ABD’den Afganistan’a 3,3 Milyar Dolar Yardım Sözü

ABD’den Afganistan’a 3,3 Milyar Dolar Yardım Sözü

ABONE OL
22:03 - 07/06/2021 22:03
ABD’den Afganistan’a 3,3 Milyar Dolar Yardım Sözü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, beraberindeki heyetle birlikte dün Afganistan’ın başkenti Kabil’de Afgan hükümet yetkilileriyle biraraya geldi. Görüşmede ikili ilişkiler, ABD askerlerinin çekilmesi ve Afganistan’a yapılacak mali yardımlar görüşüldü.

Görüşmeler ülkede Taleban’ın yeniden ilerleme kaydettiği bir döneme denk geldi. Taleban, yabancı güçlerin de çekilmeye başladığı son 6 haftada Afganistan’da 9 bölgede daha denetimi ele geçirdi. Çatışmalarda hem Taleban militanları hem de Afgan ordusu kayıplar verdi, yüzlerce sivil hayatını kaybetti.

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani’nin sözcüsü de yaptığı açıklamada ABD’li yetkililerle görüşmelerde savunma, ekonomi ve insani yardımlar konularının masaya yatırıldığını söyledi.

Sözcü Muhammed Amiri, ABD’li yetkililerin Eşref Gani’ye yıllık olarak 3,3 milyar dolar destek sözü verdiklerini söyledi. İlk etapta iki yıl olarak planlanan mali destek, Taleban’la mücadele amaçlı olarak sağlanacak.

Amiri, ayrıca ABD’nin Afgan ordusunu güçlendirmek için aralarında savaş uçaklarının da bulunduğu ekipman ve mühimmat desteği de sağlayacağını söyledi.

Taleban güçleri

Afgan hükümeti, Taleban güçlerine karşı operasyonlarını ABD’nin hava desteğiyle yürütüyor. Yetkililer yabancı güçlerin desteği olmadan Afgan ordusunun Taleban’a üstünlük sağlamasının zor olduğunu ifade ediyor.

Halilzad liderliğindeki ABD’li heyet Taleban’la Afganistan hükümeti arasında barış sürecini yürüten Abdullah Abdullah’la da biraraya geldi.

Abdullah, görüşmeyle ilgili Twitter hesabından paylaştığı mesajında, iki ülke arasındaki işbirliğinin yeni dönemine ilişkin görüşmeler yaptıklarını ifade etti.

Halilzad’ın Afganistan’ın ardından Taleban’la görüşmelerin yürütüldüğü Katar’ın başkenti Doha’ya geçeceği belirtildi.

Afgan hükümet yetkilileri ve Taleban temsilcileri geçen yıl Eylül ayından bu yana Doha’da müzakerelere devam ediyor. ABD yönetimi 2020 yılının Şubat ayında Taleban’la varılan anlaşma uyarınca askerlerini Afganistan’dan çekiyor.

VOA tarafından geçilen ABD’den Afganistan’a 3,3 Milyar Dolar Yardım Sözü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’den Afganistan’a 3,3 Milyar Dolar Yardım Sözü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’den Afganistan’a 3,3 Milyar Dolar Yardım Sözü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.