ABD’de Mevcut Ev Satışlarında Art Arda 8 Ay Düşüş

ABD’de Mevcut Ev Satışlarında Art Arda 8 Ay Düşüş

ABONE OL
23:25 - 20/10/2022 23:25
ABD’de Mevcut Ev Satışlarında Art Arda 8 Ay Düşüş
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD’de konut piyasası, Merkez Bankası’nın (FED) agresif faiz artışı politikasından en çok etkilenen sektör olmaya devam ediyor.

ABD’de mevcut ev satışları Eylül ayında art arda sekizinci ayda geriledi. Bu gerilemenin gelecek aylarda da devam etmesi bekleniyor.

Ulusal Emlakçılar Birliği’nin (NAR) bugünkü raporu genel olarak zayıf bir tabloyu ortaya koyarken, bunun aksine Çalışma Bakanlığı geçen hafta ilk kez işsizlik yardımı talebinde bulunanların sayısında beklenmedik şekilde düşüş yaşandığını bildirdi.

İki rapor FED’in son 40 yıldaki en büyük faiz artışlarının farklı alanlardaki orantısız etkisini ortaya koymuş oldu.

Pandemi sırasındaki düşük borçlanma maliyetleri ve COVID-19 kısıtlamaları sırasında daha fazla yaşam alanı talebiyle hızla yükselen faiz oranına duyarlı konut piyasası, artıştan etkilendi.

En popüler konut kredisi oranları yaklaşık yüzde 7’ye yükselerek 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Ancak faiz oranlarının artmasının istihdam piyasasından tüketici harcamalarına kadar diğer faaliyet alanlarında henüz çok az etkisi görüldü.

Bu durum FED’in fiyat baskılarını yüksek tutan genel talebi düşürmek için hala yapması gereken işler olabileceğini gösteriyor.

ABD Merkez Bankası gecelik gösterge faiz oranını Mart ayındaki sıfır seviyesinden yüzde 3-3,25 arttırdı ve FED yetkililerinin kendi tahminlerine göre bu oranın, 2022’yi yaklaşık yüzde 4 seviyesinde tamamlaması bekleniyor.

NAR’a göre mevcut konut satışları yıllık mevsimsel etkilerden arındırılmış rakamlara göre yüzde 1,5 düşerek 4 milyon 710 bin eve düştü.

Ekonominin COVID-19’un ilk dalgasıyla sarsıldığı 2020 baharında yaşanan kısa süreli düşüş dışında bu, 2012 Eylül ayından bu yana görülen en düşük satış seviyesiydi.

ABD’deki konut satışlarının büyük bölümünü oluşturan eski konutların yeniden satışı, yıllık yüzde 23,8 azaldı.

ABD Hazine tahvillerinin getirileriyle birlikte hareket eden mortgage oranları daha da yükseldi.

Mortgage finansman kuruluşu Freddie Mac’in verilerine göre, 30 yıllık sabit mortgage oranı son bir haftada ortalama %6,94 ile son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Öte yandan şu ana kadar işgücü piyasasının önemli ölçüde gevşediğine veya işverenlerin işten çıkarmaya yöneldiğine dair çok az gösterge var.

Çalışma Bakanlığı ilk kez eyalet işsizlik yardımına başvuranların sayısının 15 Ekim’le biten haftada beklenmedik şekilde 12 bin azalarak mevsimsel etkilerden arındırılmış rakamlara göre 214 bin olduğunu bildirdi.

Önceki haftanın verilerindeki düzeltme de daha önce açıklanan rakamdan 2 bin daha az başvuru olduğunu ortaya koydu.

Hükümet bu ayın başında yaptığı açıklamada açık iş pozisyonlarının 1 milyon 100 bin azalarak 2020 Nisan ayından bu yana en büyük düşüşünü yaşadığını, böylece Ağustos ayının son günlerinde 10 milyon 100 bin seviyesine indiğini bildirmişti.

Ancak ekonomistler, pandeminin kısmen virüsün neden olduğu uzun süreli hastalık nedeniyle bazı insanları işgücünün dışına itmesi nedeniyle geçen yıl işe alımlarda yaşanan zorlukların ardından, şirketlerin çalışanlarını gönderme konusunda temkinli davrandığını söyleyerek yaygın işten çıkarmalar beklemiyor.

İşsizlik başvurusu raporuna göre 8 Ekim’le başlayan haftada ilk kez işsizlik yardımı almalarının ardından yeniden yardım almak için başvuranların sayısı 21 bin artarak 1 milyon 385 bine çıktı.

Devam eden başvurular ise yaklaşık altı aydır bu seviyeden çok fazla sapmadı ve pandemi öncesindeki düzeyinin 400-500 bin altında kaldı.

VOA tarafından geçilen ABD’de Mevcut Ev Satışlarında Art Arda 8 Ay Düşüş haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de Mevcut Ev Satışlarında Art Arda 8 Ay Düşüş haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de Mevcut Ev Satışlarında Art Arda 8 Ay Düşüş haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.