Afganistan’da Saldırı Sonrası Anlaşma İhlali Suçlamaları

Afganistan’da Saldırı Sonrası Anlaşma İhlali Suçlamaları

ABONE OL
00:16 - 20/10/2020 00:16
Afganistan’da Saldırı Sonrası Anlaşma İhlali Suçlamaları
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Afganistan’ın Gur şehrinin Firozkoh bölgesinde bomba yüklü bir araçla düzenlenen saldırıda en az 15 kişi hayatını kaybetti, 150’den fazla kişi de yaralandı.

Afgan yetkililer, olayın bir terör saldırısı olduğunu dile getirdi ve saldırıyı kınadı. Patlama anında çevredeki hükümet binalarının da zarar gördüğü belirtildi.

Amerika’nın Sesi’ne bilgi veren bölgedeki hastanenin başhekimi Muhammed Ömer Lalzad, yaralıların bir kısmının durumunun ağır olduğunu ve ölü sayısının artmasından endişe ettiklerini söyledi.

Henüz saldırının sorumluluğunu üstlenen olmadı. Ancak Afganistan İçişleri Bakanlığı, saldırıyla ilgili olarak Taleban’ı suçladı. Amerika’nın Afganistan Büyükelçi Vekili Ross Wilson da Twitter’dan yaptığı paylaşımla saldırıyı kınadı.

Wilson, mesajında, “Bugün Gur’ın Firozkoh bölgesindeki akıl dışı saldırıda yine masum Afgan halkı öldü. Bu yıkım ve akan kan durmak zorunda. Afgan halkı hayatını huzur içerisinde yaşamayı hak ediyor” ifadelerini kullandı.

Anlaşma ihlali

Öte yandan Taleban tarafından yapılan açıklamada ülkedeki Amerikan askerlerinin yaptığı hava saldırılarının Amerika ve Taleban arasında varılan anlaşmayı ihlal ettiği öne sürüldü.

Taleban Sözcüsü Yusuf Ahmedi, yaptığı açıklamada, 29 Şubat’ta Doha’da imzalanan anlaşmanın ABD güçlerinin Taleban kontrolundaki bölgelerde hava saldırısı düzenlemesini yasakladığını söyledi.

Ahmedi, “ABD ve İslam Emirliği Taleban arasında yapılan anlaşma kesin kurallar içermektedir. Ancak karşı taraf bu anlaşmayı ihlal etmekte, kışkırtıcı eylemlerde bulunmakta ve çatışma alanı dışındaki bölgelerde bombardımanlar yapmaktadır” dedi.

Bu açıklamaya ABD Ordu Sözcüsü Albay Sonny Leggett, Twitter üzerinden yayımladığı mesajla yanıt verdi. Leggett, “Biz kategorik olarak Taleban’ın ABD’nin anlaşmayı ihlal ettiği iddialarını reddediyoruz. ABD’nin Helmand ve Ferah bölgelerinde sürmekte olan hava saldırıları Afgan Ulusal Savunma ve Güvenlik Güçleri’ni savunma amacıyla yapılan operasyonlardır. Bu unsurlara Taleban tarafından saldırılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Leggett açıklamasında ayrıca “Tüm dünya Taleban’ın Helmand’taki saldırıları ve binlerce masum Afgan sivili yerlerinden etmesine ve yaralamasına şahit olmuştur. Biz tüm taraflara şiddeti azaltma ve siyasi sürecin ilerlemesine imkan tanıma çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Geçen hafta Taleban güçleri Helmand’a yoğun saldırı düzenlemiş, bazı alanlarda denetimi ele geçirmiş ve şehre giden bazı yolları kapatmıştı.

Birleşmiş Milletler, bölgedeki çatışmalar nedeniyle 35 binden fazla kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını, 200 civarında kişinin de yaralandığını açıklamıştı.

ABD’nin hava saldırıları

ABD ordusu da Helmand bölgesindeki Taleban mevzilerini hava saldırılarıyla hedef aldı. Bu operasyonların bölgedeki Afgan hükümeti güçlerine destek vermek amacıyla yapıldığı belirtildi.

ABD ordusunun Afganistan’daki kuvvet komutanı General Scott Miller da yaptığı açıklamada, ABD’nin hava operasyonlarının Şubat ayında yaptığı anlaşmaya uygun olduğunu, anlaşmanın ihlalinin söz konusu olmadığını söyledi. Miller, Taleban’a şiddet olaylarını azaltması çağrısında bulundu.

VOA tarafından geçilen Afganistan’da Saldırı Sonrası Anlaşma İhlali Suçlamaları haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Afganistan’da Saldırı Sonrası Anlaşma İhlali Suçlamaları haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Afganistan’da Saldırı Sonrası Anlaşma İhlali Suçlamaları haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.