ABD’de Enflasyon Hala Yüksek: Yüzde 8,5

ABD’de Enflasyon Hala Yüksek: Yüzde 8,5

ABONE OL
19:51 - 10/08/2022 19:51
ABD’de Enflasyon Hala Yüksek: Yüzde 8,5
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Amerika’da enflasyon Temmuz ayında bir önceki yıl aynı aya kıyasla yüzde 8,5 olarak kaydedildi. Bu veri, Haziran’da yüzde 9,1 olarak belirlenen enflasyonun düştüğünü gösteriyor. Aylık bazdaysa fiyatlarda Haziran’dan Temmuz’a değişiklik olmadı.

Ancak geniş bir yelpazede birçok ürün ve hizmetin fiyatı artmaya devam etti. Ortalama maaşlar yıllar sonra ilk kez daha hızlı artsa da gıda, kira, otomobil ve sağlık hizmetleri gibi kalemlerin hızla yükselen fiyatlarına yetişmeye yetmedi.

Gıda ve enerji kategorileri hariç bırakıldığında geçen ay çekirdek fiyatlar Haziran’dan bu yana sadece binde 3 oranında yükseldi. Bu artış, Nisan’dan beri en düşük aydan aya fiyat artışı olarak gözlendi. Bir yıl öncesine kıyaslaysa çekirden fiyatlar Temmuz’da yüzde 5,9 arttı. Yıldan yıla artış oranı, Haziran’da da aynıydı.

Başkan Joe Biden, benzin fiyatlarının düşüşe geçmesinin, uyguladığı politikaların yükselen maliyetlerin azalmasını sağladığının işareti olduğunu söyledi. Bu politikaların başında Biden’ın Amerika’nın ulusal stratejik rezervinden büyük miktarda petrolü kullanıma açma kararı yer alıyor.

Ancak yine de Cumhuriyetçi Partililer, yüksek enflasyonun, Kasım’da yapılacak Kongre ara seçimleri öncesinde en önemli meselelerden biri olduğunu ısrarla gündemde tutuyor. Kamuoyu yoklamaları, fiyat artışlarının Biden’ın destek oranının sert şekilde inişe geçirdiğini gösteriyor.

Temsilciler Meclisi ise Cuma günü Biden yönetimi ve Kongre’deki Demokratlar’ın hazırladığı Enflasyonu Düşürme Yasası’na nihai onayı vermeye hazırlanıyor. Ekonomistler, yasanın önümüzdeki birkaç yılda enflasyon üzerinde çok düşük etkisi olacağı görüşünde.

Amerika’da enflasyon önümüzdeki aylarda hafifleyebileceğinin işaretini verse de önümüzdeki yıl ve hatta 2024’te Merkez Bankası’nın (FED) yüzde 2’lik yıllık enflasyon hedefinin çok üzerinde seyretmeye devam edeceği öngörülüyor. FED Başkanı Jerome Powell, faiz arttırımına ara vermeden önce çekirdek enflasyon verilerinde aylık düşüş olduğunu görmeleri gerektiğini söyledi.

Hükümetin geçen Cuma yayınladığı Temmuz ayına ilişkin istihdam raporu, 528 bin kişiye iş sağlandığına, maaşların arttığına ve işsizlik oranının yüzde 3,5 gibi düşük seviyede seyretmeye devam ettiğine işaret ediyordu. Bu veriler, FED’in Eylül toplantılarından da yeniden 75 baz puanlık faiz artışı kararı çıkabileceğinin bir işareti. İstihdamdaki yükseklik, daha fazla harcama gücü sağladığı için enflasyonu körüklüyor.

Öte yandan New York Merkez Bankası’nın yaptığı bir anket, Amerikalılar’ın geleceğe yönelik enflasyon beklentilerinde düşüş olduğunu gösteriyor. Bu olumlu gelişmede benzin fiyatlarındaki gerileme rol oynuyor.

Tedarik zincirindeki aksaklıkların da giderilmeye başlandığı gözleniyor. California eyaletinin güneyindeki limanlarda demirleyen yük gemisi sayısı azalırken deniz nakliye maliyetleri de düşüyor. Mısır, buğday ve bakır fiyatlarında da sert azalma olduğu görülüyor.

Ancak kira gibi fiyatların sabit kalma olasılığı yüksek kategorilerde maliyetler artmaya devam ediyor. Amerikalılar’ın üçte biri kirada oturuyor.

VOA tarafından geçilen ABD’de Enflasyon Hala Yüksek: Yüzde 8,5 haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de Enflasyon Hala Yüksek: Yüzde 8,5 haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de Enflasyon Hala Yüksek: Yüzde 8,5 haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.