ABD’de bitcoin borsa yatırım fonları ilk işlem gününde 4 milyar 600 milyon dolarlık işlem gördü

ABD’de bitcoin borsa yatırım fonları ilk işlem gününde 4 milyar 600 milyon dolarlık işlem gördü

ABONE OL
14:47 - 13/01/2024 14:47
ABD’de bitcoin borsa yatırım fonları ilk işlem gününde 4 milyar 600 milyon dolarlık işlem gördü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Londra Borsa Grubu (LSEG) verilerine göre ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) Çarşamba günü bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) hisselerinin alım satımını onaylamasının ardından ilk işlem gününde 4 milyar 600 milyon dolarlık bitcoin hissesi el değiştirdi.

Kripto para sektörü için bir dönüm noktasına işaret eden ETF’ler, birçok uzman tarafından hala riskli olarak görülen dijital varlıkların bir yatırım aracı olarak daha yaygın kabul görüp göremeyeceğini test edecek.

Aralarında BlackRock’ın iShares Bitcoin Trust, Grayscale Bitcoin Trust ve ARK 21Shares Bitcoin ETF’sinin de bulunduğu 11 spot bitcoin ETF’si Perşembe sabahı işlem görmeye başlayarak pazar payı için kıyasıya bir rekabet başlattı.

LSEG verilerine göre, Grayscale, BlackRock ve Fidelity işlem hacimlerine egemen oldu.

Mali danışmanlık ve veri firması VettaFi’dan stratejist Todd Rosenbluth, “İşlem hacimleri yeni ETF ürünleri için nispeten güçlü oldu. Ancak bu, tek günlük işlemlerden çok daha uzun bir yarış” dedi.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’ndan (SEC) ürünler için yeşil ışık, kripto endüstrisi ile on yıl süren bir mücadelenin ardından Çarşamba günü geç saatlerde geldi.

Bazı yöneticiler bitcoin’i yüksek riskli bir yatırım olarak nitelendirdi. En büyük yatırım fonu firması Vanguard ise yeni spot bitcoin ETF’lerini platformunda aracı kurum müşterilerine sunmayı planlamadığını bildirdi.

SEC daha önce yatırımcıları koruma kaygıları nedeniyle tüm spot bitcoin ETF’lerini reddetmişti. SEC Başkanı Gary Gensler, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, verilen onayın bitcoin’in desteklendiği anlamına gelmediğini söyledi ve bitcoin’i “spekülatif, değişken bir varlık” olarak nitelendirdi.

ETF lansmanları, bitcoin fiyatını Aralık 2021’den bu yana en yüksek seviyesine çıkardı. Bitcoin fiyatı en son binde 77’lik artışla 46 bin 303 dolar olurken, ikinci en büyük kripto para birimi olan ether’in fiyatı yüzde 2,79 artışla 2597 bin 95 dolar oldu.

Piyasa pazar yapı için yarış

SEC’nin bitcoin ETF’lerine verdiği onay, ihraççılar arasında pazar payı için yoğun bir rekabete yol açtı. Bazı ihraççılar Perşembe günkü lansmandan önce bile ürünlerinin ücretlerini Amerikan ETF endüstrisinin standardının çok altına düşürdü.

Yeni bitcoin ETF’lerinin ücretleri yüzde 0,2 ile yüzde 1,5 arasında değişirken, birçok firma belirli bir süre için ya da belirli bir varlık hacmi için ücretlerden tamamen feragat etmeyi de teklif ediyor. Varlık yönetimi firması Valkyrie, ETF’leri işlem görmeye başladıktan sonra ücretlerini ikinci kez yüzde 0,25’e indirdi ve ilk üç ay için ücretten feragat etti.

Kripto varlık yönetimi firması Grayscale, Perşembe günü mevcut bitcoin varlıklarını ETF’ye dönüştürmek için onay aldı ve bir gecede yönetim altındaki 28 milyar dolardan fazla varlıkla dünyanın en büyük bitcoin ETF’sini yarattı.

Bitcoin ETF’lerinin ne kadar spot çekebileceğine ilişkin tahminler büyük farklılıklar gösteriyor. Varlık yönetimi firması Bernstein’dan uzmanlar, 2024’te akışların kademeli olarak 10 milyar doları geçeceğini tahmin ederken, Standard Chartered analistleri bu hafta ETF’lerin yalnızca bu yıl 50 milyar ila 100 milyar dolar çekebileceğini söyledi. Diğer uzmanlarsa girişlerin beş yıl içinde 55 milyar dolar olabileceğini kaydetti.

Bazı uzmanlar, SEC onayının yarattığı coşkunun erken olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Birçok yatırımcıysa kripto para birimlerini hala riskli olarak görüyor. 2022’de kripto borsası FTX’in çökmesi gibi skandallar ise yatırımcıların ihtiyat seviyesini artırıyor.

Vanguard’dan bir sözcü, firmanın kendi kripto yatırım ürünlerini piyasaya sürme planının olmadığını ve “iyi dengelenmiş, uzun vadeli bir yatırım portföyünün yapı taşları” olarak gördüğü hisse senetleri, tahviller ve nakit gibi temel varlık sınıflarına odaklanmaya devam ettiğini söyledi.

Perşembe günü bir web seminerinde konuşan Goldman Sachs Yatırım Stratejisi Grubu Başkanı ve Varlık Yönetimi Baş Yatırım Sorumlusu Sharmin Mossavar-Rahmani, kripto paraların bir yatırım portföyünde yeri olmadığını kaydetti.

Sharmin Mossavar-Rahmani, “Düşündüğünüzde, bitcoin gibi bir şeyin nerede bir değeri var? Bunun yatırım yapılacak bir varlık sınıfı olduğunu düşünmüyoruz” şeklinde konuştu.

VOA tarafından geçilen ABD’de bitcoin borsa yatırım fonları ilk işlem gününde 4 milyar 600 milyon dolarlık işlem gördü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de bitcoin borsa yatırım fonları ilk işlem gününde 4 milyar 600 milyon dolarlık işlem gördü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de bitcoin borsa yatırım fonları ilk işlem gününde 4 milyar 600 milyon dolarlık işlem gördü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.