ABD’de Ara Seçim Öncesi 24 Eyalete Gözlemci 

ABD’de Ara Seçim Öncesi 24 Eyalete Gözlemci 

ABONE OL
09:22 - 08/11/2022 09:22
ABD’de Ara Seçim Öncesi 24 Eyalete Gözlemci 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Adalet Bakanlığı, ara seçimler öncesinde 24 eyalete oy kullanma haklarına ilişkin federal yasaların uygulanmasını sağlamak amacıyla gözlemci göndereceğini açıkladı.

ABD’de düzenli olarak seçim gününde uygulanan bu adım, ülkede medeni hak grupları ve federal hükümetin bazı seçim merkezleri ve sandıklarda seçmenlere gözdağı konusunda endişelerini dile getirdiği bir döneme rastladı.

Demokratlar da ara seçimler öncesinde seçmen baskılama olasılığı konusunda kaygılarını dile getirmişti.

Federal gözlemciler genellikle Adalet Bakanlığı’nın medeni haklar dairesi ve ülke genelindeki savcılık ofislerinde görev yapan avukatlardan seçiliyor.

Federal gözlemcilerin görev yapacağı 64 bölge arasında, insanların zaman zaman silahlı şekilde ya da kurşun geçirmez yelek giyerek sandıkları beklediği yönünde haberlerin geldiği Arizona eyaletinin Maricopa ilçesi de var.

Adalet Bakanlığı, yerel seçim yetkililerinin gözlemcileri engelleyeceklerini söylediği Missouri eyaletinin Cole County bölgesine de gözlemci gönderileceğini açıkladı.

Avukatlar bu yerlerde seçim yetkilileriyle düzenli irtibatta olacak ve seçmenlerin oy kullanma imkanının engellendiğine yönelik işaretleri gözlemleyecek.

Adalet Bakanlığı gözlemcilerin yıllardır yapıldığı gibi seçmenlerin haklarını korumak amacıyla gönderildiğini belirtti.

Kimler seçim gözlemcisi oluyor?

Seçim gözlemcileri ABD hükümeti için çalışan avukatlardan seçiliyor. Bu kişiler kolluk gücü ya da federal görevli değil. Genellikle Adalet Bakanlığı’nda ya da ülke genelindeki savcılık ofislerinde görev yapan avukatlar gözlemci oluyor.

Hükümet bazen federal mahkeme emri uyarınca gözlemci olarak hareket etme yetkisi olan Personel İdaresi Ofisi (OPM) gibi başka kurum çalışanlarını da gözlemci olarak gönderebiliyor.

Seçim merkezlerine neden gözlemci gönderiliyor?

Adalet Bakanlığı seçim merkezlerini izlemek ve oy kullanmaya ilişkin federal yasaların uygulanmasını sağlamak amacıyla 50 yılı aşkın süredir gözlemci gönderiyor.

Bakanlığın medeni haklar avukatları oy kullanılmasına ilişkin tüzüklerin uygulanması ve oy kullanma hakkının korunmasından sorumlu.

Uygulanmasından sorumlu oldukları yasalar arasında Oy Verme Hakkı Yasası, Ulusal Seçmen Kayıt Yasası ve diğer tüzükler yer alıyor.

Aynı birimde görevli savcılar da seçmene gözdağı verilmesi ve kişinin ırk, köken veya dinine göre oy kullanmasının engellenmesine yönelik çabaları yasaklayan tüzüklerin uygulanmasındna sorumlu.

Maricopa County’de ne oldu?

Adalet Bakanlığı bazı kişilerin silahlı ya da kurşun geçirmez yeleklerle sandıkları beklediği yönündeki haberlerin ardından Oy Kullanma Hakkı Yasası’nın ihlal edilme olasılığı konusunda uyarıda bulundu.

Konuyla ilgili dava açıldı ve bakanlık davaya müdahil oldu.

Federal yetkililer yasaya uygun şekilde yapılan sandık gözetiminin şeffaflığı destekleyebileceğini söylemekle birlikte, “sandıkları bekleyen güvenlik güçlerinin” seçmenin gözünü korkutma riskini beraberinde getirebileceği uyarısında bulundu.

VOA tarafından geçilen ABD’de Ara Seçim Öncesi 24 Eyalete Gözlemci  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de Ara Seçim Öncesi 24 Eyalete Gözlemci  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de Ara Seçim Öncesi 24 Eyalete Gözlemci  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.