ABD’de Açık İş Pozisyonlarında Azalma

ABD’de Açık İş Pozisyonlarında Azalma

ABONE OL
14:26 - 05/10/2022 14:26
ABD’de Açık İş Pozisyonlarında Azalma
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD’de açık iş pozisyonları Ağustos ayında son iki buçuk yıldaki en büyük düşüşünü yaşadı. Bu durum, Merkez Bankası enflasyonu artan faiz oranlarıyla dizginlemeye çalışırken istihdam piyasasının yatışmaya başladığının göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Çalışma Bakanlığı’nın İş Açığı ve İş Gücü Devir Hızı Anketi’ne göre, son beş aydır iş açığındaki azalmaya rağmen açık pozisyonların sayısı 14 aydır üst üste 10 milyonun üstünde seyrediyor.

Ağustos ayında her işsiz kişiye karşılık 1,7 açık iş pozisyonu vardı. Temmuz ayında ise bu rakam 2’ydi. Çalışma piyasasındaki bu yakından izlenen arz-talep dengesi ölçütü tarihsel ortalamasının üzerinde kalmaya devam ediyor. İşten çıkartmaların da azalması iş piyasasındaki sıkıntı sürerken Merkez Bankası’nın agresif para politikasını sıkılaştırma uygulamasına devam etmesi bekleniyor.

İş açıkları, Ağustos ayının son gününde 1,1 milyon düşüşle 10,1 milyona geriledi. Bu da 2021 ortasından bu yana en düşük seviyeye işaret ediyor. Ağustos ayındaki düşüş, ekonominin COVID-19 pandemisinin ilk dalgasıyla sarsıldığı 2020 yılı Nisan ayından bu yana en büyük düşüş oldu.

İş açığındaki büyük düşüşe, 236 binlik bir azalmayla sağlık ve sosyal yardım sektörleri öncülük etti. Diğer hizmetlerde iş açığı 183 bin azalırken, perakende ticaret sektöründe açık pozisyonlar 143 bin azaldı.

Finans, tatil ve konaklama sektörlerinde de iş açığında azalma kaydedildi.

Sağlık ve tatil sektörlerindeki açık pozisyonlarda, istihdamın iki sektörde de pandemi öncesi seviyelerinin altında kalmasına rağmen azalma yaşandı.

Bu durum bazı ekonomistlerin, yüksek borçlanma maliyetlerinin yanı sıra diğer faktörlerin işçi talebinin azalmasına neden olabileceği spekülasyonlarını doğurdu.

Citigroup ekonomisti Veronica Clark, iş açığının azalmasının sağlık hizmeti şirketlerinin eleman eksiğiyle çalışmaya alışmaları ve işe alımdan vazgeçmelerinden kaynaklanıyor olabileceğini belirtti.

VOA tarafından geçilen ABD’de Açık İş Pozisyonlarında Azalma haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de Açık İş Pozisyonlarında Azalma haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de Açık İş Pozisyonlarında Azalma haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.