ABD’de Nefret Suçları Tartışması Şiddetleniyor

ABD’de Nefret Suçları Tartışması Şiddetleniyor

ABONE OL
21:00 - 19/03/2021 21:00
ABD’de Nefret Suçları Tartışması Şiddetleniyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Georgia eyaletinin Atlanta kenti ve civarında üç masaj salonuna düzenlenen ve sekiz kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırının faili 21 yaşındaki Robert Aaron Long, olaydan sadece birkaç saat sonra yakalandı ve işlediği suçları itiraf etti.

Ancak Long’un bu cinayetleri işlemesine, altısı Asya kökenli toplam sekiz kişiyi öldürmesine yol açan sebep, açıklık kazanmış değil. Cinayetlerin nefret suçu olup olmadığı ve zanlının Georgia eyalet yasaları ve federal hükümetin öngördüğü en ağır cezayı alıp almayacağı bilinmiyor.

Atlanta polisi, ABD’de yaşayan Uzakdoğu kökenlilerin çeşitli saldırılara uğradığı son dönemde ırksal önyargıların Long’un işlediği cinayetlerin sebeplerinden biri olduğunu gözardı etmedi. Ancak polis, Long’un ırkçılık değil, “seks bağımlılığıyla” mücadele etmek için “içindeki cinsel istek dürtülerini” ortadan kaldırma güdüsüyle hareket ettiğini söylediğini belirtti.

Uzakdoğu kökenli Amerikalı hak savunucuları için Long’un öne sürdüğü bu gerekçe, bir yargıya varmak için aceleci davranıldığının işareti. Bu nedenle soruşturmayı yürüten güvenlik yetkililerinin olaya ilişkin tüm gerçekler ortaya çıkmadan Long’un açıklamasını doğru kabul ettiği inancı oldukça yaygın.

New York Asya-Amerika Baro Birliği’nden Chris Kwok, “Polisin bir zanlının sözüne inanıp ‘bunun bir nefret suçu olmadığını söyledi, o zaman bu bir nefret suçu değildir’ dediğine en son ne zaman tanık oldunuz?” diye sordu.

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) nefret suçunu, “bir kişi ya da mülke karşı saldırganın tamamen ya da kısmen herhangi bir ırk, din, fiziksel engel, cinsel yönelim, etnik köken, cinsiyet ya da cinsel kimliği hedef alan önyargıları nedeniyle işlediği suç” olarak tanımlıyor.

ABD’de kökleri 1960’lı yıllara dayanan nefret suçu karşıtı federal yasalara ek olarak üç eyalet, kendi nefret suçu yasalarını uyguluyor. ABD’nin güney eyaletlerinden Georgia, geçtiğimiz yıl, nefret suçu yasasının çıkarıldığı son eyalet olmuştu.

Eyaletlerdeki nefret suçu yasalarının çoğu, işlenen bir suçun nefret güdümlü olması durumunda verilen cezanın arttırılmasını öngörüyor. Örneğin masaj salonları saldırısının düzenlendiği Georgia eyaletinde hafif derecedeki nefret suçları için ilave altı ila 12 ay, ağır nefret suçları içinse en az iki yıl daha ilave hapis cezası verilebiliyor.

Ancak işlenen bir suçun nefret suçu olduğunu kanıtlamak oldukça zor. Bu durum, nefret suçlarının çoğunun cezasız kalmasının nedenlerinden biri. California State Üniversitesi Nefret ve Aşırıcılık Çalışmaları Merkezi Başkanı Brian Levin, iddia makamının nefret suçu davalarını kazanabilmesi için sadece suç işlendiğini değil, aynı zamanda suçun “ayrımcılık nedeniyle” işlendiğini kanıtlaması gerektiğinin altını çiziyor.

Levin, “Ayrımcılık, işlenen suçun tek nedeni olması gerekmiyor. Ancak mahkemeler genellikle ayrımcılığın işlenen suçun önemli etkenlerinden biri olduğunu görmek istiyor” diyor.

