Aday Tartışması Muhalefeti Nasıl Etkileyecek?

Aday Tartışması Muhalefeti Nasıl Etkileyecek?

ABONE OL
22:37 - 18/04/2022 22:37
Aday Tartışması Muhalefeti Nasıl Etkileyecek?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

AKP ile MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı karşısındaki altı partili muhalefet cephesi, 28 Şubat’ta “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakatı” metnine imza atarak sistem değişikliği için harekete geçmişti. Altı parti lideri de bu hedef doğrultusunda birlikte hareket etme sözünü tutmaya çalışıyor. Ancak kimin ittifakın Cumhurbaşkanı adayı olabileceği konusunda DP lideri Gültekin Uysal’ın yaptığı açıklama sıkıntı oluşturmaya devam ediyor.

AKP’nin 20 yıllık iktidarında hükümette ve siyasette yöneticilik görevleri üstlenmeleri nedeniyle Gelecek Partisi ile DEVA Partisi’nin yönetici kadrolarına yönelik eleştiriler üzerine özellikle eski Başbakan şimdiki Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu’nun hedef alınmaktan rahatsız olduğu kaydediliyor. Bu rahatsızlığı, ‘ortak cumhurbaşkanı adayı açıklamasıyla’ tetiklediği belirtilen Demokrat Parti lideri Uysal ise, geçtiğimiz hafta, önce ‘açıklamasına açıklama’ getirmek zorunda kaldı sonra da liderlerle ikili görüşmelere başladı.

Demokrat Parti Genel Başkanı Uysal bugünkü ilk durağı olan CHP Genel Merkezi ziyareti sonrasında, yaptığı Cumhurbaşkanı adayı tarifiyle AKP’den ayrılanların kurduğu iki partide rahatsızlık yarattığına ilişkin soru üzerine, “Toplumumuzun ve milletimizin yüklediği sorumluluk ve beklenti herşeyin önünde. Hepimiz de bunun bilincindeyiz. Bu sorumluluğun bilinciyle hareket ediyoruz. Bundan ötesi lafügüzaftır” dedi.

Uysal’ın mesajı kırgınlık iddiasını tetikledi

Ana muhalefet partisi CHP’nin çağrısıyla altılı ittifak süreci, sonbaharda parlamenter sistem üzerine mutabakat metni kaleme alınmasıyla hayata geçmişti. Bu metnin hazırlığı tamamlandıktan sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, 12 Şubat’ta ilk kez altılı fotoğraf vermişti. Bu ilk görüşme kapsamında 28 Şubat’ta gelecekte olası iktidar değişikliğinin ardından belirli bir süre sonrasında anayasa değişikliğiyle parlamenter sisteme geçiş yapılmasına ilişkin mutabakat metni altı lider tarafından imzalanmıştı. Bu çerçevede, mevcut başkanlık rejimine karşı gelecek seçimleri kazanmak amacıyla altılı ittifak girişimini “devam ettireceğiz” açıklamasına imza atan liderler, görüşme trafiğini alfabetik sıralamayla yürütme kararı aldı. Böylece 27 Mart’ta DEVA Partisi ev sahipliğindeki çalışma yemeğinin ardından 24 Nisan’da Demokrat Parti (DP) ev sahipliğinde iftar yemeği planladı.

DP lideri Uysal, muhalefetin ortak Cumhurbaşkanı ilan etmesine ilişkin tartışmalar üzerine dikkat çekici bir açıklamaya imza attı. Uysal, 10 Nisan’da sosyal medyada, “Türk Milleti’nin Cumhurbaşkanı adayı ile ilgili beklentisinin üç ölçüsü var; 1) 20 yıllık AKP döneminde sorumluluğa ortak olmamış olmak, 2) Seçilebilirlik, 3) Seçim sonrası 20 yılda AKP tarafından ‘devr-i sabık’ muamelesine maruz kalan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kurucu bir ruhla yeniden tesis etme yetisi!” mesajını paylaştı. Bu mesajdaki “AKP dönemi sorumluluğuna ortaklık” vurgusuyla Uysal’ın, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nin kadrolarını hedef aldığı tartışması başladı.

DP tarafı ise Uysal’ın, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yanısıra Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Haşim Kılıç’ın Cumhurbaşkanlığı adayı gösterileceği iddiasına tepki olarak bu açıklamayı yaptığı bilgisini aktardı. Ancak özellikle Gelecek Partisi Uysal’ın açıklamasına tepki gösterdi.

