ABD’nin Irak’a düzenlediği hava saldırısında 16 kişi hayatını kaybetti

ABD’nin Irak’a düzenlediği hava saldırısında 16 kişi hayatını kaybetti

ABONE OL
14:48 - 03/02/2024 14:48
ABD’nin Irak’a düzenlediği hava saldırısında 16 kişi hayatını kaybetti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Irak Başbakanı Muhammed Şia El Sudani’nin makamından Cumartesi günü yapılan açıklamada Amerika’nın Irak’taki İran yanlısı hedeflere yönelik hava saldırısında aralarında sivillerin de bulunduğu 16 kişinin öldüğü, 25 kişinin yaralandığı bildirildi.

Irak Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada saldırılar, “Irak’ın egemenliğine karşı yeni bir saldırı” olarak kınandı ve Bağdat hükümeti tarafından önceden Washington ile koordine edildiği iddiaları reddedilerek bu tür iddialar “yalan” olarak nitelendirildi.

Açıklamada, ABD öncülüğündeki askeri koalisyonun bölgedeki varlığının “Irak’ta güvenlik ve istikrarı tehdit eden bir neden ve Irak’ı bölgesel ve uluslararası çatışmalara dahil etmek için bir gerekçe haline geldiği” belirtildi.

Irak askeri sözcüsü Yahya Resul ise hava saldırılarının Irak’ın egemenliğini ihlal ettiğini, Irak hükümetinin çabalarını baltaladığını, Irak ile bölgeyi vahim sonuçlara sürükleyebilecek bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Resul, “Sonuçların Irak ve çevresindeki bölgenin güvenlik ve istikrarı üzerinde ciddi etkileri olacaktır” dedi.

İran, ABD hava saldırılarını Irak ve Suriye’nin egemenliğinin ihlaliolarak niteleyerek kınadı

İran Dışişleri Bakanlığı da Cumartesi günü yaptığı açıklamada ABD’nin Irak ve Suriye’de gece boyunca gerçekleştirdiği hava saldırılarını iki ülkenin “egemenlik ve toprak bütünlüğünün ihlali” olarak niteleyerek kınadı.

Bakanlık sözcüsü Nasır Kanaani yaptığı açıklamada, saldırıların “ABD’nin bölgede istikrarsızlık ve gerginliğin artmasına yol açacak bir başka maceracı ve stratejik hatasını” temsil ettiğini söyledi.

Kanaani, “İran’ın bir dizi militan gruba verdiği siyasi, mali ve askeri destek de dahil olmak üzere bölge genelinde istikrarı bozucu faaliyetlerini uzun zamandır kınıyoruz” dedi.

Saldırılar İran içindeki mevzileri hedef almasa da, İsrail’in Hamas yönetimindeki Gazze’ye yönelik yaklaşık dört aydır devam eden savaşı nedeniyle Ortadoğu’daki çatışmaların daha da tırmanacağının sinyalini verdi.

ABD saldırılarının “Siyonist rejimin Gazze’deki suçlarını gölgelemek için” tasarlandığını söyleyen Kanaani, İran’ın karşılık olarak herhangi bir eylemde bulunup bulunmayacağını belirtmedi.

Kanaani, “Ortadoğu’daki gerilim ve krizlerin temel nedeninin İsrail’in işgali ve Amerika’nın sınırsız desteğiyle Filistinliler’e uyguladığı soykırım olduğunu” belirtti.

Cuma günü ABD’nin misilleme saldırılarından önce İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İran’ın savaş başlatmayacağını ancak “kendisine zorbalık yapmaya çalışan herkese güçlü bir şekilde yanıt vereceğini” söylemişti.

Suriye Dışişleri Bakanlığı da ABD’nin Suriye topraklarına saldırısını kınayarak bölgedeki çatışmayı ‘çok tehlikeli bir şekilde’ körüklediğini söyledi.

İngiltere hükümeti: “ABD’nin saldırılara karşılık verme haklarını destekliyoruz”

İngiliz hükümetinden bir sözcü, “İngiltere ve ABD sarsılmaz müttefiklerdir. Operasyonları hakkında yorum yapmayacağız, ancak saldırılara karşılık verme haklarını destekliyoruz. İran’ın bir dizi militan gruba siyasi, mali ve askeri desteği dahil istikrarı bozucu eylemlerini uzun zamandır kınıyoruz” dedi.

Öte yandan Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Demokrat Senatör Jack Reed, İran’ın Suriye ve Irak’taki vekil güçlerinin önemli bir darbe aldığını söyledi. Reed, “Ortadoğu’daki İran bağlantılı milisler şunu anlamalı; onlar da sorumlu tutulacaklar” dedi.

Reed, “Bugünkü saldırıları gerçekleştiren cesur ABD ordusu mensuplarını selamlıyor ve Başkan Biden’ın güçlü eylemini destekliyorum” ifadelerini kullanan Reed, “Saldırılar ABD’nin personelimizi ve çıkarlarımızı korumak için uygun adımları atmaya devam edeceğinin açık bir işaretidir” ifadelerini kullandı.

Silahlı Hizmetler Komisyonu Kıdemli Üyesi Cumhuriyetçi Senatör Roger Wicker da, “Bu askeri saldırılar memnuniyet verici, ancak ölen üç cesur Amerikalı ve yaralanan yaklaşık 50 kişi için çok geç kalındı” dedi.

Wicker, “Biden yönetimi gerekli olanın asgarisini yaptığı için kendini kutlayadursun, İran ve vekilleri Amerikalı askerleri öldürmeye ve savaş gemilerimizi 165 kez batırmaya devam ediyor. Ayetullah’a hak ettiği kanlı darbeyi vurmak yerine hâlâ eline tokat atmaya devam ediyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.

VOA tarafından geçilen “ABD’nin Irak’a düzenlediği hava saldırısında 16 kişi hayatını kaybetti” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “ABD’nin Irak’a düzenlediği hava saldırısında 16 kişi hayatını kaybetti” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “ABD’nin Irak’a düzenlediği hava saldırısında 16 kişi hayatını kaybetti” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.