ABD’den Rus Vatandaşına Seçime Müdahale Suçlaması

ABD’den Rus Vatandaşına Seçime Müdahale Suçlaması

ABONE OL
21:51 - 30/07/2022 21:51
ABD’den Rus Vatandaşına Seçime Müdahale Suçlaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Adalet Bakanlığı, Amerikan seçimlerine müdahale etmek ve Rus propagandası yaymak amacıyla Florida, Georgia ve California’daki siyasi grupları kullanmaya yönelik yıllara yayılan bir komplo planladıkları gerekçesiyle bir Rus vatandaşı hakkında iddianane hazırlandığını açıkladı.

Açıklamaya göre Moskova’da yaşadığı belirtilen Aleksandr Viktoroviç Ionov, Amerikan vatandaşlarının Rus hükümetinin yasadışı ajanları olarak hareket etmesine yönelik komployla suçlanıyor. Ionov suçlu bulunması halinde beş yıla kadar hapis cezası alabilir.

Adalet Bakanlığı, Rusya İstihbarat Servisi (FSB) adına hareket ederek, Ionov’un siyasi gruplara Rusya yanlısı propaganda yayınlamaları talimatı verdiğini, Rusya’nın çıkarlarını ilerletmek üzere bu grupların eylemlerini koordine ettiğini ve gruplara maddi destek verdiğini belirtti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Ionov’un Florida eyaletindeki yerel seçimlere müdahale etmek için siyasi bir grup üzerindeki kontrolunu kullandığı ve 2017 ile 2019 yıllarında iki kişinin siyasi kampanyalarını desteklediğini kaydedildi.

Açıklanan iddianamede bu grup ya da kişilerin isimleri yer almadı ancak bu kişiler için “hakkında soruşturma açılmamış işbirlikçiler” ifadesi kullanıldı.

“Rus Gizli Servisi FSB’ye bilgi iletti”

2014 yılı Aralık ayından 2022 Mart ayına kadar Ionov’un en az üç Rus yetkiliyle Rus Gizli Servisi’nin (FSB) gözetiminde ABD’yi hedef alan siyaseti etkilemeye yönelik kötü niyetli yabancı bir kampanyaya karıştığı belirtildi.

Ionov’un Amerika’da siyaseti etkilemeye yönelik kampanyasıyla ilgili olarak üç FSB yetkilisine ayrıntılı bilgi ilettiği kaydedildi.

Adalet Bakanlığı’nın Ulusal Güvenlik Dairesi’nden Bakan Yardımcısı Matthew G. Olsen, “Ionov iddiaya göre Amerika’daki siyasi grupları ve ABD vatandaşlarını Rus hükümetinin araçlarına dönüştürmek üzere bir etki kampanyası düzenledi. Adalet Bakanlığı Rusya’nın yasa dışı olarak Amerika’da kutuplaşmayı körüklemesine ve dezenformasyon yaymasına izin vermeyecek” ifadelerini kullandı.

Soruşturmayı Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) Tampa Saha Ofisi yürütüyor.

FBI yetkilisi Luis Quesada, “Amerikan vatandaşlarını bölmeye ve demokratik süreci zehirlemeye teşebbüs eden her yabancı hükümetin peşinden gideceğini” söyledi.

Maliye Bakanlığı’ndan Rus vatandaşlarına yaptırım

ABD Maliye Bakanlığı, Ionov ve Natalya Valeryevna Burlinova ile dört Rus vatandaşını daha Kremlin’in Amerika ve Ukrayna dahil, küresel nüfuz ve seçime müdahale faaliyetlerine destek verdikleri gerekçesiyle yaptırım listesine aldı.

Açıklamada bu gruplar, Rusya Küreselleşme Karşıtı Hareket (AGMR), Ionov Transkontinental, STOP-Imperialism ve Kamu İnsiyatifi Yaratıcı Diplomasiyi Destek ve Geliştirme Merkezi (PICREADI) olarak listelendi. Adalet Bakanlığı’nın hakkında iddianame hazırladığı Ionov’un AGMR’nin kurucusu ve başkanı olduğu belirtiliyor.

Washington’daki Rusya Büyükelçiliği’nden Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı iddianame ve yaptırımlar konusunda bir açıklama gelmedi.

VOA tarafından geçilen ABD’den Rus Vatandaşına Seçime Müdahale Suçlaması haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’den Rus Vatandaşına Seçime Müdahale Suçlaması haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’den Rus Vatandaşına Seçime Müdahale Suçlaması haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.