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, 14 Nisan’daki Diyarbakır ziyaretinde bir vatandaş tarafından neden AKP yönetimindeyken itiraz etmediğiyle ilgili kendisine yöneltilen soruya verdiği yanıtı aynı zamanda Uysal’a da yanıt olarak yorumlandı. Davutoğlu’nun, “İtiraz etmeseydim Başbakanlığım gitmezdi, itiraz etmeseydim benden sonraki Başbakan gibi, bakanlar gibi milyarlarıma milyar katardım” yanıtı dikkat çekti.

Ahmet Davutoğlu’nun, Ocak ayında, parlamenter sistem mutabakat metni taslağı üzerine genel başkan yardımcılarıyla Habertürk TV’deki canlı yayında sadece üç partiden temsilci bulunması üzerine “kısmi temsil” rahatsızlığı yaşadığı iddia edilmişti. Bunun üzerine önce Kılıçdaroğlu ve sonra Akşener’in ikili görüşmeler gerçekleştirdiği Davutoğlu, “Millet İttifakı” adıyla hareket edilmemesi yeni isimlendirme yapılması gibi talepleriyle gündeme gelmişti.

Uysal ‘gönül alma’ turunda mı?

DP Genel Başkanı Gültekin Uysal da, üç gün boyunca ilk mesajı tartışıldıktan sonra Cumhurbaşkanlığı adayı tarifine açıklık getirdi. Uysal, üç gün sonra ve yine sosyal medya aracılığıyla paylaştığı ikinci mesajında, “Bu konuya dair ifadelerimin farklı mecralarda maksadım dışında yorumlandığını üzülerek gözlemliyorum. Kast ettiğim kişiler açıkça Beştepe etrafında kümelenmiş dar çıkar gruplarıdır. Ortak bir yaşam inşası için 6’lı Masa etrafında biraraya gelmiş partiler/liderler değildir” ifadesini kullandı.

Halk TV’deki habere göre; CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, bugünkü Uysal ile görüşmesi öncesinde Davutoğlu’nu aradı ve aday tarifinden kaynaklanan rahatsızlık konusunu sordu. Haberde, Davutoğlu’nun Uysal’ın yeni mesajıyla Cumhurbaşkanı adayı tarifiyle ilgili düzeltmesini yeterli bulmadığı da öne sürüldü.

Gültekin Uysal ise, bugün de 24 Nisan akşamındaki çalışma yemeği için bizzat davetini iletmek amacıyla diğer beş siyasi parti liderini ziyaret turuna başladı. Uysal, önce Kılıçdaroğlu’nu sonra Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu ziyaret etti.

“İftar sofrasında tatlı yiyerek, tatlı şeyler konuşacağımız bir toplantı olacak diye ümit ediyorum” sözleriyle 24 Nisan’daki buluşma planlamasında değişiklik olmadığını vurgulayan Uysal, altı parti lideri olarak toplumsal beklentiyle hareket ettiklerini de ifade etti. Diğer partilerde Cumhurbaşkanı adayı tarifiyle rahatsızlık yarattığına ilişkin soruya karşılık Uysal, “Toplumumuzun ve milletimizin yüklediği sorumluluk ve beklenti her şeyin önünde. Hepimiz de bunun bilincindeyiz. Bu sorumluluğun bilinciyle hareket ediyoruz. Bundan ötesi lafügüzaftır” karşılığını verdi.

DP lideri Uysal, yarın DEVA Partisi ve Çarşamba günü ise İyi Parti ile Gelecek Partisi liderlerini ziyaret edecek.

Ali Babacan da “İttifakta değiliz” çıkışı yaptı

Bu arada Uysal’ın yarın görüşeceği AKP iktidarında Başbakan Yardımcılığı görevinde bulunmuş ve aynı zamanda Abdullah Gül’e yakınlığıyla tanınmış olan DEVA Partisi lideri Ali Babacan ise, bugün “ittifakta değiliz” açıklamasıyla dikkat çekti.

Babacan, Adana’da sebze-meyve hali esnafıyla sahur buluşmasındaki açıklamasında, Millet İttifakı’yla ilgili soru üzerine ““Biz henüz ittifakta değiliz. Altı partili masada bazı ortak çalışma alanlarına katkı sunuyoruz. İttifak olması için daha çok şey konuşmamız lazım” ifadesini kullandı.

Bu ifadeler sonrasında 24 Nisan’da altı lider tarafından kamuoyuna yapılacak ortak açıklamada hangi başlıklara ve nasıl bir yol izleneceğine ilişkin verilecek bilgi merak konusu oldu.

VOA tarafından geçilen Aday Tartışması Muhalefeti Nasıl Etkileyecek? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Aday Tartışması Muhalefeti Nasıl Etkileyecek? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Aday Tartışması Muhalefeti Nasıl Etkileyecek? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.