ABD’de Üçüncü Siyasi Parti Kuruluyor

ABD’de Üçüncü Siyasi Parti Kuruluyor

ABONE OL
23:01 - 28/07/2022 23:01
ABD’de Üçüncü Siyasi Parti Kuruluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD’de eski Cumhuriyetçi ve Demokrat Partili yetkililerin bugün yeni bir siyasi parti kurduklarını açıklaması bekleniyor. Parti temsilcileri Amerika’da işlemediğini savundukları iki partili sistemden memnun olmayan seçmenlere, üçüncü bir parti ile hitap etmeyi amaçladıklarını belirtiyor.

Reuters haber ajansının özel haberine göre yeni siyasi partinin adı “Forward”, yani “İleri”. Partinin eş başkanlığını ilk aşamada Demokrat Parti’den 2020’de başkanlık seçimine aday olan Andrew Yang ve Cumhuriyetçi eski New Jersey valisi Christine Todd Whitman yürütecek.

Reuters’a konuşan kurucu isimler, yeni partinin Amerikan siyasetinde egemen olan Cumhuriyetçi ve Demokrat partiye bir alternatif olmasını umduklarını söyledi.

İlk ulusal kongre 2023 yazında

Parti liderlerinin yeni siyasi oluşumu tanıtmak ve destek toplamak üzere sonbahar aylarında 20’den fazla şehirde bir dizi etkinlik düzenlemesi bekleniyor.

Partinin 24 Eylül’de Teksas’ın Houston kentinde resmi olarak açılışının yapılması ve gelecek yaz aylarında da ilk ulusal kongresini düzenlemesi planlanıyor.

Yeni siyasi parti, son yıllarda ABD’de gittikçe kutuplaşan ve tıkanan siyasi sisteme tepki olarak ortaya çıkan üç siyasi gurubun birleşmesinden oluşuyor.

Yeni siyasi parti, 2021 yılında Cumhuriyetçi Ronald Reagan, George H.W. Bush, George Bush ve Donald Trump yönetimlerinde görev yapmış olan çok sayıda eski yetkilinin kurduğu Amerika’yı Yenile Hareketi (Renew America Movement); geçen sene Demokrat Parti’den ayrılarak bağımsız olan Andrew Yang’ın kurduğu İleri Partisi’ni (Forward Party) ve eski Cumhuriyetçi Kongre üyesi David Jolly’nin kurduğu Demokratlar, Cumhuriyetçiler ve bağımsızlardan oluşan Amerika’ya Hizmet Hareketi’ni (Serve America Movement) kapsıyor.

Reuters’ın haberine göre yeni siyasi partinin iki unsurunun “adil ve gelişen bir ekonomiyi canlandırmak ile Amerikalılar’a seçimlerde daha fazla tercih, işleyen bir hükümete güven ve gelecekte söz sahibi olma imkanı sunmak” olduğu belirtiliyor.

“Ne sağ ne sol, merkezde”

Merkezde yer aldığı belirtilen siyasi partinin henüz politikaları netleşmiş değil.

Partinin 28 Temmuz Perşembe günü yani bugün kuruluşunun duyurulacağı açıklamada, “Amerika’nın karşı karşıya olduğu büyük sorunları nasıl çözeceğiz? Sol değil. Sağ Değil. İleri ile” mesajının verilmesi bekleniyor.

Parti liderleri geçen yıl Gallup’un yaptığı ve Amerikalılar’ın üçte ikisinin üçüncü bir siyasi partiye ihtiyaç duyduğunu gösteren anket verilerine işaret ediyor.

Üçüncü siyasi partiler genellikle ayakta kalamadı

ABD’de genellikle tarihsel olarak üçüncü siyasi partiler ülkedeki iki partili sistemde ayakta kalmayı başaramadı. Ancak zaman zaman başkanlık seçimlerine etkileri olabiliyor.

Analistler, Yeşil Partisi lideri Ralph Nader’ın 2000 yılında Cumhuriyetçi George W. Bush’a karşı yarışan Demokrat Parti’nin başkan adayı Al Gore’dan oy çaldığını hatırlatıyor.

Yeni siyasi partinin, son derece kutuplaşmış bir ülkede Cumhuriyetçi ya da Demokrat Parti’nin seçimdeki şanslarını nasıl etkileyebileceği belirsiz. Siyasi analistler partinin başarılı olabileceği konusuna şüpheyle bakıyor.

Yeni partinin 2023 yılı sonuna kadar 30 eyalette, 2024 yılına kadar da ABD’nin tamamında kayıt ve pusula izinlerini tamamlaması ve bu durumda 2024 yılında yapılacak başkanlık ve Kongre seçimlerine yetişmesi bekleniyor.

Başlangıç bütçesi 5 milyon dolar

Yeni partinin eş başkanlarından Yang, 5 milyon dolarlık bir bütçeyle başlayacaklarını söyledi. Bağışçıların sıraya girdiğini söyleyen Yang, partiye maddi desteğin sorun olmayacağını kaydetti.

Trump yönetiminde İç Güvenlik Bakanlığı’nda görev yapmış olan ve yeni partinin kurulmasında rol oynayan Miles Taylor, amacın “güvenilir ve işleyen bir üçüncü parti tercihi sunmak” olduğunu belirtti.

Siyasi tarihte üçüncü partilerin başarısız olduklarını söyleyen Taylor, “Artık durum değişti. Diğer üçüncü parti hareketleri geçmişte ortaya çıktığında, Amerikan halkının alternatif aramadığı bir sistem vardı. Şu anki fark, rekor sayıda Amerikalılar’ın bir alternatif istediğini görüyor olmamız” ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen ABD’de Üçüncü Siyasi Parti Kuruluyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de Üçüncü Siyasi Parti Kuruluyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de Üçüncü Siyasi Parti Kuruluyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.