“AK Parti’nin 20 yılda aldığı en büyük yenilgi”

“AK Parti’nin 20 yılda aldığı en büyük yenilgi”

ABONE OL
14:07 - 01/04/2024 14:07
“AK Parti’nin 20 yılda aldığı en büyük yenilgi”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye’de 31 Mart Pazar günü yapılan ve ana muhalefet partisi CHP’nin zaferiyle sonuçlanan yerel seçimler, Türk siyasetini yakından izleyen Fransız medyasında geniş yer buldu.

Ülkenin en büyük gazete ve haber kanalları, dün yapılan seçimleri Paskalya Yortusu tatili olmasına rağmen geniş haberlerle gördü. Gazeteler, seçim analizlerinde üç ortak yorumda buluştu:

Birincisi, “Bu sonuçların, Erdoğan ve AK Parti’nin son 20 yılda elde ettiği en büyük yenilgi” olduğu yönünde.

Fransız medyasının ortak vurgu yaptığı ikinci ayrıntı, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, AK Parti’nin 22 yıllık hakimiyetinin ardından “Bugün seçmen 22 yıllık Türkiye fotoğrafını değiştirmeye, ülkemizde yeni bir siyasi iklime kapı aralamaya karar verdi” sözleri oldu.

Üçüncü ortak yorum ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tüm ağırlığını koymasına rağmen ağır yenilgiye uğraması, ancak seçimlerden sonra yaptığı açıklamada, kendi tabanına, “Milli iradeye saygı duyarak, seçim sonuçlarını kabul etmeleri” çağrısında bulunması oldu.

Le Monde: “İktidarın en büyük seçim yenilgisi”

Ülkenin en büyük gazetesi Le Monde, haberi, “muhalefet tarafından büyük ölçüde yenilgiye uğratılan Erdoğan, sonuçların kendileri için bir ‘dönüm noktası’ olduğunu kabul etti” başlığıyla verdi. CHP’nin İstanbul, Ankara ve İzmir’i de elinde tuttuğuna, buna karşılık “AKP’nin, muhafazakar Anadolu’da uzun süredir kazandığı illeri de kaybettiğine” vurgu yapıldı.

“Bir yılda yüzde 67’ye varan enflasyon oranı ve para biriminin değerinin düşmesi, birçok orta sınıf Türk’ün günlük yaşamını dayanılmaz hale getirdi. Bu hoşnutsuzluk, özellikle 2019’a kıyasla katılımın azalmasına yansıdı” diyen Le Monde, “Erdoğan seçimlere tüm ağırlığını koyarak kampanya boyunca kamu televizyonunda sınırsız yayın süresinden yararlandı, her gün mitingler yaptı. Mart ayı başında bu seçimlerin kendisinin son seçimleri olduğunu açıklayan Cumhurbaşkanı’nın kararlılığı da kazanması için yeterli olmadı” ifadesine yer verdi.

Gazete, “Erdoğan, kendi tarafı için bir dönüm noktası olarak tanımladığı oylama sonucuna saygı duyacağına söz verdi. ‘Milletimizin teveccühüne mazhar olduğumuz yerlerde ise bu güveni boşa çıkarmamak için her zamankinden daha fazla çalışacağız. Ama hiçbir surette milletimizin kararına hürmetsizlik etmeyeceğiz. Milletle inatlaşmaktan, milli iradeye rağmen hareket etmekten, milletin takdirini sorgulamaktan, bugüne kadar olduğu gibi, yine uzak duracağız’ dedi. Bu Türkiye için tarihi bir an” analizini yaptı.

Le Monde ayrıca, Özgür Özel’in “Bugün seçmen 22 yıllık Türkiye fotoğrafını değiştirmeye, ülkemizde yeni bir siyasi iklime kapı aralamaya karar verdi” sözünü de alıntıladı.

Sonuçların AK Parti için önemli sonuçlar doğuracağını kaydeden gazete, İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın da 2028’deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylık için ellerinin güçlendiği analizine de yer verdi.

Le Figaro: “Erdoğan’ın partisine yerel seçimlerde keskin düşüş”

Sağ eğilimli Le Figaro gazetesi de seçim sonuçlarını “Erdoğan’ın partisine yerel seçimlerde keskin gerileme” başlığıyla duyurdu. Gazete, “Yerel seçimlerin ilk sonuçları, Erdoğan’ın yirmi yıldır iktidarda olan partisi AK Parti’de önemli bir gerileme olduğunu gösteriyor” diyerek şu ifadelere yer verdi:

“On yıl içinde dokuz seçime giden Türkler; siyasi yorgunluğa, otoriter sürüklenme ve ekonomik durgunluk bağlamındaki heyecan eksikliğine rağmen seçmenlerin kayda değer katılımı (yüzde 76) sonunda artan memnuniyetsizliklerini ifade etme isteklerini kanıtladı. Sandıklardaki kısmi sayıma göre, 31 Mart Pazar akşamı muhalefet partisi CHP, 2019’da kazandığı iki ‘amiral gemisi’ şehir olan, Reis’in çok istediği başkent Ankara ve İstanbul’un kontrolünü elinde tuttu.”