Hukukçulara göre iddia makamının işini zorlaştıran etkenlerden biri de bazen işlenen bir suçun ardında birden fazla nedenin olması.

Georgia Asya Pasifik Baro Birliği Başkanı Angela Hsu, “Suç işleyenlerin ne düşündüklerini anlamaya çalışırsınız ancak insanlar bazen niyetlerini açıkça ifade etmezler ya da suç işlemelerinin ardında yatan neden, başka niyetlerinin arasına karışmış olabilir” dedi.

Atlanta ve civarındaki masaj salonu saldırılarının faili 21 yaşındaki Robert Aaron Long

Georgia eyaletindeki silahlı saldırı, geçtiğimiz yıl patlak veren Corona pandemisinin körüklediği Uzakdoğu kökenlilere yönelik nefret suçlarının arttığı döneme denk geldi. Beyaz olan zanlı Robert Aaron Long, kurbanlarına karşı ırkçı düşmanlık hisleri beslemediğini söylese de yaptığı açıklama, hukuk uzmanlarına göre cinayetin bir nefret suçu olmadığı sonucuna varmak için yeterli değil. Zanlıların genellikle işledikleri suçları ve işledikleri suçlara sebebiyet veren şartları önemsiz göstermeye çalışarak hukuki sorumluluğu asgari seviyeye indirme çabası içine girdikleri, bilinen bir gerçek.

James Byrd Jr. Nefrete Son Verme Merkezi’nden Arusha Gordon, “Polis ve iddia makamının zanlının cinayeti işlemedeki niyetine ilişkin tüm kanıtları değerlendirmesi önemli” diyor.

Gordon, “Bazen zanlıların sosyal medya hesaplarında kanıtların izine rastlandığını biliyoruz. Online gruplardaki yazışmalar, zanlının internet ortamında ya da başka ortamlarda sarfettiği sözler ya da dövme gibi bazı unsurlar bunun bir parçası” şeklinde konuşuyor.

Gordon, bazen de bu gibi kanıtların suçun işlenmesinden aylar sonra ortaya çıkabileceğinin altını çiziyor. Savcılar, 25 yaşındaki siyah Ahmaud Arbery’nin Georgia eyaletinde koşu yaptığı sırada öldürülmesinden ardından katillerin Arbery’yi vurduktan sonra ırkçı söylemlerde bulunduğunu ortaya çıkarmıştı.

Atlanta’daki masaj salonu cinayetlerinde bir din adamının oğlu olan ve seks bağımlılığı ve davranış bozuklukları nedeniyle ailesiyle arası bozulduğu anlaşılan zanlı Long hakkında benzer bir kanıt henüz ortaya çıkmış değil. Ancak Uzakdoğulu Amerikalılar’ın haklarını savunanlar, cinayetin ardında yatan niyete ilişkin erken hüküm verilmemesi konusunda uyarıda bulunuyor.

Polis, tüm ipuçlarını değerlendirdiğini kaydediyor. FBI yetkilileri ve polis teşkilatından yetkililer Çarşamba günü Uzakdoğu kökenli Amerikalılar’la bir toplantı yapıp soruşturmaya ilişkin bir brifing verdi.

FBI Atlanta Bürosu Sözcüsü, görüşmeyi doğruladı ancak ayrıntı vermedi.
Uzakdoğu kökenli Amerikalı uzmanlar, Long’un saldırısını kendi etnik gruplarını hedef alan güdümlü bir saldırı olarak değerlendiriyor.

Georgia Asya Pasifik Baro Birliği Başkanı Angela Hsu, “Açık olan şu ki bu, hedefli olarak işlenen bir suçtur çünkü zanlı üç işyerini hedef almış, saldırı sonucu altı Uzakdoğu kökenli Amerikalı öldürülmüştür. Saldırının Uzakdoğu kökenli Amerikalılar’a yönelik olduğuna kuşku yok” dedi.

VOA tarafından geçilen ABD’de Nefret Suçları Tartışması Şiddetleniyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de Nefret Suçları Tartışması Şiddetleniyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de Nefret Suçları Tartışması Şiddetleniyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.