Alman çiftçiler hükümetin tasarruf kararına traktörleriyle tepki gösteriyor

Alman çiftçiler hükümetin tasarruf kararına traktörleriyle tepki gösteriyor

ABONE OL
15:19 - 08/01/2024 15:19
Alman çiftçiler hükümetin tasarruf kararına traktörleriyle tepki gösteriyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’da koalisyon hükümetinin tarım alanlarında kullanılan araçlara akaryakıt desteği ve vergi muafiyetine son verme kararına tepki gösteren çiftçiler ülke çapında eylem başlattı.

Almanya’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinin 2024 yılı bütçesinde oluşan 17 milyar Euro’luk tasarruf zorunluluğu nedeniyle çiftçilere dönük sübvansiyonlara son vereceğini duyurması Alman çiftçileri isyan ettirdi.

Noel tatilinden kısa bir süre önce ülke çapında bir günlüğüne eylemler düzenleyen çiftçiler, bugün ise traktörleriyle Almanya’nın büyük şehirlerinde ve otobanlarında yollara döküldü.

Alman çiftçiler traktörleriyle yollarda hükümetin tasarruf planını protesto ediyor.

Bavyera, Brandenburg, Schleswig-Holstein ve Saksonya gibi tarımın yoğun olarak yapıldığı eyaletlerde otoyolları bloke eden binlerce çiftçinin eylemlerinin ana merkezi başkent Berlin oldu.

Kentte tarihi Brandenburg Kapısı’na açılan 17 Haziran Caddesi’nde sabahın erken saatlerden itibaren traktörleriyle biraraya gelen binlerce çiftçi, hükümetin tutumunu protesto etti.

Hükümet geçen haftasonunda traktörler başta olmak üzere tarım araçları için vergi muafiyeti ile mazot desteğini sonlandırma kararını 2024 yerine, kademeli olarak devreye alacağını duyurdu.

Eylemciler kademeli geçişi yetersiz olarak tanımladı, mali kısıtlamaların tümünün geri alınmasını ve devletin tarım sektörüne sağladığı desteğin kesintisiz devamını istediler. Şimdiye kadar çiftçiler, mazottan alınan enerji vergisinin bir kısmının iadesini talep edebiliyordu. Tarım ve orman araçları motorlu taşıtlar vergisinden muaf tutuluyordu.

Alman Çiftçiler Birliği tarafından yapılan açıklamada, tarım sektöründe çalışanların Almanya’da nüfusun yüzde 1’ini oluşturduğu, ancak bütçe için planlanan kısıtlamaların yüzde 10’undan etkilendiği savunularak, fiyatların arttığı bir dönemde mali yükün daha da artmasının çok sayıda çiftçi için iflas anlamına geleceği belirtildi. Birlik, kısıtlamaların kalması durumunda sektöre yılda 1 milyar Euro ek yük geleceğini, bunun da tarım ürünlerinde büyük fiyat artışına yol açacağını duyurdu.

Eylemlere aşırı sağdan destek

Traktörleriyle Hollanda’dan ve Polonya’dan Almanya’ya gelen çiftçiler de eylemlere destek verdi. Birçok kentte nakliyecilerin de bugün greve gittikleri ve çiftçilerin protesto gösterilerine katıldıkları gözlemlendi.

Siyasi analistçilere göre, Alman medyasında “Çiftçiler ayaklandı” yorumuyla verilen eylemleri aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) ve hükümet karşıtı başka siyasi gruplar destekliyor ya da yönlendiriyor.

Alman hükümet çevrelerinden yapılan açıklamalarda da, X ve diğer sosyal medya platformları üzerinden biraraya gelen bazı grupların, çiftçi eylemlerine sızarak, ayaklanma atmosferi oluşturmak istedikleri belirtildi.

Ülke çapında grev dalgası

Bu arada Alman Tren Makinistleri Sendikası (GDL) , Çarşamba gününden itibaren üç günlük bir grev başlatılacağını duyurdu. Yapılan duyuruya göre, 10 Ocak Çarşamba gecesi saat 02.00’den itibaren tüm ülke çapında yolcu trafiği olmayacak.

Grevin 12 Ocak Cuma günü saat 18.00’e kadar sona ermesi planlanıyor. Sendika çalışanlar için yüzde 11 oranında zam, 2 bin 850 euroluk enflasyon tazminatı ve çalışma saatinin haftada 25’e indirilmesini talep ediyor.

Doktorlar da, taleplerinin karşılanmaması durumunda bu ay greve gidecek. Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach ile doktor temsilcileri arasında 9 Ocak’ta yapılacak kriz zirvesinde bir anlaşmaya varılamazsa, hekimler muayenehanelerini bir hafta boyunca kapatacak.

Doktorlar, tüm aile hekimleri ve uzman muayenehanelerde aşırı yük ve bürokrasiden şikâyetçi. Sağlık hizmetlerindeki koşulların iyileştirilmesini isteyen doktorlar, ilaç sektöründeki darboğaz ve vasıflı eleman sıkıntısı gibi konularda Sağlık Bakanlığı’nın yeterli destek vermemesini de eleştiriyor.

VOA tarafından geçilen Alman çiftçiler hükümetin tasarruf kararına traktörleriyle tepki gösteriyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Alman çiftçiler hükümetin tasarruf kararına traktörleriyle tepki gösteriyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Alman çiftçiler hükümetin tasarruf kararına traktörleriyle tepki gösteriyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.