Le Figaro, sonuçların, bir sonraki cumhurbaşkanlığı yarışı için de önemli olduğunu vurgulayarak, “Uzmanlara göre, ülkenin ekonomik kalbi olan İstanbul’un mevcut belediye başkanının yeniden seçilmesi, onu şimdiden 2028 cumhurbaşkanlığı seçimi yarışına sokacak. Seçmen tercihlerinde dönüm noktası… Siyasi başkent Ankara’da, CHP’nin bir diğer büyük ismi Mansur Yavaş da rahat seçildi ve bu da onu iktidar yarışında Erdoğan’ın bir başka potansiyel rakibi haline getirecek” dedi.

“Türk muhalefeti AK Parti’ye son 20 yılda en kötü seçim fiyaskosunu yaşattı”

Ülkenin sol eğilimli gazetesi Liberation da, “Erdoğan’ın muhalifleri tarihi zafer elde etti” başlığıyla verdiği haberinde, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2002’den bu yana iktidarda olan partisi için bir ‘dönüm noktası’ teşkil eden belediye seçimlerinde muhalefetin tarihi zaferini kabul etti. Ulusal düzeyde Türk muhalefeti, devletin başındaki AK Parti’ye son 20 yılda en kötü seçim fiyaskosunu yaşattı” dedi.

Gazete, Erdoğan’ın tabanını seçim sonuçlarını kabul etmeye davet eden sözlerine dikkat çekerek, “Türkiye Cumhurbaşkanı, Ankara’daki parti genel merkezinde, üzgün ve alışılmadık derecede sessiz bir kalabalığın önünde milletin kararına saygı duyacağı sözünü verdi” dedi.

Seçimlerin, özellikle de İstanbul yenilgisinin, AK Parti ve Erdoğan açısından ciddi sonuçlar doğuracağını yorumlayan Liberation, “İmamoğlu bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimine hazırlanıyor. Birçok gözlemciye göre bu sonuçlar 2028 cumhurbaşkanlığı seçimine giden bir yol olacak” yorumunu yaptı.

Le Parisien: “35 yıldır bir ilk”

Le Parisien gazetesi de, “Erdoğan muhalefetin tarihi zaferini kabul etti” başlığıyla seçim sonuçlarını aktardı. Gazete, seçimleri “muhalefetin tarihi zaferi” olarak niteledi ve “Türk muhalefeti Pazar günü ülke genelinde büyük bir başarı elde etti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidara gelmesinden bu yana aldığı en kötü yenilgiyi yaşattı. Cumhuriyet Halk Partisi, 35 yıldır bir ilk olarak ulusal çapta birinci sırada yer alıyor. Bu zafer, Cumhurbaşkanı’nın partisinin yirmi yıllık yükselişi ve kontrolünden sonra yeni bir siyasi duruma işaret edebilir” ifadelerini kullandı.

France 24: “Muhalefet Recep Tayyip Erdoğan’a ağır darbe indirdi”

Fransa’da haber kanalları da seçimlerin, Türkiye’de hala “dinamik bir demokrasi” olduğunu tüm dünyaya gösterdiği” yorumunu yaptı. LCI haber kanalında yorumcular, “Muhalefetin başarısı ve Erdoğan’ın bu sonuçları tanıması, Türk demokrasisinin hala canlı olduğunu gözler önüne serdi” yorumunu yaptı.

Ülkenin uluslararası haber kanalı France 24 de seçimleri, “Türkiye’de yerel seçimlerde muhalefet Recep Tayyip Erdoğan’a ağır darbe indirdi” başlığıyla verdiği haberde, “Sonuçlar, Türk muhalefetinin, iktidar partisi AK Parti’ye, son yirmi yılda en kötü seçim fiyaskosunu yaşattığını doğruluyor” dedi.

Anadolu’daki büyük değişime dikkat çeken France 24, “Ana muhalefet partisi CHP; İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya’nın yanı sıra, Anadolu’da görkemli bir atılım yapma yolunda ilerliyor. Gözlemcileri şaşırtan sonuçlara göre CHP, AK Parti’nin uzun süredir elinde tuttuğu illerde de lider durumda bulunuyor. AK Parti adayları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kalesi olan Anadolu’daki Konya, Kayseri, Erzurum ve Karadeniz’deki Rize, Trabzon gibi birçok büyük şehirde liderliğini korurken, Kürt yanlısı parti DEM de seçimlerde Kürtler’in çoğunlukta olduğu Güneydoğu’daki birçok büyük şehirde önde bitirdi” bilgilerini aktardı.

VOA tarafından geçilen “AK Parti’nin 20 yılda aldığı en büyük yenilgi” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “AK Parti’nin 20 yılda aldığı en büyük yenilgi” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “AK Parti’nin 20 yılda aldığı en büyük yenilgi” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.