ABD’de Cumhuriyetçiler’den Google’a “Ayrımcılık” Davası

ABD’de Cumhuriyetçiler’den Google’a “Ayrımcılık” Davası

ABONE OL
18:11 - 22/10/2022 18:11
ABD’de Cumhuriyetçiler’den Google’a “Ayrımcılık” Davası
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD’de Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komitesi (RNC) teknoloji devi Google’a dava açtı. Gmail hesaplarında RNC’ye “ayrımcılık” yapıldığı suçlamasıyla karşı karşıya kalan şirket yönetimi, iddiaları reddediyor.

RNC, California’da açtığı davada, Google’ın e-posta platformu Gmail’de RNC’den iletilen e-posta mesajlarının, hesap kullanıcılarının ‘istenmeyen mesaj’ dosyalarına yönlendirildiğini, bunun da Cumhuriyetçiler’in yaklaşan seçimler öncesinde hem seslerini duyurma hem de bağış toplama çabalarını olumsuz etkilediğini ileri sürdü.

Associated Press haber ajansına konuşan RNC Başkanı Ronna McDaniel, “Yeter artık! Google’a, Cumhuriyetçiler’e karşı aşikar bir şekilde önyargılı olduğu için dava açıyoruz” ifadelerini kullandı.

McDaniel ayrıca, “Google 10 aydır, Cumhuriyetçi GOTV’nin kritik ay sonu mesajlarını ve bağış toplama e-postalarını, hiçbir açıklama yapmadan, istenmeyen e-postalara gönderdi” dedi ve bu durumun sona erdirilmesini sağlamaya “kararlı” olduklarını belirtti.

Google suçlamaları reddediyor. Şirketin sözcüsü Jose Castaneda, “Tekrar tekrar söylediğimiz gibi, e-postaları siyasi bağlantılara göre ayırmıyoruz. Gmail’in istenmeyen e-posta filtresi, kullanıcının tercihlerinin bir sonucu” dedi.

Castaneda ayrıca, seçim kampanyaları ekiplerine, e-postaların nasıl etkili bir şekilde iletilebileceğiyle ilgili eğitim ve rehberlik sunduklarına da vurgu yaptı.

Yaklaşık 1 milyar 500 milyon kullanıcısı olan, dünyanın en büyük e-posta ağı Gmail’in, ‘istenmeyen mesajlar’ filtresi, onlarca hatta kimisinde yüzlerce reklam ya da benzeri mesajların kullanıcıların ana sayfasına düşmesini engelleme amacını taşıyor.

Google, bu filtrenin kullanıcının alışkanlıklarına bağlı olarak oluşan algoritmalara göre işlev gördüğünü savunuyor.

Ancak Kuzey Carolina Üniversitesi’nde bu yıl Mart ayında yürütülen bir araştırmada da muhafazakar grupların e-postalarının diğer siyasi gruplara kıyasla istenmeyen mesajlar dosyasına daha sık yönlendirildiği belirlendi.

Araştırmanın sonuçlarına göre, ABD’de 2020 yılında başkanlık seçimleri öncesinde yürütülen kampanya sürecinde, “solcu adaylarla ilgili” e-postaların yaklaşık yüzde 10’u, sağcı adaylarla ilgili olanların ise yüzde 77’si otomatik olarak, ‘spam’ olarak adlandırılan istenmeyen mesajlar bölümüne iletildi.

RNC Nisan ayında bu çalışmadan yola çıkarak Federal Seçim Komisyonu’nu Google’ın Demokrat adaylara katkı anlamına geldiğini iddia ettiği ve “Silikon Vadisi teknoloji şirketlerinin siyasi oyun alanını kendi tercih ettikleri aşırı sol adaylara fayda sağlayacak şekilde haksızca şekillendirmesinin mali açıdan yıkıcı bir örneği” olarak hizmet eden bağış toplama çabalarına yönelik “sansürünü” soruşturmaya çağırdı.

O zamandan bu yana komisyon, siyasi komitelerin istenmeyen gönderi filtrelerini aşarak bağış toplama e-postalarının alıcıların esas mesaj kutularına ulaşmasını sağlayan bir pilot programı onayladı.

Ancak RNC pilot programa katılmak için düne kadar hala kayıt yaptırmamıştı.

VOA tarafından geçilen ABD’de Cumhuriyetçiler’den Google’a “Ayrımcılık” Davası haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de Cumhuriyetçiler’den Google’a “Ayrımcılık” Davası haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de Cumhuriyetçiler’den Google’a “Ayrımcılık” Davası haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.