ABD’den Dezenformasyon Yasasına Eleştiri ve İddialara Yalanlama

ABD’den Dezenformasyon Yasasına Eleştiri ve İddialara Yalanlama

ABONE OL
01:53 - 15/10/2022 01:53
ABD’den Dezenformasyon Yasasına Eleştiri ve İddialara Yalanlama
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’den Türkiye’de tartışma yaratan ve TBMM tarafından kabul edilen yeni dezenformasyon yasasına eleştiri geldi. Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, uygulanması halinde internet ve medya özgürlüğüyle ifade özgürlüğüne kısıtlama getirecek olan yasanın kabul edilmesinden derin endişe duyduklarını söyledi. Sözcü bir Büyükelçilik yetkilisinin ABD’de benzer bir yasanın olduğunu söylediği yönündeki iddiaları da yalanladı.

VOA Türkçe’nin dezenformasyon yasasıyla ilgili sorusunu yanıtlayan Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, yasadaki maddelerin, Türkiye’de sektöre girişe engel yaratarak, dijital ve online bilgi ve eğlence hizmet sağlayıcılarını ciddi şekilde etkileyebileceğini kaydetti.

Sözcü, bu durumun Türkiye’nin ekonomisinde önemli miktarda özel ticari yatırım kaybıyla sonuçlanabileceğini belirtti.

Yasanın dezenformasyon terimini muğlak ve son derece geniş şekilde tanımlayarak dezenformasyonu suç haline getireceği ifade edildi.

“Sansür ve otosansürü artırabilir”

Böyle bir yasanın ifade özgürlüğü üzerinde ürpertici bir etkisinin olabileceği; özgür ve açık tartışma ortamını kısıtlayabileceği; sansür ve otosansürü arttırabileceği ve internet kullanıcılarının gizliliğini tehlikeye atabileceği belirtildi.

İfade özgürlüğünün demokrasi açısından önem taşıdığının ve saygı gösterilmesi gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, özgür bilgi ve veri akışının hayati önem taşıdığı kaydedildi.

Açıklamada Türk hükümetine sivil toplum, basın örgütleri, iş çevreleri ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) dahil uluslararası kurumlarla ikincil mevzuatlar konusunda istişarede bulunması çağrısı yer aldı.

Yasanın Türkiye’nin insan hakları taahhütlerini ve yükümlülüklerini baltalayacak ya da Türkiye’deki yatırım ortamına zarar verecek birtakım istenmeyen sonuçlarının olmadığından emin olunması çağrısı yapıldı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Türk hükümetini dezenformasyona karşı koyma konusundaki yaklaşımların, başta çevrimiçi ve çevrimdışı ifade özgürlüğü olmak üzere, demokrasiyi destekleyen ilkelere farkında olmayarak zarar vermemesini sağlamaya çağırdı.

“ABD’de benzer bir yasa yok”

Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, kanun teklifine ilişkin görüşmeler sürerken yaptığı konuşmada, söz konusu yasanın içeriğini Amerikalı ve Avrupalı temsilcilere anlattıklarını ve Amerikalı ilgililerle yasayı görüştüklerini söylemişti.

Özdemir, Amerikalı bir yetkilinin “Bizim dezenformasyon yasamızla sizin yasanız birebir örtüşüyor dediğini” iddia etmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise Türk basınında bu konuya ilişkin dolaşan iddiaları dezenformasyon olarak niteledi.

Sözcü, Büyükelçilikten bir yetkilinin ABD’de benzer yasaların bulunduğunu söylediğine ilişkin iddiaları yalanladı, Amerika’da benzer yasaların olmadığının altı çizildi.

VOA tarafından geçilen ABD’den Dezenformasyon Yasasına Eleştiri ve İddialara Yalanlama haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’den Dezenformasyon Yasasına Eleştiri ve İddialara Yalanlama haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’den Dezenformasyon Yasasına Eleştiri ve İddialara Yalanlama haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.