AKP Teklifi Savunurken Muhalefet Tepkili

AKP Teklifi Savunurken Muhalefet Tepkili

ABONE OL
22:00 - 16/03/2022 22:00
AKP Teklifi Savunurken Muhalefet Tepkili
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, MHP’yle birlikte sundukları seçim mevzuatı değişiklikleriyle “demokratik kazanım” sağlanacağını savunurken, muhalefet yasa teklifini “iktidarı bırakmama oyunu” olarak değerlendirdi.

Kurtulmuş, A Haber’de yaptığı açıklamada, AKP ve MHP’nin birlikte hazırladığı “Milletvekili Seçimi ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”yle ilgili muhalefet tepkilerine yanıt verdi. Kurtulmuş, “Seçim barajının yüzde 7’ye düşürülmesinin teklif olarak hazırlanması, demokratik anlamda Türkiye’nin bir kazanımıdır. Seçim barajının düşmüş olması, daha fazla partinin bu yarışa katılmasına bir katkıdır” dedi.

Partilerin neden ittifak yaptıklarını halka anlatarak işbirliği yapmalarından rahatsızlık duymayacaklarını belirten Kurtulmuş, “Bu altılı ittifak, eğer HDP oyları olmazsa seçim yarışında, yarışın ortağı dahi olmalarının mümkün olmadığını biliyor. Dolayısıyla burada en büyük zorluk da bu ittifakın en görünen ucunda olan Sayın Kılıçdaroğlu’nun üzerinde. Yani hem bu HDP’nin seçmen kitlesini kendi etrafında, yani bu ittifak etrafında toplamayı başaracaklar hem de HDP’nin terör örgütü ile olan irtibatını, terör örgütünün HDP üzerindeki gölgesini ittifakın üstüne yansıtmayacaklar. Çok zor bir iştir” görüşünü aktardı.

Karamollaoğlu: “Bir daha iktidar olamazlar”

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, “Yeni seçim kanunu daha adil bir seçim olsun diye değil, seçim güvenliği artsın diye de değil. Tamamen basit, ucuz politikalar içeriyor ve ‘daha az oy alsak da daha iyi noktalara nasıl geliriz’in hesabı yapılıyor. Korkunun ecele faydası yok. Seçim Kanunu’na ‘seçim neticesi ne olursa olsun bu iktidar bir dönem daha devam edecek’ diye bir madde koyulmadığı sürece önümüzdeki dönem iktidar olamazlar” dedi.

Karamollaoğlu, genel merkezdeki basın toplantısında, AKP-MHP’nin teklifiyle seçim kurullarına müdahale edilmesine tepki gösterdi. Karamollaoğlu, “Özellikle seçimi yöneten, şikayetleri değerlendiren, çözüm arayan kurullarda yapılan değişiklikler akıl ve mantıkla bağdaşmıyor. Yani bir ilde, bir ilçede söz gelimi seçim kurulunun başkanı en kıdemli hakim olacağına, ‘Yok efendim artık kıdemli hakimlere biz güvenemeyiz. Çünkü onların bir kısmı bizden önce tayin edilmişti. Bizim yeni getirdiğimiz hakimler var. Bunların aklı başında. Bunlar iktidarın menfaatlerini kollarlar. Onun için biz seçimlerde bir ihtilaf meydana geldiğinde bu hakimlere güvenebiliriz’ mantığıyla hareket ediyor iktidar. Bu mantıkla siz Türkiye’nin hiçbir şeyini düzeltemezsiniz” diye konuştu.

İllerde en güçlü partiyi daha güçlendirmeye yönelik düzenleme yapılmasına ilişkin ise Karamollaoğlu, “İktidar kendi menfaatini gözeterek ama neticede kendisinin daha fazla oy alacağını düşünerek bunu yapıyor. Ya tersi olursa? Benim kanaatim getirdikleri bu düzenlemeyle kendi sonlarını getirecekler, yok olacaklar belki de… İktidar burada aradığını bulamayacak kanaatindeyim ben. Onun için çökecek. İktidar seçim numaralarıyla milletvekili adedini arttırmaya çalışacağına daha iyi politikalar üretmekle uğraşsın. Pilleri bitti. Bu hazırladıkları metinde artık ümitlerinin bittiği gözüküyor. Her şeye rağmen bugün muhalefette bulunan partiler seçimlerde iktidarın tahminlerinden çok daha fazla oy alacaklar” yorumunu yaptı.

Babacan: “Seçimi matematik formülleriyle kazanacaklarını zannediyorlar”

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, teklifi “beyhude çaba” olarak gördüğünü belirterek, “Seçim yasalarıyla oynamaktan medet umanlar, halkın çoktan vermiş olduğu bir kararla inatlaşmaya çalışıyorlar. Halkın desteğini kaybedip, seçimi matematik formülleriyle kazanacaklarını zannediyorlar. Vay yavrum vay. Uğraşsınlar, mümkün değil. Açık açık ifade ediyorum. Erdoğan ve Bahçeli, kendi kazdıkları kuyuya kendileri düşecek. Seçim günü geldiğinde, halkımızın iradesi, her türlü siyaset mühendisliği ürünü formülü yıkıp geçecek. Biz sadece ve sadece halkımızın sağduyusuna güvenerek bu yola çıktık. Halkımızın yoğun ilgi ve teveccühüyle de yolumuza devam ediyoruz. Sayın Erdoğan ve Sayın Bahçeli’ye sesleniyorum; ‘Masa başında üretilen formüllerle, entrikalarla seçim kazanılmaz. Seçim meydanda kazanılır.’ Onun için Erdoğan ve Bahçeli’ye ‘hodri meydan’ diyorum” ifadelerini kullandı.

Babacan, “Sayın Erdoğan ve Sayın Bahçeli baş başa verip, jübile seçimlerine nasıl gireceklerini konuşmuşlar” esprisi de yaptı.

Enginyurt: “Millet İttifakı’nı dağıttırmayız”

Demokrat Parti Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt da, “Seçim yasası kime yarar? 2018 yılında olmadığımızı bilmeyen ve yorumu buna göre yapanlara yaramaz. Yani yasayı alelacele hazırlayıp, ‘Millet İttifakı’nı dağıtır mıyız’ diye düşünenler hüsrana uğrar. Demokrat Parti, oyunbozan olmayacağı gibi, milletin istediği yerde durur” mesajını paylaştı.

VOA tarafından geçilen AKP Teklifi Savunurken Muhalefet Tepkili haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. AKP Teklifi Savunurken Muhalefet Tepkili haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan AKP Teklifi Savunurken Muhalefet Tepkili haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.