ABD’den Ukrayna’ya Destek Sözü 

ABD’den Ukrayna’ya Destek Sözü 

ABONE OL
21:05 - 06/05/2021 21:05
ABD’den Ukrayna’ya Destek Sözü 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya’nın Ukrayna sınırında asker konuşlandırmasının ardından Washington’un Kiev’e güvenlik desteğini arttırabileceğini kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri hareketliliği nedeniyle Ukrayna’yı destek amaçlı ziyaretinde Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’yle biraraya geldi.

Blinken, Rusya’nın Ukrayna sınırından askerlerini çektiğini açıklamasının ardından bile bölgede çok sayıda birlik ve mühimmat bıraktığını kaydetti. Rusya’nın sınırda asker konuşlandırması batılı ülkelerle ilişkilerinin gerilmesine neden olmuştu.

Blinken ayrıca Başkan Joe Biden’ın Ukrayna’yı ziyaret etmeyi ve Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile görüşmeyi istediğini bildirdi, ancak olası bir ziyaretle ilgili ayrıntı vermedi. Blinken Ukrayna’nın NATO’ya üye olma umuduyla ilgili bir açıklama da yapmadı.

Zelenski ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Blinken, ‘‘Rusya’nın Ukrayna sınırından bazı güçlerini geri çektiğinden haberdarız, ancak önemli sayıda askerin ve askeri teçhizatın da sınırda kalmaya devam ettiğini görüyoruz. Durumu çok yakından gözlemliyoruz’’ dedi.

Blinken, ABD’nin Ukrayna’ya desteğini ‘‘Biz de sizi diğer müttefikleriniz gibi güçlü şekilde destekliyoruz. Birkaç hafta önce NATO’da da aynı sözleri duydum. Rusya’nın sorumsuz ve saldırgan eylemlerini izliyoruz’’ sözleriyle vurguladı.

Blinken, Washington’un iki ülke arasında güvenlik işbirliğini ve desteğini arttırmayı istediğini kaydetti, ancak bu konuda daha fazla ayrıntı vermedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski ise Rusya’nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım yarımadasındaki binlerce askerinden yalnızca 3 bin 500’ünü çektiğini bildirdi.

Ukrayna’nın Donbass bölgesinde yaşanan çatışmalarda Kiev ve Moskova’nın karşılıklı birbirlerini suçlamalarının ardından Biden Nisan ayında Zelenski’ye koşulsuz destek sözü vermişti.

Moskova 22 Nisan’da askerlerini Ukrayna sınırından çekeceğini açıklamış, bu durum Biden ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Haziran ayında bir zirvede biraraya gelme olasılığını arttırmıştı.

Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilim karşısında Kiev, ABD ve Avrupa’dan NATO üyeliği başvurusunu hızlandırmalarını istemişti. Zelenski, Blinken’dan Haziran ayındaki NATO zirvesinde Üyelik Eylem Planı oluşturulmasını desteklemesini istedi.

Eski başkan Donald Trump’ın Zelenski’den Biden ve oğlu Hunter’ın ülkedeki iş ilişkilerini incelemesini istediği dönemde ABD-Ukrayna ilişkileri gerilimli günler geçmişti. Trump yönetimi Ukrayna’ya güvenlik yardımını geçici olarak durdurmuştu.

Bu konu Trump’ın azil davasına ve avukatı Rudy Giuliani’nin evi ve ofisine Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından Ukrayna’daki faaliyetleri nedeniyle baskın düzenlenmesiyle sonuçlandı.

Kiev, Washington’dan Ukrayna’ya daha fazla askeri teçhizat göndermesini istiyor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba geçen ay Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada bunlar arasında Rusya’nın Ukrayna iletişimini bozmaya yarayan kapasitesiyle mücadele edecek ekipmanın olduğunu kaydetmişti.

CNN televizyonuna verdiği bir röportajda Kuleba, Ukrayna’nın ABD’den hava savunma ve keskin nişancılarla mücadele teknolojileri de istediğini bildirmişti.

Blinken’la görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada Kuleba, Biden ve Putin arasında yapılacak bir görüşmede Ukrayna’nın çıkarlarının gözönünde bulundurulmadan karar alınmayacağı konusunda tatmin olduğunu bildirdi.

VOA tarafından geçilen ABD’den Ukrayna’ya Destek Sözü  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’den Ukrayna’ya Destek Sözü  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’den Ukrayna’ya Destek Sözü  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.