ABD’de Ara Seçim Öncesi Dezenformasyon Uyarısı

ABD’de Ara Seçim Öncesi Dezenformasyon Uyarısı

ABONE OL
21:29 - 07/11/2022 21:29
ABD’de Ara Seçim Öncesi Dezenformasyon Uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Amerikalı yetkililer yarın yapılacak ara seçim öncesinde, seçim sonuçlarının geçerliliğine gölge düşürmek amacıyla yeni bir dezenformasyon dalgası uyarısında bulundu. Bu amaçla oy verme makinesi üreticilerinin hedef alınması olasılığının yüksek olduğu bildirildi.

Seçim güvenliğinden sorumlu olan Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Dairesi (CISA) dahil Amerikalı yetkililer bir süredir, 2020’deki başkanlık seçimiyle bağlantılı doğru olmadığı kanıtlanmış iddialara benzer bir dezenformasyon dalgası ile mücadele ediyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby Cuma günü yaptığı açıklamada, “Amerikalılar’ın bu seçimin özgür, adil ve güvenli bir seçim olmasını sağlamak amacıyla her şeyin yapıldığı konusunda içi rahat şekilde sandığa gidebileceğine ve gitmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Ancak siber güvenlik şirketi Recorded Future’ın yeni araştırmasına göre, oy makineleri ve oy sistemlerine ilişkin dezenformasyon çabalarının seçim günü ve sonrasındaki günlerde tırmanacağına dair işaretler var.

Firmanın araştırmasına göre bu çabaların iki yıl önceki kadar yoğun olmasıysa beklenmiyor.

“Dezenformasyon çabaları çekişmeli eyaletlerde yoğun olabilir”

Şirket bugün açıkladığı raporda, “ana akım ve çeşitli alternatif sosyal medya ortamlarında ara seçim sonuçlarında usulsüzlük yapılması için teknolojinin kullanılacağını gösteren bazı iddiaları tespit ettiklerini” belirtti.

Raporda oy teknolojileri ile ilgili dezenformasyon çabalarının en çok seçimlerin çekişmeli geçmesinin beklendiği Arizona ve Pennsylvania’daki valilik seçimlerinin yanısıra Georgia eyaletinde Senato yarışında yoğun olmasının beklendiği kaydedildi.

Şirketin raporuna göre dezenformasyon çabalarının çoğunun kökeni ABD’de ve hedeflerinde Dominion Voting Systems, Smartmatic ve Election Systems & Software gibi oy makinesi üreten şirketler var.

Üç şirket daha önce benzer iddialara karşı çıkmış, hatta Dominion şirketi Fox News, One America News Network ve Newsmax gibi muhafazakar eğilimli medya organlarına karşı dava açarak, bu kanalları eski Başkan Donald Trump ve ona yakın isimlerin asılsız iddialarını yaymakla suçlamıştı.

Siber güvenlik şirketi Recorded Future son dönemde ara seçimle bağlantılı bazı iddiaların Rus bağlantılı iki propaganda organı tarafından teşvik edildiğini belirledi.

Şirkete göre bu propaganda organları, Red Spring Information Agency (Kızıl Bahar Enformasyon Ajansı) ve Centre for Research on Globalization (Küreselleşme Araştırmaları Merkezi).

Kendisini partilerüstü araştırma koalisyonu olarak tanımlayan Election Integrity Partnership adlı kuruluş Cumartesi günkü raporunda, çevrimiçi ortamlarda seçim usulsüzlüğüyle ilgili komplo teorilerinin yer aldığını ve bu iddiaların hem ana akım hem de alternatif platformlarda yayılarak kayda değer bir kitle oluşturduğu uyarısında bulundu.

Uzmanlardan “seçim sistemi güvenli” vurgusu

Amerikalı yetkililer dezenformasyon çabalarına karşı hem CISA’nın hem de eyaletlerin kurmuş olduğu teyit amaçlı internet sitelerinin kullanılmasını teşvik ediyor.

Özel sektörden büyük siber güvenlik şirketlerinden uzmanlarsa dezenformasyon kaygılarına rağmen, seçim sistemine güvenin kaybedilmesini gerektirecek bir durum olmadığını, bu yönde bir gösterge gözlemlemediklerini ve seçim sürecinin güvenli olduğunu vurguluyor.

VOA tarafından geçilen ABD’de Ara Seçim Öncesi Dezenformasyon Uyarısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de Ara Seçim Öncesi Dezenformasyon Uyarısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de Ara Seçim Öncesi Dezenformasyon Uyarısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.