ABD Temsilciler Meclisi’nin ‘sadece İsrail’ için yardım tasarısına Senato ve Biden karşı çıkıyor

ABD Temsilciler Meclisi’nin ‘sadece İsrail’ için yardım tasarısına Senato ve Biden karşı çıkıyor

ABONE OL
09:48 - 02/11/2023 09:48
ABD Temsilciler Meclisi’nin ‘sadece İsrail’ için yardım tasarısına Senato ve Biden karşı çıkıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler’in Vergi Dairesi’ne ayrılan fonu keserek, Ukrayna’ya yardım sağlamadan İsrail’e 14 milyar 300 milyon dolar gönderme planına, Demokrat ve Cumhuriyetçi senatörler şüpheyle yaklaşıyor. Demokrat Başkan Joe Biden da, tasarının geçmesi halinde veto edeceği tehdidinde bulundu.

Yeni Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson yönetimindeki ilk büyük yasama faaliyetinde Cumhuriyetçiler hafta başında sadece İsrail için bağımsız bir ek harcama tasarısı açıklamıştı.

Bu tasarı, Başkan Joe Biden’ın İsrail ile Ukrayna’ya yardım, Hint-Pasifik’te Çin ile rekabeti arttırmak ve ABD’nin Meksika sınırında güvenliği sağlamak için fon içeren 106 milyar dolarlık paket talebine rağmen açıklandı.

Mike Johnson bugün yaptığı açıklamada, Kongre Bütçe Dairesi’nin, Vergi Dairesi’nin finansmanını keserek federal açığı arttırabileceğini bildirmesine ragmen, İsrail’e bağımsız yardım tasarısını oylamayı planladığını söyledi.

Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi’nde 212’ye karşı 221 çoğunluğa sahipken, Demokratlar Senato’yu 49’a karşı 51 Kongre üyesi ile kontrol ediyor. Tasarının yasalaşması için hem Temsilciler Meclisi’nden hem de Senato’dan geçmesi ve Biden tarafından imzalanması gerekiyor.

Senato’nun en üst düzey Demokratı olan çoğunluk lideri Chuck Schumer, Cumhuriyetçi tasarının alt kanattan geçse bile üst kanada varmadan ölü doğacağını söyledi.

Schumer gazetecilere yaptığı açıklamada “Sonuç olarak bu ciddi bir teklif değil” dedi.

Yönetimse, Biden’ın masasına ulaşması halinde bile, böyle bir tasarıyı veto edeceğini açıkladı.

Beyaz Saray Yönetim ve Bütçe Ofisi, “Bu tasarı İsrail için, Ortadoğu bölgesi için ve kendi ulusal güvenliğimiz için kötüdür” dedi.Senato azınlık lideri, Cumhuriyetçi Senatör Mitch McConnell dört konunun ele alınması gerektiğini düşündüğünü söyledi.

McConnell gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu alanların dördünü de; Ukrayna, İsrail, Tayvan ve sınırı ele almamız gerekiyor” dedi.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken dün Senato’da ifade verdikten sonra Temsilciler Meclisi Başkanı Johnson ile biraraya geldi. Oturumda Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ukrayna’nın Rus işgalcilere karşı mücadelesini kazanabilmesi için ABD’nin sürekli yardımına ihtiyacı olduğunu söyledi.

Blinken gazetecilere, “Çok iyi bir görüşme oldu. Bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim” demekle yetindi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da Blinken ve Johnson’ın, Biden’ın Ukrayna ve İsrail’e destek talebi dahil bazı konuları ele aldıklarını söyledi.

Cumhuriyetçiler’in yasayı bu hafta içinde Temsilciler Meclisi’nden geçirmesi bekleniyor.

VOA tarafından geçilen ABD Temsilciler Meclisi’nin ‘sadece İsrail’ için yardım tasarısına Senato ve Biden karşı çıkıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Temsilciler Meclisi’nin ‘sadece İsrail’ için yardım tasarısına Senato ve Biden karşı çıkıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Temsilciler Meclisi’nin ‘sadece İsrail’ için yardım tasarısına Senato ve Biden karşı çıkıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.