ABD’nin Hamas ve İran Devrim Muhafızları’na ikinci tur yaptırımlarında Türkler de var

ABD’nin Hamas ve İran Devrim Muhafızları’na ikinci tur yaptırımlarında Türkler de var

ABONE OL
19:25 - 27/10/2023 19:25
ABD’nin Hamas ve İran Devrim Muhafızları’na ikinci tur yaptırımlarında Türkler de var
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Maliye Bakanlığı bünyesindeki Yabancı Varlıkları Kontrol Dairesi (OFAC), 7 Ekim’de İsrail’in güneyine saldıran Hamas’a ikinci tur yaptırımlar açıkladı. Yeni yaptırımlar, İran’daki bir Hamas yetkilisini, İran Devrim Muhafızları’nın üyelerini ve bir Türk şirketinin üç ana hissedarını kapsıyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ikinci tur yaptırımların Hamas’ın yatırım portfolyosundaki ilave varlıkları ve Hamas’la bağlantılı şirketlerin yaptırımları ihlal etmesine yardımcı olan kişileri hedeflediği kaydedildi.

Merkezi Türkiye’de bulunan ve 2022 yılı Mayıs ayında Hamas’ın yatırım portföyünde bulunduğu gerekçesiyle yaptırım kapsamına alınan Trend GYO’nun, Hamas’ın 500 milyon dolar değerinde olduğu tahmin edilen küresel varlıklarının kilit parçalarından biri olduğu belirtildi. ABD, Hamas’ın yatırım portfolyosunda Türkiye dışında Sudan, Cezayir ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde faaliyet gösteren firmaların da bulunduğunu bildirdi.

Trend GYO’nun üç ana hissedarı, Alaeddin Şengüler, Gülşah Yiğidoğlu ve Arwa Mangoush’a, Hamas’a maddi destek, yardım, sponsorluk ile mali, maddi ya da teknolojik destek ve ürün ya da hizmet desteği sağladıkları gerekçesiyle yaptırım uygulanacağı açıklandı.

Bu yaptırımlara ilave olarak ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Adalet İçin Ödül Programı (RFJ), Hamas’ın bazı faaliyetleri ve liderleri hakkında bilgi sağlayanlara milyonlarca dolarlık ödül verileceğini bildirdi.

Yaptırımlar kapsamında ABD Maliye Bakanlığı’nın Hamas’a ve İslami Cihat örgütüne İran’ın yasadışı fonlarının aktarılmasına aracı olduğunu kaydettiği Gazze merkezli bir şirket de hedef alındı.

Maliye Bakanı Yardımcısı Wally Adeyemo yaptığı açıklamada, “Bugün atılan adım, terörle mücadele yaptırımlarını harekete geçirerek ve Hamas’ı uluslararası finans sistemini sömürme becerisinden yoksun bırakmak için küresel ortaklarımızla işbirliği yaparak Amerika’nın Hamas’ın fon ağını dağıtma taahhüdünü vurguluyor” dedi.

Adeyemo, “Hamas’ın korkunç terör saldırıları düzenleme becerisini daha da kırmak için mali faaliyetlerini ve fon akışını durmaksızın hedef almaktan çekinmeyeceğiz” ifadesini kullandı.

ABD Maliye Bakanlığı’nın Hamas ve İran Devrim Muhafızları’na bugün açıkladığı ikinci tur yaptırımlar, bu örgütlerin Amerika’daki varlıklarını donduruyor ve genel olarak Amerikan vatandaşlarının yaptırım uygulananlarla ilişki içinde olmasını yasaklıyor. Yaptırım kapsamına alınanlarla belirli işlemler gerçekleştirenlerin de yaptırım kapsamına alınma riski altına girdiği hatırlatılıyor.

Maliye Bakanlığı ayrıca Tahran’da yaşayan ve Hamas’ın İran temsilcisi olarak hizmet verdiği belirtilen bir Ürdün vatandaşına da yaptırım getirildiğini bildirdi. Hamas ve diğer militan örgütlerin üyelerini eğiten ve bu üyelere yardım eden İran İslam Devrim Muhafızları Kudüs Gücü yetkilileri de yaptırım kapsamına alındı.

İran Devrim Muhafızları Kara Gücü’nün Saberin Özel Güçler Tugayı’nın İran’da bulunan komutanına da yaptırım uygulanacağı bildirildi. ABD Maliye Bakanlığı, Saberin Tugayı’nın Suriye’de konuşlandığını, Hamas ve Lübnan’daki Hizbullah örgütlerine eğitim verdiğini kaydetti.

Bugünkü yaptırımlara Sudan ve İspanya merkezli şirketler de dahil edildi.

VOA tarafından geçilen ABD’nin Hamas ve İran Devrim Muhafızları’na ikinci tur yaptırımlarında Türkler de var haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’nin Hamas ve İran Devrim Muhafızları’na ikinci tur yaptırımlarında Türkler de var haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’nin Hamas ve İran Devrim Muhafızları’na ikinci tur yaptırımlarında Türkler de var haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.