AK Parti’nin somut bir teklifi yok

AK Parti’nin somut bir teklifi yok

ABONE OL
13:29 - 24/01/2024 13:29
AK Parti’nin somut bir teklifi yok
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Altınöz, AK Parti’nin İstanbul başta olmak üzere Ankara ve İzmir’de büyükşehir belediyeleri için aday göstermeme talebiyle kendilerine geldiğini belirterek, “Karşılığında somut teklif yoktu. İstanbul’da neden kaybettiren parti olalım ki, biz bunu tabanımıza anlatırız. AK Parti zaten kazanabiliyorsa çalışsın, kazansın. Bizimle bir alakası yok” dedi.

Yeniden Refah Partisi (YRP), Milli Görüş mirasına sahip çıkma iddiasıyla ve Saadet Partisi’ne rakip olarak kurulduğu günden beri Türkiye’deki muhafazakâr kesimi kapsayan bir örgütlenmeyi ve seçmen kitlesine hitap etmeyi hedefliyor.

YRP, 14 Mayıs ve 28 Mayıs’taki seçimlerde AK Parti’ye destek vermişti.

AK Parti, 31 Mart yerel seçiminde YRP ile başta İstanbul olmak üzere Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde kendi belediye başkan adayları lehine işbirliği talep ediyor.

Hafta başında AK Parti ile YRP heyetleri arasında yapılan son görüşme de “sonuçsuz” kaldı. Öncesinde AK Parti destekçisi ve son yıllarda bürokrasideki varlığı tartışılan Menzil tarikatı lideri Seyyid Muhammed Saki Elhüseyni’nin, Fatih Erbakan’la görüşmesi dikkat çekti. Bu görüşmeyle Erbakan’ın özellikle İstanbul’da YRP’nin aday çıkarmaması konusunda ikna edilmeye çalışıldığı öne sürüldü.

“Yerel seçimlerde teşkilatımız ittifakı hiç istemiyor”

Necmettin Erbakan’ın damadı ve YRP’de güçlü bir isim olan Mehmet Altınöz, “Yerel seçimlerde, Cumhurbaşkanlığı seçimindeki gibi yüzde 50 +1 gibi bir durum yok. Yani çalışırsınız, kazanırsınız. Bizim için de öyle. Biz de mesela ittifaka çok hevesli değiliz. Çünkü ittifakın kendi duruşuyla ilgili bazı sıkıntıları oluyor, özellikle de yerel seçimlerde. Bizim teşkilatımız ittifakı hiç istemiyor” mesajını verdi.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Altınöz, AK Parti ile yürütülen müzakerede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ankara ve İstanbul’daki aday tanıtım toplantıları düzenlediği günlerde “durma/kesinti” olduğunu açıkladı.

AK Parti’nin destek talebine karşılık somut teklifte bulunmadığını belirten Altınöz, “İstanbul, Ankara ve İzmir büyükşehir belediye başkanlıklarında, bizim onları desteklememizi istiyorlar. Karşılığında İstanbul, Ankara, İzmir büyükşehir belediyesinde meclis üyeliği vermeyi teklif ediyorlar. Biz zaten meclis üyeliği alabilecek ve çıkartabilecek partiyiz. Yani biz sizi niye destekleyelim?” sözleriyle AK Parti ile yaşanan süreci özetledi.

YRP Genel Başkan Yardımcısı Doğan Aydal’ın Türkiye haritası üzerinde kazanılabilecek yerleri belirlediğini ve eğer YRP’nin adayı olursa AK Parti’nin durumunu da bu harita gösterdiğini anlatan Altınöz, AK Parti ile görüşmelerde Aydal’ın bu haritayı sunduğunu ancak kendilerine somut olarak “Türkiye genelinde belediye başkanlıkları açısından işbirliği yapılabilecek yerler” şeklinde teklif gelmediğini kaydetti.

AK Parti’den YRP’ye: “İstanbul’da kritik durumdayız”

Dolayısıyla YRP olarak altyapısı hazır şekilde ittifak veya işbirliği için davet üzerine AK Parti ile görüştüklerini belirten Altınöz, İstanbul özelinde Fatih, Sultanbeyli, Gaziosmanpaşa, Esenyurt gibi ilçelerde güçlü olduklarına işaret ederek, mesela buralarda herhangi bir şekilde ittifak önerisi olmayan AK Parti’nin 39 ilçede artık adaylarını ilan ettiğini söyledi.

AK Parti ilse son görüşmeyi sorduğumuzda, kendilerine “Yine İstanbul, Ankara, İzmir’de bizi destekleyin. Biz işte çok orada kritik durumdayız. Bizi desteklemeniz bizim için çok önemli” denildiğini açıklayan Altınöz, ancak görüşme sonucunda yine YRP’ye somut teklifte bulunulmadığını ifade etti.

