ABD’nin eski Bolivya Büyükelçisi uzun yıllar boyunca Küba adına casusluk yapmakla suçlanıyor

ABD’nin eski Bolivya Büyükelçisi uzun yıllar boyunca Küba adına casusluk yapmakla suçlanıyor

ABONE OL
23:15 - 04/12/2023 23:15
ABD’nin eski Bolivya Büyükelçisi uzun yıllar boyunca Küba adına casusluk yapmakla suçlanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Adalet Bakanlığı, Amerika’nın Bolivya Büyükelçisi olarak da görev yapan eski diplomat Victor Manuel Rocha’nın 40 yıl boyunca Küba istihbarat dairesi adına casusluk faaliyetleri yürütmekle suçlandığını açıkladı.

Bakanlık bugün yaptığı açıklamada vakayı, yabancı bir ajanın Amerikan hükümetine en uzun süre ve en derinlemesine sızması vakalarından biri olarak tanımladı.

2000-2002 yılları arasında ABD’nin Bolivya Büyükelçiliği görevini yürüten Victor Manuel Rocha’ya yöneltilen federal suçlamalar arasında yasadışı yabancı ajan olarak görev yapmak ve sahtecilik yoluyla elde edilen pasaport kullanmak bulunuyor.

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, açıklamasında, “40 yıldan uzun süre boyunca Victor Manuel Rocha’nın Küba hükümeti adına hizmet ettiğini, ABD hükümetinde kendisine kamuya açık olmayan verilere erişim sağlayacak ve Amerikan dış politikasını etkileme becerisi sunacak pozisyonlar elde ettiğini iddia ediyoruz” dedi.

Tutuklanan 73 yaşındaki Rocha’nın bugün Miami’de federal yargıç karşısına çıkması bekleniyor.

ABD Adalet Bakanlığı’na göre Rocha, ABD Dışişleri Bakanlığı’nda 1981-2002 yılları arasında çalıştı. 1994’ten 1995’e Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi’nde görev yaptı; 2006’dan 2012’ye kadar ise ABD ordusunun Orta ve Güney Amerika ile Karayipler bölgesini kapsayan Güney Komutanlığı’nda danışman olarak çalıştı.

Florida güney bölgesinde açılan dava dosyasına göre ABD, Rocha’yı, 1981 yılından beri Küba’yı ve Küba’nın Washington’a karşı yürüttüğü gizli istihbarat toplama misyonunu gizlice desteklemekle suçladı.

Mahkeme dosyasına göre Rocha, 2022 ve 2023 yıllarında, gizli bir Küba İstihbarat Başkanlığı temsilcisi kılığına giren bir FBI ajanıyla yaptığı bir dizi görüşmede, Küba adına on yıllar boyunca çalıştığını itiraf etti.

Manuel Rocha mahkeme dosyasında ayrıca 1981 yılından beri Küba adına “gizli faaliyetlerde” bulunmakla suçlanıyor. Bu faaliyetler arasında Kübalı istihbarat yetkilileriyle görüşmeler ve Rocha’nın Amerikalı hükümet yetkililerine, yaptığı seyahatler ve görüştüğü kişilerle ilgili yalan beyanatları bulunuyor.

VOA tarafından geçilen ABD’nin eski Bolivya Büyükelçisi uzun yıllar boyunca Küba adına casusluk yapmakla suçlanıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’nin eski Bolivya Büyükelçisi uzun yıllar boyunca Küba adına casusluk yapmakla suçlanıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’nin eski Bolivya Büyükelçisi uzun yıllar boyunca Küba adına casusluk yapmakla suçlanıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.