“ABD’nin Taslak Metne Yanıtı Bize Ulaştı”

“ABD’nin Taslak Metne Yanıtı Bize Ulaştı”

ABONE OL
11:02 - 25/08/2022 11:02
“ABD’nin Taslak Metne Yanıtı Bize Ulaştı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İran Dışişleri Bakanlığı bugün, Washington’un AB tarafından hazırlanan nihai taslak metnine verdiği yanıtın kendilerine ulaştığını açıkladı.

Ancak Tahran, tarafların 2015 nükleer anlaşmasını yeniden canlandırmaya ne kadar yaklaştıklarına dair kesin bir bilgi vermedi.

ABD ve İran arasında 16 ay süren dolaylı müzakereler sonrası, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borell 8 Ağustos’ta nihai taslak metni taraflara ulaştırdıklarını ve yakın zamanda yanıt beklediklerini söylemişti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kanani, “İran bu akşam ABD’nin yanıtını Avrupa Birliği aracılığıyla aldı. Tahran yanıtı dikkatli bir şekilde gözden geçirmeye başladı” dedi.

Kanani, “İran, Tahran’ın incelemesinin tamamlanmasının ardından nükleer müzakerelerin koordinatörü olarak görüşünü AB ile paylaşacak” dedi.

İran geçen hafta AB’nin metnine “takviye görüş ve düşünceler” ile yanıt verirken, ABD’yi geri kalan üç sorunu çözmek için esneklik göstermeye çağırmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Washington’un Tahran’ın AB metni hakkındaki yorumlarına yanıt verdiğini doğruladı.

Price, “Bu yorumlarla ilgili incelememiz sona erdi. Bugün AB’ye yanıt verdik” dedi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2018’de İran’a karşı çok yumuşak olduğunu söyleyerek nükleer anlaşmadan tek taraflı çekildi.

Trump yönetiminin İslam Cumhuriyeti’ne sert yaptırımları yeniden uygulamasıyla birlikte Tahran, bir yıl sonra anlaşmanın nükleer sınırlarını ihlal etmeye başladı.

2015 anlaşması, Viyana’da Tahran ile Biden yönetimi arasında 11 ay süren dolaylı görüşmelerin ardından geçen Mart’ta yeniden canlanmanın eşiğinde görünüyordu. Ancak görüşmeler, Tahran’ın Washington’un gelecekte hiçbir ABD başkanının Trump gibi anlaşmadan çekilmeyeceğini garanti etmesini istemesi gibi engeller yüzünden durdu.

Biden ise böyle bir garantiyi taahhüt edemez; çünkü nükleer anlaşma yasal olarak bağlayıcı bir sözleşme değil, bağlayıcı olmayan siyasi bir mutabakat.

Üst düzey bir ABD’li yetkili Pazartesi günü Reuters haber ajansına verdiği demeçte, Tahran’ın geçmişteki taleplerin bazılarından vazgeçerek anlaşmayı canlandırma ihtimaline yaklaştığını söylemişti.

ABD’li yetkilinin bahsettiği taleplerin arasında, uluslararası denetleme kurumlarının İran’ın nükleer programına dair bazı soruşturmaları kapatması da vardı.

Ancak İran’ın resmi haber ajansı IRNA’nın haberine göre İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed İslami bugün, 2015 nükleer anlaşmasının yeniden canlandırılması halinde soruşturmaların anlaşmanın “uygulama gününden önce” kapatılması gerektiğini söyledi.

VOA tarafından geçilen “ABD’nin Taslak Metne Yanıtı Bize Ulaştı” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “ABD’nin Taslak Metne Yanıtı Bize Ulaştı” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “ABD’nin Taslak Metne Yanıtı Bize Ulaştı” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.