Aliyev’den Ermenistan’a Şartlı Barış Çağrısı

Aliyev’den Ermenistan’a Şartlı Barış Çağrısı

ABONE OL
22:50 - 22/04/2022 22:50
Aliyev’den Ermenistan’a Şartlı Barış Çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan ile bir barış anlaşmasına yönelik müzakerelerin yakında başlaması için çağrıda bulundu; ancak Erivan’ın ülkesine karşı herhangi bir toprak iddiasından vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında en son 2020’de Dağlık Karabağ bölgesindeki gerilim üzerine savaş çıkmış, 44 gün süren çatışmaların sonunda Bakü zafer ilan etmişti. Rus Interfax haber ajansının haberine göre Aliyev, ülkesinin ortaya koyduğu ilkeleri Ermenistan’ın kabul etmesi halinde hızla bir anlaşmaya varabileceğini söyledi.

Interfax, Aliyev’in, “Ermenistan, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü ve Azerbaycan’a karşı herhangi bir toprak iddiası olmadığını ve gelecekte de olmayacağını resmen tanımalı. Aksi takdirde, Ermenistan’ın toprak bütünlüğünü tanımayacağımızı resmen ilan edeceğiz” dediğini aktardı.

Paşinyan’dan yanıt

Aliyev’in açıklamalarının ardından Ermenistan Parlamentosu’na konuşan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Dağlık Karabağ’daki etnik Ermeniler’e danışmadan Azerbaycan ile herhangi bir barış anlaşması imzalamayacağını söyledi.

RIA haber ajansının aktardığına göre Paşinyan, “Dağlık Karabağ’daki toplumun tüm katmanları dahil, kamuoyunda kapsamlı şekilde tartışılmamış bir belgeyi imzalamaya yanaşmayı kabul etmiyorum. Bu, Dağlık Karabağ’ın kaderine, halkının arkasından karar verilmeyeceğinin kesin bir garantisidir” diye konuştu.

Dağlık Karabağ bölgesinde 2020’de iki eski Sovyet ülkesi arasında patlak veren çatışmalarda en az 6 bin 500 kişi hayatını kaybetti. Savaş, Rusya’nın müdahale ederek bölgeye barış gücü göndermesiyle sona erdi. Azerbaycan toprakları içinde yer alan Dağlık Karabağ’da son çatışmalardan önce 150 bin Ermeni’nin yaşadığı tahmin ediliyordu.

Azerbaycan, 1991 ile 1994 yılları arasında kaybettiği toprakları geri aldığı için müzakerelerde güçlü konumda. Ancak sınırların çizilmesi dahil birçok sorun çözülmemiş durumda.

VOA tarafından geçilen Aliyev’den Ermenistan’a Şartlı Barış Çağrısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Aliyev’den Ermenistan’a Şartlı Barış Çağrısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Aliyev’den Ermenistan’a Şartlı Barış Çağrısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.