ABD’den 3 İranlı’ya Siber Saldırı Suçlaması

ABD’den 3 İranlı’ya Siber Saldırı Suçlaması

ABONE OL
22:40 - 14/09/2022 22:40
ABD’den 3 İranlı’ya Siber Saldırı Suçlaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Adalet Bakanlığı, üç İran vatandaşının ABD’de enerji şirketlerini, yerel yönetimleri ve bir aile içi şiddet sığınma evi dahil kar amacı gütmeyen kuruluşları ve küçük işletmeleri hedef alan siber saldırılarla suçlandığını açıkladı.

Üç İranlı’nın ABD, Avrupa, İran ve İsrail’deki kuruluşların bilgisayar sistemlerine girerek yüz binlerce dolar gasp etmeye çalışmakla suçlandığı belirtildi.

Suçlamalar, bilgisayar korsanlığı şüphelilerini yüzlerce kurbanı hedef almakla itham ediyor.

Savcılar, bilgisayar korsanlarının kurbanların ağlarındaki verileri şifreleyip çaldıklarını ve fahiş fidye ödemeleri yapılmadığı takdirde, bu bilgileri açıklamakla tehdit ettiklerini söyledi. Bakanlık, bazı durumlarda mağdurların bu ödemeleri yaptığını da kaydetti.

ABD Adalet Bakanlığı tarafından yapılan suçlamalara göre, diğer hedefler arasında yerel ABD yönetimleri, Mississippi ve Indiana’daki bölgesel kamu hizmetleri, muhasebe firmaları ve bir eyalet avukatlar birliği yer alıyor.

Suç duyurusunda bilgisayar korsanlarının İran hükümeti için çalışıp çalışmadıkları belirtilmezken, ABD Maliye Bakanlığı’ndan yapılan ayrı bir açıklamada bu kişilerin İran’ın istihbarat ve güvenlik gücü olan İslam Devrim Muhafızları ile bağlantılı oldukları belirtildi.

Adalet Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili de, bakanlık tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde adının açıklanmaması koşuluyla gazetecilere dava hakkında bilgi verdi.

Bakanlık yetkilisi, bilgisayar korsanlarının İran hükümeti adına değil, kendi mali kazançları için çalıştıklarına inanıldığını ve hatta kurbanlardan bazılarının İran’da olduğunu söyledi.

Ancak yetkili, bu faaliyetin, İran hükümeti, bilgisayar korsanlarına büyük ölçüde cezasız faaliyet gösterme izni verdiği için var olduğunu vurguladı.

Yetkili, İran hükümetinin, ülke dışına yönelik olduğu sürece, ülke sakinlerini bilgisayar korsanlığı yapmaktan caydırmadığını söyledi.

İran’ın New York’taki Birleşmiş Milletler misyonu, Reuters haber ajansının yorum talebine henüz yanıt vermedi.

Suçlanan üç bilgisayar korsanının İran’da oldukları ve tutuklanmadıkları düşünülüyor. Ancak Adalet Bakanlığı yetkilisi suçlamaların ülkeyi terk etmelerini “işlevsel olarak imkansız” hale getirdiğini belirtti.

Mansour Ahmadi, Ahmad Khatibi ve Amir Hossein Nikaein adlı sanıklar, ülkedeki özel teknoloji şirketlerinin sahibi olan ya da bu şirketlerde çalışan İran vatandaşları.

Dava, geçen yıl Union County’deki bir belediyenin ‘hack’lendiği New Jersey’deki federal mahkemede açıldı.

Mağdurlardan biri de Pennsylvania’daki bir aile içi şiddet sığınma eviydi ve iddianameye göre siber saldırı ile ele geçirilen verilerini kurtarmak için kuruluşun 13 bin doları gasp edildi.

Maliye Bakanlığı bu üç İranlı’nın yanısıra Tahran’ın “kötü niyetli” siber ve fidye yazılımı faaliyetlerinin bir parçası olduğunu söylediği diğer birkaç kişi ve iki kuruluşa da yaptırım uyguladı.

Maliye Bakanlığı, yaptırımların Adalet ve Dışişleri bakanlıkları dahil çeşitli ABD kurumlarının ortak tepkisinin bir parçası olduğunu bildirdi.

VOA tarafından geçilen ABD’den 3 İranlı’ya Siber Saldırı Suçlaması haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’den 3 İranlı’ya Siber Saldırı Suçlaması haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’den 3 İranlı’ya Siber Saldırı Suçlaması haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.