ABD’den İran’a yeni yaptırımlar

ABD’den İran’a yeni yaptırımlar

ABONE OL
15:34 - 19/10/2023 15:34
ABD’den İran’a yeni yaptırımlar
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD, Hamas’ın İsrail saldırılarında etkisi tartışılan İran’la ilgili yeni yaptırımlar açıkladı.

Biden yönetimi, İran’ın balistik füze ve insansız hava aracı programlarına karşı yeni yaptırımlar uygulama kararı aldı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, kararı sosyal medya hesabından duyururken, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan da yazılı bir açıklama yapıldı.

İran’ın füze ve füze teknolojisinin uluslararası barış ve güvenliğin önündeki en büyük zorluk ve engellerden biri olmaya devam ettiğinin vurgulandığı açıklamada, şöyle denildi:

“İran’ın İsrail’in ve Körfez’deki ortaklarımızın güvenliğini doğrudan tehdit eden terör örgütlerine ve militanlara füze ve insansız hava aracı (İHA) sağlamasının korkunç etkilerini görüyoruz. İran’ın Ukrayna’da kritik sivil altyapıyı hedef almak ve sivilleri öldürmek üzere Rusya’ya ölümcül İHA’lar göndermesinin yıkıcı sonuçlarını görüyoruz. İran’ın istikrarsızlaştırıcı yayılma faaliyetlerini, özellikle de füze ve İHA programlarını ve bunların dünya için oluşturduğu tehditleri ele almaya odaklanmaya devam ediyoruz.”

BM Güvenlik Konseyi’nin İran’ın füzeyle ilgili faaliyetlerine getirdiği kısıtlamaların dün sona erdiği hatırlatılarak, ABD’nin İran’ın füze, İHA ve diğer tehlikeli silahları geliştirmesine, tedarik etmesine ve yaymasına karşı koymak için elindeki tüm araçları kullanma kararlılığı vurgulandı.

Açıklamada, “Bu araçlar arasında yaptırımlar, ihracat kontrolleri, diplomatik angajman, özel sektörle işbirliği ve uygun olduğu ve yasalarca öngörüldüğü şekilde engellemeler yer almaktadır, ancak bunlarla sınırlı değildir. Biz ve ortaklarımız aynı zamanda Birleşmiş Milletler nezdinde endişelerimizi dile getirmeye ve İran’ın bu silahların yayılmasının istikrarı bozucu etkilerinden sorumlu tutulmasını talep etmeye devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.

ABD’nin İran’ın füze, konvansiyonel silahlar ve İHA faaliyetleriyle ilgili kişi ve kuruluşlar ile Rusya, Çin Halk Cumhuriyeti, Venezuela ve diğer ülkelerdeki bu tür faaliyetler de dahil olmak üzere ilave yaptırımlar uygulayacağını duyurarak, Ticaret, Adalet ve Hazine Bakanlıkları ile koordinasyon halinde, İran’ın füze tedariki ve ilgili ABD yaptırımları ve ihracat kısıtlamaları konusunda özel sektöre yönelik yeni bir kamu kılavuzu da yayınladıkları kaydedildi.

Dışişleri açıklamasında Amerika’nın BM Güvenlik Konseyi’nin İran’a kısıtlamalar getirmesinden çok önce İran’ın füze programıyla ilgili girişimlerde bulunduğu hatırlatılarak, “İran, Ortadoğu bölgesinde ve tüm dünyada güvenlik ve istikrara tehdit oluşturduğu sürece elimizdeki tüm araçları kullanarak bunu yapmaya devam edeceğiz” denildi.

VOA tarafından geçilen ABD’den İran’a yeni yaptırımlar haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’den İran’a yeni yaptırımlar haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’den İran’a yeni yaptırımlar haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.