ABD’den Afganistan’a Yeni İnsani Yardım Paketi

ABD’den Afganistan’a Yeni İnsani Yardım Paketi

ABONE OL
13:30 - 29/10/2021 13:30
ABD’den Afganistan’a Yeni İnsani Yardım Paketi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD yönetimi, Afganistan’a yaklaşık 144 milyon dolarlık insani yardım yapılacağını açıkladı. Afganistan’da kış ayları yaklaşırken milyonlarca kişi, açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalmak üzere.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Emily Horne, konuya ilişkin açıklamasında, ABD’nin yapacağı yardımın, Afganistan’da faaliyet gösteren bağımsız kurumlar aracılığıyla gerçekleşeceğini söyledi. Söz konusu yardımlar, bu kurumlar aracılığıyla zor durumda bulunan yaklaşık 18,4 milyon Afgan vatandaşı ve çevre ülkelerde yaşayan Afgan mültecilere ulaştırılacak.

Horne, açıklamasında, “Ortaklarımız; sağlık sorunları, kuraklık, yetersiz beslenme ve yaklaşan kış nedeniyle artan insani ihtiyaçlara yanıt olarak hayat kurtaran koruma, barınak, geçim desteği, temel sağlık hizmetleri, kışa hazırlık yardımı, acil gıda yardımı, su, temizlik ve hijyen hizmetleri sağlıyor” dedi.

Bu yeni yardımla birlikte ABD’nin 2021 yılı için Afganistan’a yaptığı insani yardım miktarı 474 milyon dolara yükseliyor.

Birleşmiş Milletler’in son açıkladığı raporlara göre yaklaşık 40 milyon nüfusu bulunan Afganistan’da 22,8 milyon kişi yeterli gıdaya ulaşamama sorunuyla karşı karşıya. Aynı raporda beslenme sorunu yaşayan bu kişilerden 3,2 milyonunun 5 yaşın altındaki çocuklar olduğuna dikkat çekildi.

Taleban yurtdışındaki varlıkların serbest kalmasını istiyor

ABD ve Batılı ülkeler, Taleban yönetimini tanımadıkları için Afganistan’ın yurtdışındaki yaklaşık 10 milyar dolarlık varlıklarını dondurmuş durumda. Taleban yönetimi de ülkedeki açlık tehlikesini gerekçe göstererek bu kaynağın acilen serbest bırakılmasını istiyor.

Reuters Haber Ajansı’na konuşan Afganistan Finans Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Veli Hakmal, “Bu para Afgan halkına ait. Paramızı verin. Bu parayı dondurmak etik değil ve tüm uluslararası kanunları ve hukuka aykırı” ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen ABD’den Afganistan’a Yeni İnsani Yardım Paketi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’den Afganistan’a Yeni İnsani Yardım Paketi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’den Afganistan’a Yeni İnsani Yardım Paketi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.