ABD’de Haftaya Vaka Artışları Damgasını Vurdu

ABD’de Haftaya Vaka Artışları Damgasını Vurdu

ABONE OL
11:47 - 18/01/2022 11:47
ABD’de Haftaya Vaka Artışları Damgasını Vurdu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Yeni yıla bulaşıcılığı yüksek Omicron varyantının gölgesinde giren Amerika’da rekor vaka sayıları geride bıraktığımız haftaya da damgasını vurdu. Amerika haftaya 1 milyon 350 bin yeni Corona virüsü vakasıyla başladı. Bu rakam, şimdiye kadar herhangi bir ülkede kaydedilen en yüksek günlük Omicron varyantı kaynaklı vaka sayısı oldu.

Amerika yeni yıla da yine bir rekorla girmiş, 3 Ocak’ta vaka sayısı 1 milyonu aşmıştı. Hafta başladığında yeni vakaların yedi günlük ortalaması da, iki hafta içinde üç kat artarak günde 700 bine tırmandı.

Haftanın bir başka rekoru da, 142 binden fazla kişiyle hastanede yatan Covid-19 hastasıyla kırıldı. Böylece hafta başında Amerika’da Covid-19 nedeniyle hastanede tedavi altına alınanların sayısı pandeminin başından buyana en yüksek seviyeye ulaştı. Hafta başladığında Corona virüsü kaynaklı hastalıkların tedavisi için hastaneye yatanların sayısı üç haftada iki kat artmıştı.

Başkent Washington ve komşu eyaletler Virginia ve Maryland’in yanı sıra Missouri, Ohio, Pennsylvania, ve Wisconsin eyaletleri hastaneye yatan hasta sayısının en çok arttığı eyaletlerin başında geldi.

Konu Kongre’nin gündemine de taşındı. Senato Sağlık Komisyonu’nda düzenlenen oturumda senatörlerin sorularını yanıtlayan başta ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri CDC Başkanı Rochelle Walensky ve kıdemli bulaşıcı hastalıklar uzmanı Doktor Anthony Fauci olmak üzere sağlık yetkilileri yönetimin salgınla mücadelesini savundu. Fauci’ye yönelik eleştiriler frenlenemeyen vaka artışlarının yönetimin salgınla mücadeledeki başarısızlığından kaynaklandığı yönündeydi.

Eleştirilerin odağındaki bir başka konu da karantina süresinin kısaltılması ve sonrasındaki test zorunluluğuyla ilgili kafa karıştıran CDC kılavuzuydu. Rochelle Walensky, ülkenin hızla yayılan varyantla mücadele etmek için gereken araçlara sahip olduğunu söyledi.

California’nın Los Angeles kentinde de rekor vaka artışları yaşandı. Kentte yeni yılın ilk haftasında sadece 24 saatlik bir dönemde, 37 binden fazla yeni COVID-19 vakası kaydedildi.

COVID-19 salgını sırasında Amerikalılar o asırlık kış hastalığını yani gribi unutmuştu. Ancak grip mevsimi geldiğinde bazı şanssız kişiler her iki hastalığa da yakalanmaya başladı. İnglizce grip anlamına gelen ‘Flu’ ve ‘Corona’ kelimelerini birleştirerek Flurona denilen bu süper grip hastalığının yayılmasıyla doktorlar Corona virüsü aşısı kadar, grip aşısı yaptırılması çağrılarını da arttırdı. Los Angeles’ta flurona vakaları tespit edilmiş durumda.

Epidemiyoloji uzmanları, aşılanmış kişilerin oldukça iyi korunduğunu ve fluronaya yakalanma olasılığının düşük olduğunu söylüyor. Yakalananlarınsa hastalığı çok daha hafif atlatması bekleniyor. Ve uzmanlar bu noktada bir kez daha uyarıyor: “Virüs aşılanmamışlar kişiler için çok daha tehlikeli.”

Bazı eyaletlerde önlemler arttırıldı. Örneğin California’da iç mekanlarda maske takılması zorunluluğu bir ay daha uzatıldı. Los Angeles bölgesinde konserler ve festivaller birer birer iptal ediliyor. Ancak bir istisna var: Los Angeles Belediye Başkanı Eric Garcetti, Amerikalılar’ın yıl boyunca dört gözle beklediği, ülkenin en önemli spor etkinliği Süper Kupa’nın her ne olursa olsun 13 Şubat’ta yapılacağı konusunda söz verdi.

Omicron enfeksiyonlarının ABD’de zirveye ulaşmasıyla, COVID-19 testlerine yönelik talep arttı. 2020’de araştırmacılar, COVID semptomları olan kişilerin evde yaptıkları “antijen” testlerinin, laboratuvarda işlenmesi 48 saat sürebilen “PCR” testlerinden daha az doğru sonuç verdiğini ortaya koydu.

Omicron varyantında hızlı antijen testlerinin ne kadar doğru sonuç verdiğine dair henüz kesin bir veri yok. Test sonuçlarından emin olabilmek için çok erken test yapılması önerilmiyor. Uzmanlar ayrıca evde test yaparken sürüntü alma tekniğine çok dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulunuyor.

Biden yönetimi Amerikalılar’ın evlerine 500 milyon COVID test kiti göndermek için söz verdi. Yerel yönetimler de yeni test merkezleri açmak için adeta yarışıyor. Uzmanlar, test sonucu pozitif çıkan hastaların bu durumu sağlık kurumlarına bildirmesini teşvik ediyor ancak, testin virüsü kontrol altına almanın yalnızca bir parçası olduğunu hatırlatıyor.

Vaka artışları bir süre daha Corona virüsü salgınıyla yaşamaya devam edeceğimizi gösteriyor.

VOA tarafından geçilen ABD’de Haftaya Vaka Artışları Damgasını Vurdu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de Haftaya Vaka Artışları Damgasını Vurdu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de Haftaya Vaka Artışları Damgasını Vurdu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.