Alman askerleri Rusya-Ukrayna savaşına asla girmemeli

Alman askerleri Rusya-Ukrayna savaşına asla girmemeli

ABONE OL
16:34 - 27/02/2024 16:34
Alman askerleri Rusya-Ukrayna savaşına asla girmemeli
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Ukrayna’ya Batılı asker gönderme planlarını açıkça reddetti.

Scholz, Freiburg kentine yaptığı bir ziyaret sırasında, “Şimdiye kadar olduğu gibi gelecekte de Avrupa devletleri ya da NATO ülkeleri tarafından Ukrayna topraklarına kara birlikleri ya da asker gönderilmeyeceğini” söyledi.

Scholz ayrıca Batılı askerlerin kendi ülkelerinden bile olsa “aktif olarak Rusya-Ukrayna savaşına katılmalarına” izin verilmemesi gerektiğini vurguladı. Almanya Başbakanı, Batılı askerlerin Ukrayna’da konuşlandırılmasının diğer müttefikler tarafından reddedildiğini de sözlerine ekledi.

Pazartesi akşamı Paris’te düzenlenen uluslararası Ukrayna Konferansı’ndaki tartışmalara atıfta bulunan Scholz, bu konudaki görüşlerin “katılımcılar tarafından ortak bir anlayışla paylaşıldığını” söyledi.

Paris’teki Elysee Sarayı’nda dün 20’den fazla ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı konferans sonrasında bir açıklama yapan Macron, “Bugün kabul edilmiş ve onaylanmış şekilde kara birliklerinin resmen konuşlandırılması konusunda bir fikir birliği yok. Ancak dinamik açıdan hiçbir şey dışarıda bırakılamaz. Rusya’nın bu savaşı kazanmamasını güvence altına almak için gereken her şeyi yapacağız” demişti.

Macron’un sözleri, Almanya Federal Parlamentosu’nda temsil edilen tüm partilerin de tepkisine neden oldu. Sosyal Demokrat SPD Federal Meclis Grup Başkanı Rolf Mützenich, Almanya’nın Ukrayna’ya asker göndermeyeceğini açıkça belirtti ve “Kesinlikle Ukrayna’da Alman askerlerinin Rusya’ya karşı savaşa girmeyeceğini söyleyebilirim” dedi. Macron’u eleştiren Mützenich, “Devlet adamlığı havalı sözlerden ibaret değildir; tersine her savaşın doğasında var olan tırmanma risklerini göz önünde bulundurma becerisidir” diye konuştu.

Yeşiller Partisi savunma uzmanı Agnieszka Brugger de Macron’un konuşmasını eleştirdi. Brugger, Fransa Cumhurbaşkanı’nın, Almanya’nın yanı sıra ABD gibi diğer ülkelerin de belirlediği çizgiyi açıkça aştığını söyledi.

Hristiyan Birlik Partileri CDU/CSU Federal Parlamento Sözcüsü Thorsten Frei, Batı’nın Ukrayna’daki kara birliklerine askerle destek vermesinin tartışmaya açık olmadığını vurguladı.

Almanya için Alternatif (AfD) milletvekili Matthias Moosdorf, Ukrayna’ya asker gönderme tartışmalarını “ateşle oyun” olarak nitelendirdi ve “Alman hükümetini asker gönderme tartışmaları yerine, gerginliğin kademeli olarak azaltılması için diplomatik girişimlerde bulunmaya çağırıyoruz” görüşünü ifade etti.

Muhalefetteki Sol Parti’den de sert eleştiriler geldi. Sol Parti Federal Meclis Grubu Dış Politika Sözcüsü Gregor Gysi, “Macron artık kurtarılamayacak bir vaziyette. Eğer bir NATO ülkesi ya da hatta birkaç NATO ülkesi Ukrayna’ya kara birlikleri gönderirse, üçüncü dünya savaşı çıkar. Böyle bir şey söz konusu bile olmamalı” diye konuştu.

Cem Dalaman/Berlin

VOA tarafından geçilen “Alman askerleri Rusya-Ukrayna savaşına asla girmemeli” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Alman askerleri Rusya-Ukrayna savaşına asla girmemeli” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Alman askerleri Rusya-Ukrayna savaşına asla girmemeli” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.