“ABD’de Müslümanlara yönelik ayrımcılık olaylarında rekor artış”

“ABD’de Müslümanlara yönelik ayrımcılık olaylarında rekor artış”

ABONE OL
11:02 - 02/04/2024 11:02
“ABD’de Müslümanlara yönelik ayrımcılık olaylarında rekor artış”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Son verilere göre, 2023 yılında ABD’de Müslümanlara ve Filistinlilere yönelik rapor edilen ayrımcılık ve saldırılar, İsrail-Gazze savaşı nedeniyle artan İslamofobi ve önyargıların da etkisiyle rekor seviyeye ulaştı.

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi CAIR isimli sivil toplum kuruluşunun açıkladığı son verilere göre, 2023 yılında bu alanda kayda geçen şikayetlerin sayısı 8 bin 61’e ulaşarak bir önceki yıla göre yüzde 56 artış gösterdi. Söz konusu şikayetlerin 3 bin 600’ünün, Hamas’ın saldırısı sonrası İsrail’in saldırılarının başladığı Ekim ayından Aralık ayına kadar yapıldığına dikkat çekildi.

Dünya genelinde çeşitli insan hakları grupları da benzer şekilde, Orta Doğu’daki son çatışmaların patlak vermesinden bu yana İslamofobi, Filistin karşıtlığı ve antisemitizmde küresel bir artış olduğuna dikkat çeken veriler yayımlamış durumda.

ABD’de yaşanan olaylar arasında Ekim ayında Illinois’de 6 yaşındaki Filistin asıllı Amerikalı Wadea Al-Fayoume’nin bıçaklanarak öldürülmesi, Kasım ayında Vermont’ta Filistin asıllı üç öğrencinin vurularak öldürülmesi ve Şubat ayında Teksas’ta Filistin asıllı Amerikalı bir adamın bıçaklanarak öldürülmesi de yer alıyor.

CAIR’in raporunda, 2022 yılında kaydedilen yıllık şikayet sayılarındaki düşüşünün ardından 2023 yılında “Müslüman karşıtı nefretin yeniden canlandığı” belirtildi. Buna göre 2023’ün ilk dokuz ayında şikayetler ayda ortalama 500 civarındayken son çeyrekte, ayda yaklaşık bin 200’e sıçradı.

Raporda, “Artan İslamofobi dalgasının arkasındaki temel güç, Ekim 2023’te İsrail ve Filistin’de tırmanan şiddet olaylarıdır” denildi.

CAIR verilerine göre, 2023 yılında en çok şikayet göç ve iltica, istihdam ayrımcılığı, nefret suçları ve eğitim ayrımcılığı kategorilerinde görüldü.

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi, rakamları kamuoyuna yapılan açıklamalar ve paylaşılan videoların yanı sıra halktan gelen şikayetler, e-postalar ve çevrimiçi bir şikayet sisteminden gelen raporları inceleyerek derlediğini belirtiyor.

VOA tarafından geçilen “ABD’de Müslümanlara yönelik ayrımcılık olaylarında rekor artış” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “ABD’de Müslümanlara yönelik ayrımcılık olaylarında rekor artış” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “ABD’de Müslümanlara yönelik ayrımcılık olaylarında rekor artış” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.