ABD Yemen’deki Husiler’i “küresel terör grubu” listesine aldı

ABD Yemen’deki Husiler’i “küresel terör grubu” listesine aldı

ABONE OL
23:50 - 17/01/2024 23:50
ABD Yemen’deki Husiler’i “küresel terör grubu” listesine aldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Biden yönetimi, Yemen’de İran destekli Husiler’i “özel olarak belirlenmiş küresel terör grubu” (SDGT) listesine aldığını açıkladı.

Amerikalı yetkililer, son günlerde Kızıldeniz’de uluslararası ticari gemileri hedef alan Yemen’deki Husiler’in terör listesine alınması seçeneğini değerlendiriyordu.

ABD Başkanı Joe Biden geçtiğimiz günlerde Pennsylvania’da yaptığı bir açıklamada Husiler için “terör grubu” ifadesini kullanmıştı.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken Husiler’in küresel terör grubu listesine alınmasına ilişkin yaptığı açıklamada, “Husiler’in eylemleri sebebiyle hesap vermesi; ancak bunun Yemen halkı pahasına olmaması gerektiğini” söyledi.

Blinken bu adımın Yemenliler üzerinde yol açabileceği olumsuz etkilerin en aza indirilmesi için de önemli adımlar attıklarını vurguladı. ABD Dışişleri Bakanı, “Husiler, Kızıldeniz ve Aden Körfezi’nde saldırılarını durdurursa, ABD bu tanımı yeniden değerlendirecek” dedi.

Husiler terör listesinden neden çıkarılmıştı?

Eski Başkan Donald Trump yönetiminin son günlerinde Husiler’i “yabancı terör örgütü” (FTO) ilan etmişti.

Biden yönetimi göreve geldikten sonra ABD Dışişleri Bakanlığı Husiler’i, Yemen’e gıda ithalatı yapılabilmesi ve insani yardımın iletilmesini kolaylaştırmak amacıyla terör örgütü listesinden çıkarmış ve bu adım muhafazakar Kongre üyeleri tarafından eleştirilmişti.

Yabancı terör örgütü (FTO) yerine “özel olarak belirlenmiş küresel terör grubu” (SDGT) tanımlaması

ABD Dışişleri Bakanlığı bugün de, Husiler’in FTO yerine SDGT listesine alınmasının, uluslararası yardımın Yemen’e ulaştırılması konusunda zorlukları ortadan kaldırmayı amaçladığını yineledi.

Bakanlık Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın brifingindeki açıklamasında, “Yemen’de insani yardım sağlayan gruplarla yaptığımız görüşmelerde, FTO tanımlamasının, bazı yardım grupları üzerinde olumsuz etki yaratma riski taşıdığını veya bir terör örgütüne maddi destek sağlamakla suçlanabilecekleri yönünde bir olasılık yarattığını gördük. SDGT atamasının ise bize Husiler’in finansal sisteme erişimini engellemek ve Husiler’le iş yapan herkese ek yaptırımlar uygulamak için araçlar sağlarken aynı zamanda Yemenli sivillerin maruz kalacağı zararı ve yardım gruplarına olumsuz etkiyi en aza indirdiğine karar verdik” dedi.

Miller, Husiler’in geçmişte FTO listesine alınmasının, sadece insani yardım sağlamak isteyen gruplar üzerinde yıldırıcı etkisi olduğunu kaydetti.

Arap dünyasının en yoksul ülkesi olan Yemen’de Birleşmiş Milletler’e göre, savaş ve yanlış yönetim uygulamaları sebebiyle, 24 milyon kişi açlık ve hastalık tehlikesiyle karşı karşıya. Yemenliler’in üçte ikisi Husiler’in kontrol ettiği bölgede yaşıyor.

Karar neyi kapsıyor?

Husiler’e uygulanacak olan bu adım kapsamında ABD’deki mali kurumlar Husiler’e ait mal varlıklarını donduracak.

Özel olarak belirlenmiş küresel terör grubu/terörist tanımı, örgüte maddi desteğin yaptırımlarla cezalandırılmasını kapsamıyor.

Bu tanım, yabancı terör örgütü listesine alınan grupların aksine, örgüte seyahat ve vize yasağı getirilmesini öngörmüyor.

ABD’nin Yemenli sivillerin zarar görmesini engellemek amacıyla Husiler’i bu aşamada özel olarak belirlenmiş küresel terörist listesine almayı planladığı yorumu yapılıyor.

Kararın resmi olarak açıklandıktan 30 gün sonra yürürlüğe girmesi bekleniyor.

VOA tarafından geçilen ABD Yemen’deki Husiler’i “küresel terör grubu” listesine aldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Yemen’deki Husiler’i “küresel terör grubu” listesine aldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Yemen’deki Husiler’i “küresel terör grubu” listesine aldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.