YRP’ye 31 Mart sonrasında “kaybettirdiniz” suçlaması yapılması ihtimalini sorduğumuz Altınöz, “İstanbul’da neden kaybettiren parti olalım ki, biz bunu tabanımıza anlatırız. AK Parti zaten kazanabiliyorsa çalışsın, kazansın, bizimle bir alakası yok” yanıtını verdi.

“Maça Barcelona gibi çıkıyoruz”

AK Parti’den kendilerine geçiş yapan güçlü isimler nedeniyle de parti teşkilatında yerel seçimler konusunda heyecan yaşandığını söyleyen Altınöz, “Biliyorsunuz 1994’teki seçimlerde bizim İstanbul’u, Ankara’yı kazanabileceğimiz hiç öngörülmemişti. Ama yerel seçimlerde yüzde 50+1 şartı yok. Dolayısıyla birinci parti çıkarsanız hangi oranda oy alırsanız alın belediye başkanlığını kazanabilirsiniz. Anadolu’daki rüzgârı da gördüğümüzde Malatya’da, Şanlıurfa’da, Ankara’da, İstanbul’da, Yozgat’ta, Düzce’de, Bursa’da, Edirne’de ve Manisa’nın bazı ilçelerinde, Antalya’da ve başka birçok ilçede kazanmak suretiyle 1994’teki gibi büyük bir sürpriz yapacağımızı ifade edebiliriz” diye konuştu.

YRP olarak 14 Mayıs’ta parlamento seçimine kendi logolarıyla girilmesiyle parti teşkilatlanmasına ivme kazandıklarını kaydeden Altınöz, “Logumuz seçimde olmanın şöyle bir artısı oldu; ‘cesaretli parti, özgüvenli parti, helal olsun bak görüyor musun? Bunlar kendilerine böyle güveniyorlar’ dendi. O nedenle şu anda maça Barcelona gibi çıkıyoruz” ifadesini kullandı.

“Erdoğan sloganımızı sevmiş olacak ki ‘Yeniden İstanbul’ diyor”

Milli Görüş’ün devamı niteliğindeki tek partiyi YRP olarak tanımlayan Altınöz, “Biz 2024 ruhunu 94 ruhuyla özdeşleştiriyoruz. Hatta şöyle bir slogan ifade etmiştik; ‘Biz yeniden Ankara, yeniden İstanbul, yeniden Refah, yeniden Erbakan’ demiştik. Sayın Erdoğan da, Sayın Cumhurbaşkanımız bu sloganımızı sevmiş olacak ki ‘Yeniden İstanbul’ diyor, biz de ‘Yeniden İstanbul’ diyoruz. Ama 94 ruhunu kim yaşıyor ve yaşatıyor? Milli görüş partisi yaşatıyor, milli görüş demek Erbakan, Erbakan demek Yeniden Refah demek” diye konuştu.

İstanbul için bu ay sonuna kadar karar verileceğini ve adaylarını açıklayabileceklerini söyleyen Altınöz, 10 Şubat’ta ise Ankara’da YRP olarak ülke genelindeki tüm adayları ve seçim beyannamesini ilan edecekleri bir tanıtım yapacaklarını açıkladı.

YRP, eski AK Parti’li güçlü isimleri aday gösteriyor

YRP’nin AK Parti ile nasıl bir işbirliği yapılacağı halen merak konusu.
Fatih Erbakan, AK Parti kadrosunda görev almış siyasetçileri partisine davet ederek, YRP’nin belediye başkan adayları olarak ilan ediyor.

Şanlıurfa’da AK Parti’nin üst düzey yöneticisi ve Cumhurbaşkanı danışmanı olarak Erdoğan’ın yakın çalışma arkadaşı olmuş eski milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar, yerel seçimlerde YRP’nin adayı olarak yarışacak. Gülpınar, Şanlıurfa’da Erdoğan tarafından mevcut belediye başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün yeniden aday gösterilmesi üzerine AK Parti’den istifa etti ve kentte tepkili muhafazakâr seçmenlerden destek almayı bekliyor. Gülpınar’ın ailevi bağları nedeniyle YRP’nin Adıyaman’daki oyunu attıracağı yorumu da yapıldı.

Elazığ’da eski milletvekili Ali Rıza Septioğlu’nun oğlu ve AK Parti’li eski vekil Faruk Septioğlu da, YRP’ye geçti ve belediye başkan adayı gösterildi.

Yozgat’ta 2014-2019 yılları arasında Yozgat Belediye Başkanlığı’nı yürüten Kazım Arslan da, 2019’daki yerel seçimlerde yeniden aday gösterilmediği için ayrıldığı AK Parti’li Celal Köse’ye karşı YRP’nin adayı oldu. Yozgat’ta Arslan’ın güçlü bir aday olduğu öne sürüldü.

VOA tarafından geçilen “AK Parti’nin somut bir teklifi yok” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “AK Parti’nin somut bir teklifi yok” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “AK Parti’nin somut bir teklifi yok” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.