ABD’de Enflasyon Artışı Son 40 Yılın Zirvesinde

ABD’de Enflasyon Artışı Son 40 Yılın Zirvesinde

ABONE OL
23:07 - 13/07/2022 23:07
ABD’de Enflasyon Artışı Son 40 Yılın Zirvesinde
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD’de tüketici fiyatları Haziran ayında artışını sürdürdü. Benzin ve gıda fiyatlarının yüksek seyretmeye devam etmesi enflasyonda son 40,5 yılda en büyük yıllık artışın görülmesine neden oldu. Bu durum Merkez Bankası’nın bu ay sonunda yapması beklenen 75 baz puanlık faiz artışını destekliyor. Yüksek faiz oranlarının tüketici ve işyeri harcamalarını soğutması, ekonomiyi ve enflasyonu yavaşlatması bekleniyor.

Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre tüketici fiyat endeksi geçen ay yüzde 1,3 arttı, Mayıs ayında ise yüzde 1,0 artmıştı.

Reuters haber ajansının konuştuğu ekonomistler tüketici fiyat endeksinde yüzde 1,1 artış bekliyordu.

Küresel gıda fiyatlarında ve yakıt fiyatlarında artışa neden olan Ukrayna’da devam eden savaş da durumun kötüleşmesine katkıda bulundu.

Amerikan Otomobil Birliği (AAA) Haziran ayında benzin fiyatlarının 5 doların üstüne ulaşarak rekor düzeye çıktığını bildirmişti. Geçen ayın zirvesinden sonra düşüş yaşayan fiyat, Çarşamba günü galon başına 4,631 dolar ortalamasına indi. Bunun tüketiciler üstündeki baskıyı az da olsa azaltması bekleniyor.

Enflasyon verileri Haziran ayında beklenenin üstündeki istihdam artışının ardından geldi. Hükümet geçen ay ekonominin 372 bin istihdam oluşturduğunu açıklamıştı.

Haziran’a kadar son 12 ayda tüketici endeksi yüzde 9,1 arttı. Bu da 1981 Kasım ayından bu yana en büyük artış. Mayıs ayındaki artış ise yüzde 8,6’ydı. Harcamaların maldan hizmetlere kaymasının enflasyonu soğutması umuluyor. Ancak istihdam piyasasındaki durum ücretlerin artmasına ve hizmet fiyatlarının yükselmesine neden oluyor.

Düşük gelirliler, siyah ve Latinler en çok etkileniyor

Birçok temel ihtiyaç maddesinin fiyatı gelirlerden hızlı arttığı için enflasyonun ailelerin mali durumu üstündeki olumsuz etkileri de artıyor. Düşük gelirli Amerikalılar ile siyah ve Latinler’in bütçelerinin büyük kısmı benzin ve gıda gibi kalemlere gittiği için bu grupların artan fiyatlardan en çok etkilendikleri sanılıyor.

Artan fiyatlar hala tüketici güveninde sert düşüşe işaret ediyor. Bu durum Başkan Joe Biden’ın destek oyunu aşağı çekmeye devam edebilir ve Demokratlar için Kasım’daki Kongre ara seçimlerinde büyük siyasi risklere işaret edebilir.

Haziran ayında AP-NORC tarafından yapılan bir ankete göre Amerikalılar’ın yüzde 40’ı enflasyonla mücadelenin bu yıl hükümetin en önemli önceliği olması gerektiğini söyledi. Bu oran Aralık ayında yalnızca yüzde 14’tü.

Amerikalılar, bir yıl önce pandemi azaldıkça harcamalarını keskin bir şekilde arttırmıştı. Başlangıçta mobilya, spor ekipmanı ve diğer ev eşyalarıyla başlayan harcamalardaki artış son aylarda daha çok seyahat, dışarıda yemek ve sinema, konserlere gibi masraflarıyla devam etmişti. Artan talep kısmen hükümetin teşvik yardımlarıyla körüklenmiş, bu durum tedarik zincirlerini baskı altında bırakmış ve fiyatların yükselmesine neden olmuştu.

VOA tarafından geçilen ABD’de Enflasyon Artışı Son 40 Yılın Zirvesinde haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de Enflasyon Artışı Son 40 Yılın Zirvesinde haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de Enflasyon Artışı Son 40 Yılın Zirvesinde haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.