ABD’de sosyal medyada ifade özgürlüğü tartışması

ABD’de sosyal medyada ifade özgürlüğü tartışması

ABONE OL
19:16 - 26/02/2024 19:16
ABD’de sosyal medyada ifade özgürlüğü tartışması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Anayasa Mahkemesi, Teksas ve Florida eyaletlerinin sosyal medya devlerine karşı yasal sınırlar getirip getiremeyeceğine karar verecek.

USA Today gazetesinin haberine göre yeni haftanın ilk gününde Anayasa Mahkemesi söz konusu iki eyalette kabul edilen yasaların Facebook, YouTube, X gibi sosyal medya devlerinin çalışmalarını sınırlayıp sınırlamadığını gündemine alıyor.

Teksas ve Florida’daki Cumhuriyetçi Kongre üyeleri sosyal medya devlerinin hızlı şekilde muhafazakar düşünceleri bastırdığını iddia ediyor.

Sosyal medya şirketlerini temsil eden ticari gruplar ve Adalet Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi’nin söz konusu iki eyaletin yasalarını iptal etmesi gerektiğini belirtiyor.

Adalet Bakanlığı bunun sosyal medya şirketlerinin ifade özgürlüğünün ihlali olduğunu kaydediyor. Bunu belirtirken Anayasa Mahkemesi’nin 1974 tarihli kararını hatırlatıyor.

1974 tarihli kararda Anayasa Mahkemesi, Florida yetkililerinin, bir gazetenin editörlerine kamuoyuna yansıyan yanıtları yayınlamasını isteyemeyeceğine hükmetmişti.

Ancak Florida ve Teksas eyaletleri sosyal medya platformlarının gazeteler gibi olmadığını belirtiyor ve daha çok müşterilerin ürettiği içerikleri yaydıklarını kaydediyor.

Anayasa Mahkemesi’nin gündeminde olduğu için Florida ve Teksas’ta kabul edilen yasalar henüz yürürlükte değil.

Dava Anayasa Mahkemesi’nin önümüzdeki dönemde Amerikalıların internetle ilişkilerini etkileyebilecek üç davadan biri.

Anayasa Mahkemesi kamu yetkililerinin kişisel kullanıcıların sosyal medya hesaplarını engelleyip engelleyemeyeceği konusunu da gündemine alacak.

Covid döneminde Beyaz Saray ve federal dairelerin de dezenformasyonu önlemek amacıyla sosyal medya şirketlerine dayanarak ifade özgürlüğünü engelleyip engellemediği de Anayasa Mahkemesi’nin gündemine gelecek.

VOA tarafından geçilen ABD’de sosyal medyada ifade özgürlüğü tartışması haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de sosyal medyada ifade özgürlüğü tartışması haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de sosyal medyada ifade özgürlüğü tartışması haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.