ABD’de ÜFE Düştü İşsizlik Yardımı Başvuruları Arttı

ABD’de ÜFE Düştü İşsizlik Yardımı Başvuruları Arttı

ABONE OL
22:04 - 11/08/2022 22:04
ABD’de ÜFE Düştü İşsizlik Yardımı Başvuruları Arttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD’de üretici fiyatları, enerji ürünleri maliyetindeki düşüşün ve temel üretici enflasyonunun düşüş eğiliminde olduğu bir ortamda Temmuz ayında beklenmedik bir şekilde düştü.

İşsizlik yardımı başvuruları ise, işgücü piyasasındaki sıkılığın devam ettiği bir dönemde son iki haftadır artışta.

ABD Çalışma Bakanlığı yayınladığı açıklamada, nihai talep için üretici fiyat endeksinin geçen ay yüzde 0,5 düştüğünü ve bunun 2020 yılı Nisan ayından bu yana ilk aydan aya düşüş olduğunu bildirdi.

ÜFE Haziran’da yüzde bir artış göstermişti. Yıllık bazda ise Temmuz’a kadarki son 12 ayda yüzde 9,8 arttı.

Reuters tarafından yapılan bir ankete katılan ekonomistler, ÜFE’nin Temmuz ayında yüzde 0,2 artacağını ve yıllık bazda yüzde 10,4 artacağını tahmin ediyorlardı.

Haziran ayındaki yüzde 2,3’lük artışın ardından mal fiyatlarında bu ay yüzde 1,8’lik bir düşüş yaşandı.

Benzin fiyatlarındaki yüzde 16,7’lik gerileme, bu düşüşün yüzde 80’ini oluşturdu. Dizel yakıt, sıvılaştırılmış petrol gazı ve konut doğalgaz fiyatları da bu ay keskin bir şekilde düştü.

Ancak, gıda fiyatları bir önceki ay yüzde 0,2’lik düşüşün ardından bu ay yüzde bir artarken, hizmet maliyetleri Haziran ayındaki yüzde 0,3’lük artışın ardından yüzde 0,1 arttı.

ABD yönetimi dün, akaryakıt fiyatlarında bu yılın başlarında yaşanan artışın ardından gelen düşüşün de yardımıyla tüketici fiyatlarının Temmuz ayında değişmediğini, ancak altta yatan fiyat baskılarının yine de yüksek kaldığını açıkladı.

Ortalama benzin fiyatı aylardır ilk kez 4 doların altına düştü

ABD perakende benzininin ortalama fiyatı bugün aylardır ilk kez galon başına 4 doların altına düştü. Bu düşüş, dünyanın en büyük yakıt tüketicisi olan ABD’li sürücülere biraz rahatlama sağladı.

ABD Merkez Bankası FED, 20 ve 21 Eylül’de düzenleyeceği bir sonraki politika toplantısında gösterge gecelik borç verme faiz oranını 50 veya 75 baz puan daha arttırıp arttırmayacağını değerlendiriyor.

FED’in politikalarının belirlendiği Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), işten çıkarmalarda keskin bir artışa yol açmadan talebi soğutmaya çalışırken politika faizini Mart ayından bu yana 225 baz puan artırdı.

Oxford Economics’te ABD ekonomisti Mahir Rasheed, “Yıllık enflasyon ölçümlerinde zirveye ulaşılmış olması potansiyeli tüketiciler, işletmeler ve FOMC için iyiye işaret, ancak ekonomide tarihi şekilde yükselen fiyat dinamikleri yıl sonuna kadar muhtemelen devam edecek” dedi.

Bu arada ABD hisse senetleri de yükselişle açıldı ve dolar bazı para birimlerine karşı daha zayıftı.

İşsizlik maaşı başvuruları arttı

ABD Çalışma Bakanlığı’nın açıklamasına göre, işsizlik maaşı için yeni başvuruda bulunan Amerikalılar’ın sayısı da son iki haftadır artıyor.. Bu durum, işgücü piyasasında daha fazla yumuşamaya işaret ediyor.

İşsizlik maaşı başvuruları, 6 Ağustos’ta sona eren haftada 14 bin artarak 262 bine yükseldi.

Bu rakam, ekonomistlerin işgücü piyasasında önemli bir yavaşlamaya işaret edeceğini söylediği 270 bin ila 300 bin aralığının hala altında.

Jefferies ekonomistleri, veriler yayınlanmasının ardından, “İşgücü talebi oldukça güçlü. Devam eden işsizlik başvurularının göreceli istikrarı, işten çıkarılan işçilerin yeni bir iş bulmalarının hala nispeten kolay olduğunu gösteriyor” diye yazdı.

ABD ekonomisi ikinci çeyrekte beklenmedik bir şekilde daraldı. Tüketici harcamaları son iki yılın en düşük hızında büyüdü ve iş harcamaları azaldı.

Gayri safi yurtiçi hasıladaki ikinci üç aylık düşüş, genel olarak iş kazançları güçlü kaldığından, büyük ölçüde işletmeler tarafından daha ılımlı bir envanter birikimi hızını yansıttı.

Hükümetin geçen Cuma yayınladığı Temmuz ayına ilişkin istihdam raporu, 528 bin kişiye iş sağlandığına, maaşların arttığına ve işsizlik oranının yüzde 3,5 gibi düşük seviyede seyretmeye devam ettiğine işaret ediyordu. Bu veriler, FED’in Eylül toplantılarından da yeniden 75 baz puanlık faiz artışı kararı çıkabileceğinin bir işareti. İstihdamdaki yükseklik, daha fazla harcama gücü sağladığı için enflasyonu körüklüyor.

VOA tarafından geçilen ABD’de ÜFE Düştü İşsizlik Yardımı Başvuruları Arttı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de ÜFE Düştü İşsizlik Yardımı Başvuruları Arttı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de ÜFE Düştü İşsizlik Yardımı Başvuruları Arttı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.