ADD Berlin’de ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ Coşkusu

ADD Berlin’de ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ Coşkusu

ABONE OL
13:26 - 10/03/2024 13:26
ADD Berlin’de ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ Coşkusu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Berlin-Brandenburg Atatürkçü Düşünce Derneği’nde (ADD-Berlin) düzenlenen ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ coşkuyla kutlandı.

Dernek lokalinin tıklım tıklım dolduğu etkinlik bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

ADD Denetim Kurulu üyesi Tülin Hüner’in sunuculuğuyla gerçekleşen toplantıda ilk olarak Sevtap Kalyoncu söz aldı.

Kalyoncu ayrıntılı bir şekilde, ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün önemini ve tarihçesini anlattı. 1975’ten bu yana Berlin’de kadın hareketinin içinde bulunan ve Berlin Türk Kadınlar Birliği’nin kurucularından olan şaire Semra Isparta ise konuya ilişkin 2 şiiriyle duygularını dile getirerek, “örgütlü mücadelemiz kolay olmadı.” dedi.

ADD Yönetim kurulu üyesi Yılgör Keskinoğlu İslamiyet öncesi Türk Kadınının toplumdaki yerini dile getirerek, “Türkler tarihte kadını her zaman eşdeğer gördüler.” şeklinde konuştu.

Tülin Hüner ise iki kadın seçtiğini, kimi ve neden seçtiğini anlatarak sözlerine başladı; “Sizlere anlatabileceğim yaşayan ve kaybettiğimiz binlerce kadın var. Ama ben ikisini seçtim. Birincisi çok geç yaşta, 40 yaşında kaybettiğiniz İranlı kadın matematikçi Maryam Marzakhani; onu neden seçtim? Çünkü kendisi dünyada matematik tarihine damga vuran ilk kadın. İkinci seçtiğim ise Muazzez İlmiye Çığ. 110 yaşındaki dünyaca ünlü Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ’ın yaşam öyküsünü sizlere kısaca anlatmak istiyorum ama televizyon program yapımcısı ve yazar Sedef Kabaş’ın onunla yaptığı söyleşilerden derlediği ‘Muazzam Muazzez – 110 yaşın sırları ve hayata dair tavsiyeler” adlı kitabını mutlaka okumanızı öneririm. Kendisi bizler için her zaman bir rol model olmuştur.” dedi.

Almanya’ya gelen ilk kuşak emekçilerimizden Gülseren Çelik’te o dönem karşılaştıkları zorlukları anlatarak, “1973 yılında geldiğim Nürnberg kentinde çalışma hayatına başladım. Geriye dönüp baktığımda ne denli zorlukların üstesinden geldiğimi görüyorum.” şeklinde konuştu.

ADD Yönetim kurulu üyesi Aysun Karagür günümüz Türkiye’sinde kadınların konumunu anlatarak, “Ne yazık ki Türkiye kadın cinayetlerinde dünyada ilk sırayı almakta. Bundan bir kadın olarak utanç duyuyorum.” dedi.

Yılgör Keskinoğlu’nun Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın ‘Mustafa Kemal’in Kağnısı’ adlı şiirini seslendirmesinden sonra kısa bir konuşma yapan ADD Yönetim Kurulu Başkanı Olcay Başeğmez, “Bugün burada aramızda gördüğümüz Berlin’in ilk kadın örgütü kurucu üyesi Semra Isparta ve Berlin’in en eski Türk Müziği korolarından birinin başkanı ve yöneticisi Fatma Akarsu bizlere örgütlü mücadelenin ne denli önemli ve gerekli olduğunu bir kere daha kanıtladı.” şeklinde konuştu.

Etkinlik konukların birlikte söyledikleri şarkılar eşliğinde sona erdi. Kaynak Berlin SES

Haber ve Fotoğraflar/Hüseyin İşlek

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.