ABD’li bakanlar protesto gölgesinde Kongre’yi İsrail ve Ukrayna’ya destek için iknaya çalıştı

ABD’li bakanlar protesto gölgesinde Kongre’yi İsrail ve Ukrayna’ya destek için iknaya çalıştı

ABONE OL
21:56 - 31/10/2023 21:56
ABD’li bakanlar protesto gölgesinde Kongre’yi İsrail ve Ukrayna’ya destek için iknaya çalıştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna ve İsrail’e ilave yardımı kapsayan bütçe talebi konusunda Kongre üyelerini ikna etmeye çalıştı. Senato komisyonundaki oturum sırasında savaş karşıtı protestocular da salondaydı.

Lloyd Austin ve Antony Blinken, Senato Tahsisat Komisyonu’nda Biden yönetiminin İsrail, Ukrayna, Asya Pasifik ve sınır güvenliği için ilave kaynağı kapsayan 106 milyar dolarlık bütçe talebi konusunda soruları yanıtladı.

ABD’nin ortaklarını desteklemesinin ulusal güvenlik için hayati önem taşıdığını söyleyen Başkan Biden Ukrayna için 61 milyar dolar; İsrail için 14 milyar; İsrail ve Gazze’yi kapsayacak şekilde insani yardım için de 13,6 milyar dolar; Çin’in Asya’daki bölgesel çabalarına karşı koymak amacıyla da 4 milyar dolar talep etmişti.

İnsani yardım ve sivillerin korunması vurgusu

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, hızlı insani yardım olmadan çatışmanın yayılması riskinin arttığını ve bundan Hamas ve ona destek verenlerin yararlanacağını vurguladı.

Bakan Blinken, Gazze’de su, ilaç ve yakıt sıkıntısı yaşandığına ve ilk günden itibaren İsrail hükümeti, Mısır ve BM kurumları ile birlikte yardımın ihtiyaç sahiplerine ulaşması için çalıştıklarını belirtti.

Cumhuriyetçi Senatör Susan Collins’in bu yardımların Hamas’ın eline geçmemesi konusunda hangi adımların atıldığına ilişkin sorusunu yanıtlayan Blinken, yardımın planlanan yere ulaşıp ulaşmadığını da teyit ettiklerini ve şimdiye kadar yardımların Hamas’ın ya da istenmeyen yerlere ulaştığına ilişkin bir bilgi de olmadığını belirtti.

Mısır ve Gazze arasındaki Refah sınır kapısından gelen yardımın belirlenen yerde İsrail tarafından kontrol edildiğini, her kamyonun hem İsrail hem de Mısırlı yetkililer tarafından onaylandığını, BM kamyonlarının daha sonra yine BM tarafından yönetilen dağıtım merkezlerine gittiğini ve buradan da hastane, fırın gibi gereken yerlere aktarıldığını söyledi.

“Gazze’deki sivillerin korunması ahlaki bir sorumluluk ve stratejik bir zorunluluk”

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin İsrailli yetkililerle yaptıkları her görüşmede Gazze’deki sivillerin korunmasının hem “ahlaki bir sorumluluk hem de stratejik bir zorunluluk” olduğunu net bir şekilde söylediklerinin altını çizdi.

Savunma Bakanı, “Bizim gibi demokrasiler savaş hukukuna uyup sivilleri koruduğumuzda daha güçlü ve güvenli” dedi.

“Rusya’nın Ukrayna işgali stratejik bir bozgun”

Ukrayna’ya yardımın sürdürülmesi gerektiğini vurgulayan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, ABD’nin Ukrayna’ya destek vermesinin Rusya’nın Ukrayna işgalini “stratejik bir bozgun” haline getirdiğini söyledi.

Moskova’nın Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısının ardından geçen hafta Hamas yetkililerini ağırladığını hatırlatan bir senatörün sorusunu yanıtlayan Blinken, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in ABD’nin Ukrayna’dan dikkatini başka yöne çekmek istediğini söyledi.

“Tam da İsrail’i alt üst eden unsurlarla müttefiklik ilişkisi içinde. Bu nedenle bunları birbiriyle bağlantılı görüyoruz. Bütçe talebimizin ortak olmasının sebeplerinden biri de bu” dedi.

Irak ve Suriye’deki saldırılarda bir ABD askerinin hayatını kaybetmesi “kırmızı çizgi” mi olur?

