıdan sonra Scholz ve Putin’in ortak bir basın toplantısı düzenlemeleri bekleniyor.

Scholz’un başbakan olarak Rusya’ya gerçekleştirdiği ilk resmi ziyarette, Ukrayna krizinin Berlin’le Moskova arasındaki tüm ikili diğer konuları gölgede bırakması bekleniyor.

Scholz’un ziyarette Putin’e, Rusya‘nın Ukrayna’yı işgal etmesinin yaptırımlara yol açacağı ve olası ekonomik sonuçları konusunda baskı yapacağı tahmin ediliyor. Berlin’de yorumcular görüşmeyi, “Rusya ve Ukrayna arasında gerilimi düşürmek ve sıcak bir çatışmayı önlemek için son şans” olarak yorumlarken Başbakan Scholz’un, Putin’e bazı somut öneriler sunacağından bahsediliyor. Farklı kaynaklar, öneriler arasında Ukrayna’nın önümüzdeki yıllarda NATO üyesi olmayacağının garantilenmesinin de yer aldığını ve bunun Kremlin’in bu yöndeki beklentilerini tatmin edebilecek bir teklif olabileceğini belirtiyor.

Bazı Alman gazeteleri, Scholz’un Ukrayna’nın 10 yıl boyunca NATO’ya alınmayacağı yönünde bir garanti vereceğini öne sürüyor. Putin, Ukrayna’nın NATO’ya alınması halinde savaş çıkacağını öne sürerek NATO’nun Doğu Avrupa’daki genişleme sürecinin durdurulmasını talep ediyor.

Scholz, Zelenski ve Biden’la da görüştü

Ukrayna Cumhurbaşkanı Wolodimir Zelenski, dün Scholz’la biraraya geldiği toplantıdan sonra Ukrayna’nın, NATO üyeliği hedefini sürdürdüğünü açıkladı. Zlenski, NATO üyesi olarak ülkesinin kendisini daha güvende hissedeceğini belirtmiş ve “Ancak ne yazık ki her şey bizim elimizde değil” demişti. Zelenski’nin bu sözü, Ukrayna’nın NATO üyeliği konusundaki ısrarından vazgeçebileceğinin mesajı olarak yorumlanmıştı.

Almanya Başbakanı Scholz, Kiev’de Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky’le biraraya geldi.

Ukrayna’nın Londra Büyükelçisi Vadym Prystaiko’nun daha sonra yanlış anlaşıldığını söylediği, ülkesinin Rusya ile olası bir savaştan kaçınmak için NATO’ya üyelik adımından vazgeçebilecekleri yönündeki açıklaması da bu yönde bir sinyal olarak yorumlandı.

Scholz’un Putin’le görüşmesinde ikili bir strateji izleyeceği belirtiliyor. Öte yandan dün Zelenski’yle olan görüşmesinde vurguladığı gibi, Rusya’yla değişik formatlarda diyaloga açık ve istekli olduğunun sinyalini vermesi, ve Batı’nın, Ukrayna’ya yönelik bir saldırı durumunda Rusya’yı ekonomik ve diplomatik olarak cezalandıracağı konusunda net bir uyarıda bulunması bekleniyor.

Nitekim Scholz dün “Böyle bir durumda derhal harekete geçeceğiz. Rusya’nın ekonomik kalkınmasını etkileyecek çok geniş kapsamlı yaptırımları uygulayacağız” dedi. Geçen hafta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la Berlin’de biraraya gelen Scholz, o buluşma sonrasında da Rusya’nın, Ukrayna’ya saldırması durumunda uygulanacak yaptırımlar hakkında yoğun bir çalışma yaptıklarına işaret etmiş ve “Ukrayna’ya saldırı olması durumunda hızlıca karar alabilecek durumdayız” ifadesini kullanmıştı.

Scholz, yaptırımların ve tepkinin somut olarak hangi maddeleri içerdiği konusundaysa ne dün ne de daha önceki günlerde net bir açıklama yapmadı. Berlin’deki analistler, Scholz’un bu konuyu ortada bırakarak olası yaptırımları, Putin’le kapalı kapılar arkasında konuşmayı tercih ettiğini öne sürüyor.

Scholz, geçen hafta başında Washington’da ABD Başkanı Joe Biden’la da biraraya gelmiş, Biden işgal durumunda Rusya’dan Almanya’ya uzanan doğal gaz boru hattı projesi Kuzey Akım 2’nin, derhal iptal edileceğini söylemişti. Alman başbakanıysa bu konu üzerine bağlayıcı bir açıklama yapmaktan kaçınmıştı.

Bu arada Scholz’un Rusya’ya varışta, Kremlin tarafından istenen PCR testini ekininde bulunan bir Alman doktorun gözetiminde yaptığı ve negatif sonucun Rus yetkililere sunulduğu belirtildi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, geçen hafta Rusya’ya geldiği sırada Kremlin’in Coronavirüs testi yapılması talebini reddettiği, bu nedenle Putin’den uzakta oturtulması için dnrt metre uyunluğundaki bir masanın kullanıldığı öne sürülmüştü.

VOA tarafından geçilen Almanya Başbakanı Moskova’da Putin’le Görüşüyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Almanya Başbakanı Moskova’da Putin’le Görüşüyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Almanya Başbakanı Moskova’da Putin’le Görüşüyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.