ABD’de yıllık enflasyon yüzde 3,1’e geriledi

ABD’de yıllık enflasyon yüzde 3,1’e geriledi

ABONE OL
22:44 - 13/02/2024 22:44
ABD’de yıllık enflasyon yüzde 3,1’e geriledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’de yıllık enflasyon yüzde 3,1 olarak açıklandı. Aylık enflasyon da yüzde 0,3 oldu. Enflasyonun, gerilemeye devam etse de beklentilerin üzerinde gelmesi piyasaların moralini bozdu.

Geçen yılın son ayı olan Aralık’ta yüzde 3,4 olarak gerçekleşen enflasyon, Ocak ayında yüzde 3,1’e geriledi. Buna karşın ABD Merkez Bankası FED’in yüzde 2’lik hedefinin halen uzağında olması, Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine başlayacağı tarihin gecikeceği beklentilerini arttırdı.

Bu noktada FED’in özellikle dikkatle takip ettiği enerji ve gıda fiyatlarından arındırılmış çekirdek enflasyon, geçen ayki yüzde 0,3’lük oranın ardından Ocak ayında yüzde 0,4 olarak gerçekleşti. Çekirdek enflasyon yıllık bazda da yüzde 3,9 oldu.

Enflasyon her ne kadar gerileme gösterse de Başkan Joe Biden’ın göreve geldiği döneme göre fiyatların halen daha ortalama yüzde 19 yukarıda seyrediyor olması yönetime karşı halkın tepkisine neden oluyor. Biden yönetimiyse salgının etkileri sonrası enflasyonda gerileme olduğuna dikkat çekiyor ve enflasyonun daha da düşeceği yönünde işaretler geldiğini savunuyor.

Beyaz Saray ekonomi yönetimi, akaryakıt fiyatlarının da Aralık’tan Ocak ayına kadar olan dönemde ortalama yüzde 3,3 gerilediğine dikkat çekiyor. ABD’de gıda fiyatlarıysa son bir yılda yüzde 1,2’lik bir artış gösterdi.

ABD’de üç aydır üst üste giyim, ikinci el araç ve ilaç fiyatlarında gerileme oluyor. Enflasyonun da 3,4’ten 3,1’e gerilemesinin bu düşüşlerle desteklendiği belirtiliyor. Ancak buna karşın hizmet sektöründeki fiyatlar, otel ücretleri, restoranlardaki yemek fiyatları, araç sigortası ve ev kiralarındaki devam eden yükseliş enflasyonun daha hızlı soğumasına engel oluyor.

Gelen son veriler, ABD Merkez Bankası FED’in, Mart ayından itibaren faiz indirimlerine başlayacağına dair beklentilerin Mayıs ya da Haziran’a kayacağına dair öngörüleri daha da güçlendirdi. ABD Merkez Bankası FED yüzde 2’lik enflasyon hedefine sıkı sıkıya bağlı olduklarını dile getiriyor.

ABD Merkez Bankası, enflasyonla mücadele kapsamında faiz oranlarını Mart 2022’den geçen yıl Temmuz ayına kadar olan sürede 11 kez arttırdı ve 5,25-5,5 seviyesine kadar çekti.

Öte yandan yüksek faiz oranlarına karşın ABD ekonomisinde güçlü büyüme devam ediyor. Amerikan ekonomisi yıllık bazda beklentilerin üzerinde yüzde 3,3 büyüdü. İstihdam piyasası da güçlü seyretmeye devam ediyor. Tüketici harcamalarının da yüksek seyrediyor olmasının enflasyonun daha hızlı gerilemesini yavaşlattığına dikkat çekiliyor.

VOA tarafından geçilen ABD’de yıllık enflasyon yüzde 3,1’e geriledi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de yıllık enflasyon yüzde 3,1’e geriledi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de yıllık enflasyon yüzde 3,1’e geriledi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.