ABD’den Türkiye ve İsrail’e “görüş ayrılıklarını giderin” çağrısı 

ABD’den Türkiye ve İsrail’e “görüş ayrılıklarını giderin” çağrısı 

ABONE OL
00:31 - 07/05/2024 00:31
ABD’den Türkiye ve İsrail’e “görüş ayrılıklarını giderin” çağrısı 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye’nin İsrail’i Gazze’de ateşkesi kabul etmeye zorlamak amacıyla bu ülkeyle ticareti durdurma kararı almasının ardından ABD Pazartesi günü iki ülkeye aralarındaki anlaşmazlıkları çözmeleri çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller Türkiye ve İsrail arasındaki ticaretin durdurulmasıyla ilgili bir soru üzerine, “Her ikisi de müttefikimiz ve aralarındaki görüş ayrılıklarını gidermeleri için onları teşvik ediyoruz” dedi. Miller başka bir değerlendirmede bulunmadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile geçmişte yaşanan karşılıklı söz düellolarının hızla tırmanmasının ardından ABD’nin Türkiye ile ilgili kamuoyu önünde yaptığı açıklamalarda genellikle temkinli davrandığı yorumları yapılıyor.

Ankara kararı geçen hafta açıklamıştı

Ticaret Bakanlığı geçen hafta İsrail’le ilgili ihracat ve ithalat işlemlerinin tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulduğunu açıkladı.

Açıklamada, “İsrail Hükümeti Gazze’ye kesintisiz ve yeterli miktarda insani yardım akışına izin verinceye kadar Türkiye sözkonusu yeni tedbirleri kesin ve kararlı bir şekilde uygulayacaktır” denildi.

Bu açıklamanın ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’i sert bir şekilde eleştirerek, Türkiye’nin ticaret boykotu yoluyla İsrail’i “ateşkesi kabul etmeye zorlamaya” ve yardımları arttırmaya çalışacağını söyledi.

Erdoğan, “Tüm Batı İsrail’e çalışıyor. Başta ABD olmak üzere bunlar hep İsrail’e çalışıyor. Ne yazık ki Filistin halkı ölüme mahkum edildi. Bunun karşısında daha sabredemezdik ve adımlarımızı attık. Aramızda 9,5 milyar dolarlık bir ticaret hacmi vardı. Bu ticaret hacmini biz yok farz ederek bu kapıyı kapattık” dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz da benzer kararları kendi ülkesinin de alacağını dile getirerek, karara tepki gösterdi.

Türkiye, 9 Nisan’dan itibaren geçerli olmak üzere 54 ürün grubunun İsrail’e ihracatını kısıtlamıştı.

Türkiye, İsrail’i tanıyan az sayıdaki Müslüman ülkeden biri ve Erdoğan İsrail ile ticareti daha önce durdurmadığı için ülke içinde eleştirilere maruz kalmıştı.

VOA tarafından geçilen ABD’den Türkiye ve İsrail’e “görüş ayrılıklarını giderin” çağrısı  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’den Türkiye ve İsrail’e “görüş ayrılıklarını giderin” çağrısı  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’den Türkiye ve İsrail’e “görüş ayrılıklarını giderin” çağrısı  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.