Her iki bakan oturumda Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham’ın “İsrail’in bakış açısına göre Hamas tehdit olmayana kadar ateşkes yok. Siz buna katılıyor musunuz?” sorusuna “evet” yanıtını verdi.

Cumhuriyetçi Senatör Hamas’ı “Naziler’in dini versiyonu” ifadeleriyle tanımlarken, Austin ve Blinken IŞİD benzetmesini sürdürdü.

Graham Irak ve Suriye’de ABD askerlerine yönelik artan saldırıları gündeme getirerek, bu saldırılarda bir Amerikan askerinin hayatını kaybetmesinin “kırmızı çizgi” olup olmayacağını sordu.

Savunma Bakanı Lloyd Austin böyle bir durumda İran’ın hesap vermesini sağlayacaklarının altını çizdi.

Austin, “Hem Başkan hem de ben bu konuda net konuştuk. Bu (saldırılar) sona ermezse karşılık vereceğiz. Karşılık verme hakkımızı saklı tutuyoruz. Bunu yapabilecek kabiliyetimiz var. Kendi seçtiğimiz zaman ve yerde karşılık vereceğiz” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçi Senatör ABD’nin kırmızı çizgileri konusunda “çok net ve açık” olması gerektiğini vurgulayarak, “İran’ın kazanmasına izin vermeyin” dedi.

Oturum sırasında savaş karşıtı protesto

Her yıl ABD’den 3,8 milyar dolar askeri yardım alan İsrail’e Biden yönetiminin desteği Gazze’deki sivillerin korunması çağrıları gölgesinde bazı eleştirilerle de karşı karşıya kaldı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın oturum başlarken konuşmasını bölen bir protestocu elinde “İsrail için daha fazla paraya hayır” yazılı bir pankartla ABD’nin İsrail’e yardımını protesto etti.

Protestocu ateşkes çağrısı yapan sloganlar atarken Kongre polisi tarafından oturumun yapıldığı salondan çıkarıldı.

Daha sonra başka göstericiler de peş peşe Blinken’ın konuşması sırasında Gazze’de ateşkes talep eden sloganlar attı. Bu göstericiler de yine Kongre polisi tarafından salondan çıkarıldı.

Senato komisyonunda oturum başlarken, elleri kırmızı boyalı bir grup savaş karşıtı protestocu da salondaydı. Protestocuların bazıları “Derhal ateşkes”, “Gazze’nin çocuklarını koruyun” sloganları attı. Bu grup da yine Kongre polisi tarafından salondan çıkarıldı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın oturum başlarken konuşmasını bölen bir protestocu elinde “İsrail için daha fazla paraya hayır” yazılı bir pankartla ABD’nin İsrail’e yardımını protesto etti.

Hamas’ın yönetimindeki Gazze’deki yetkililer, Hamas’ın aralarında 36 ABD vatandaşının da olduğu 1400 kişiyi öldürdüğü ve 240 kişiyi de rehin aldığı 7 Ekim’deki saldırısının ardından Gazze’deki hedefleri vuran İsrail’in saldırılarında 8 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini söylüyor. Hamas İsrail, ABD ve AB’nin terör örgütü listesinde bulunuyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı’ndan yalnızca İsrail’e yardımı içeren teklif

Biden yönetiminin talep ettiği 106 milyar dolarlık bütçe konusunda Senato’daki Demokratlar’ın çoğu ve çok sayıda Cumhuriyetçi İsrail ve Ukrayna’ya yardımın birleştirilmesini destekliyor.

Bütçe talebinin akıbeti Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nde daha belirsiz.

Üç hafta süren çalkantılı bir dönemin ardından Temsilciler Meclisi Başkanı seçilen muhafazakar Cumhuriyetçi Mike Johnson Ukrayna’ya yardımın kesilmesi ve yalnızca İsrail’e odaklanılması önerisinde bulundu ve bu yönde bir tasarı sundu.

Eski Başkan Donald Trump’a yakın bazı Cumhuriyetçiler Ukrayna’ya daha fazla desteğe karşı çıkıyor.

VOA tarafından geçilen ABD’li bakanlar protesto gölgesinde Kongre’yi İsrail ve Ukrayna’ya destek için iknaya çalıştı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’li bakanlar protesto gölgesinde Kongre’yi İsrail ve Ukrayna’ya destek için iknaya çalıştı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’li bakanlar protesto gölgesinde Kongre’yi İsrail ve Ukrayna’ya destek için iknaya çalıştı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.