ABD Temsilciler Meclisi’ndeki oylamada, İç Güvenlik Bakanı Mayorkas’ın azledilmesi sonucu çıktı

ABD Temsilciler Meclisi’ndeki oylamada, İç Güvenlik Bakanı Mayorkas’ın azledilmesi sonucu çıktı

ABONE OL
14:25 - 14/02/2024 14:25
ABD Temsilciler Meclisi’ndeki oylamada, İç Güvenlik Bakanı Mayorkas’ın azledilmesi sonucu çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde dün akşam, İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas’ı görevden almak için oylama yapıldı.

Oylama, 213’e karşı 214 oyla Mayorkas’ın görevinden alınması yönünde sonuçlandı. Ancak üç Cumhuriyetçi, Demokratlar’ın yanında yer alarak karara karşı çıktı.

Cumhuriyetçiler Mayorkas’ı “göçmenlik konusunda bilinçli ve sistematik şekilde kanunlara uymamak ve kamuoyu güvenine ihanet etmekle” suçluyor.

Cumhuriyetçiler ayrıca, İç Güvenlik Bakanı’nın “isteyerek ve sistematik şekilde göçmenlik yasalarına uymayı reddettiği, Meksika sınırını kontrol etme konusunda başarısız olduğu, kamu güvenliğini tehlikeye attığı ve anayasadaki güçlerin ayrılığı ilkesini ihlal ettiğini” iddia ediyor. Mayorkas ise Cumhuriyetçiler’in kendisiyle ilgili suçlamaları “temelsiz” olarak niteliyor.

Cumhuriyetçiler geçen hafta Mayorkas’la ilgili azil oylamasını Temsilciler Meclisi gündemine getirmiş, iki oy farkla istedikleri sonucu alamamış ve yeniden oylama talep etmişlerdi.

Bu seferki oylamada Cumhuriyetçiler, Çoğunluk Lideri Steve Scalise’nin kanser tedavisinden dönmesiyle tek oy farkla Temsilciler Meclisi’nde Mayorkas’ın azil kararını çıkartmış oldu.

ABD Başkanı Joe Biden bir oy farkla alınan azil kararını, “küçük siyasi oyunlar oynamak için onurlu bir kamu görevlisini hedef alan anayasaya aykırı partizanlığın bariz bir eylemi” sözleriyle değerlendirdi.

Bundan sonraki süreçte konunun, 26 Şubat’ta işbaşı yapacak olan Senato’da gündeme gelmesi öngörülüyor. Mayorkas’ın Senato’da suçlu bulunması için, 100 üyenin üçte ikisinin oyu gerekiyor. Ancak Senato’da kontrol Demokratlar’da olduğu için bu yönde bir karar çıkması beklenmiyor.

ABD tarihinde sadece bir kez kabine üyesi azledildi

1876’da dönemim ABD Başkanı Ulysses Grant’ın Savaş Bakanı William Belknap rüşvet nedeniyle azledilmişti.

Bir bakanın politika anlaşmazlığı nedeniyle azledilmesi ise ABD tarihinde görülmedi.

Cumhuriyetçiler 2023’te Temsilciler Meclisi’nde kontrolü ele geçirmelerinden bu yana Mayorkas’ı azletmek için çaba harcıyor.
Cumhuriyetçiler son aylarda komisyon oturumlarıyla süreci hızlandırmıştı.

VOA tarafından geçilen ABD Temsilciler Meclisi’ndeki oylamada, İç Güvenlik Bakanı Mayorkas’ın azledilmesi sonucu çıktı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Temsilciler Meclisi’ndeki oylamada, İç Güvenlik Bakanı Mayorkas’ın azledilmesi sonucu çıktı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Temsilciler Meclisi’ndeki oylamada, İç Güvenlik Bakanı Mayorkas’ın azledilmesi sonucu çıktı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.