ABD Senatosu’nun anlaşma sağladığı ulusal güvenlik ve sınır güvenliği paketi neleri kapsıyor?

ABD Senatosu’nun anlaşma sağladığı ulusal güvenlik ve sınır güvenliği paketi neleri kapsıyor?

ABONE OL
23:04 - 05/02/2024 23:04
ABD Senatosu’nun anlaşma sağladığı ulusal güvenlik ve sınır güvenliği paketi neleri kapsıyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Senatosu’nda Demokratlar ve Cumhuriyetçiler’in üzerinde anlaştığı 118 milyar dolarlık paket Ukrayna ve İsrail’e yardımın yanısıra; sınır güvenliği adımlarını kapsıyor. Bu hafta içinde tasarıya ilişkin ABD Kongresi’nde oylama yapılması planlanıyor. Tasarı yasalaşması halinde ABD’de uzun yıllar sonra ilk kez göç yasasında bazı değişiklikleri beraberinde getirecek.

Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Senato’da her iki siyasi partinin üzerinde uzlaşma sağladığı paket, Cumhuriyetçiler’in kontrolündeki Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmeme riskiyle karşı karşıya.

Tasarının Kongre’nin her iki kanadından geçmesi halinde göç yasasıyla ilgili öngörülen değişikliklerin uygulanabilmesi için takviye personel alımı yapılmasının gerekeceği belirtiliyor.

Yardımların miktarı ne?

Tasarının ulusal güvenlik kapsamında ABD’nin müttefiklerine yardım bölümünde öngörülen rakamlar şu şekilde:

Ukrayna’ya yardım: 60 milyar dolar (20 milyar doları ABD ordusu stoklarının yenilenmesi için kullanılacak)
İsrail’e yardım: 14 milyar dolar
Ukrayna, İsrail ve Gazze’ye insani yardım: 10 milyar dolar
Asya-Pasifik’te caydırıcılık fonu: 4,8 milyar dolar

Tasarı, sınır güvenliğinin sağlanması kapsamında sığınma başvurularının daha sıkı bir taramadan geçirilmesi, daha fazla sayıda sınır devriye görevlisinin işe alınması ve sınırdan, ölümcül bir uyuşturucu olan fentanil kaçakçılığının önlenmesi amacıyla 20 milyar dolar ayrılmasını öngörüyor.

Sığınma başvurusu, ırk, dini inanç veya ayrımcılığa maruz kalan başka bir gruba dahil olma gerekçesiyle yargılanmaktan kaçan kişilere koruma sağlıyor.

Uluslararası hukuk kapsamında olan bu uygulama, ABD’nin insan haklarını korumasını amaçlıyor. Ancak Meksika sınırında rekor seviyede sayıda kişinin sığınma başvurusunda bulunmasıyla bu sistem yoğun bir baskı altında.

Başvurular nasıl sıkılaştırılacak?

Sığınma başvurusu sistemine daha sıkı standartlar getiren ve daha hızlı uygulama öngören tasarıdan şu maddeler öne çıkıyor:

Sınırda bir haftalık zaman zarfında günde ortalama 4 binden fazla göçmenle karşı karşıya kalınması durumunda bu sayı olağanüstü yetkiyle sınırlandırılacak. Bu sayıya ulaşılması durumunda, İç Güvenlik Bakanlığı sınırı yasadışı şekilde geçen göçmenlerin sığınma başvurusunda bulunmasını yasaklamaya karar verebilir. Geçişlerin bir gün içinde 5 binin üzerine çıkması halindeyse, bakanlık bu yetkiyi kullanmak zorunda kalacak.
Tasarı sığınma başvurusunda bulunanların ilk taramayı geçmesi için sunmaları gereken delillerde hukuki çıtayı yükseltiyor. Sığınma başvurusunda bulunanların ilk mülakat sürecini geçene ya da sığınma başvurusu kabul edilene kadar gözaltına tutulmaları veya izleme programlarına yerleştirilmeleri öngörülüyor. Suç geçmişi olanların sığınma başvurusunda bulunması yasaklanıyor.
Sığınma başvurusunu işleme alma ve değerlendirme takvimi hızlandırılarak altı aya indiriliyor. ABD Vatandaşlık ve Göç Hizmetleri Dairesi’nin (USCIS) göçmen mahkemesi sisteminden geçmeden sığınma başvurusunda karar vermesini sağlayacak yeni bir süreç öngörülüyor.
ABD Başkanı’nın her dosyanın içeriğine göre, insani sebeple başvuruya onay vermesi yetkisi korunuyor. Başkan Joe Biden daha önce bu yetkiyi Ukraynalılar, Afganlar, Kübalılar, Venezuelalılar ve Haitililer için kullanmıştı. Bu konu müzakerelerde üzerinde durulan noktalardan biriydi.
Gelecek beş yıl boyunca aileler için 250 bin ilave göçmen vizesi yetkisi veriliyor. Bu adım istihdama dayalı göçmenleri kapsıyor.
Tasarı, ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin ardından ABD’ye gelen Afganlar’a vatandaşlık yolunun açılmasını öngörüyor. ABD hükümeti için çalışmış olan Afganlar için özel göçmen vizesi programının süresini uzatıyor.
ABD’de bulunan göçmenlere evsahipliği yapan eyaletler ve yerel yönetimlere, yerel programlar ve barınma imkanları kapsamında 1,4 milyar dolarlık yardım öngörülüyor.
Tasarı, ABD’ye fentanil kaçakçılığında rol oynayan girişimlere karşı yaptırım ve kara para aklamayla mücadele araçlarının uygulanmasını kapsıyor.

Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler tasarıyı kabul edecek mi?

Cumhuriyetçiler, göçmenlik sistemine ilişkin öngörülen değişikliklerin yasadışı göçü engelleyip engellemeyeceği konusunda bölünmüş durumda.

Eski Başkan Donald Trump ve Temsilciler Meclisi’nin Başkanı Mike Johnson henüz ortaya bir metin çıkmadan önce bile içeriğini sert şekilde eleştiriyordu.

Cumhuriyetçi Mike Johnson Cuma günü Fox Business’a yaptığı açıklamada, “Şeytan ayrıntılarda gizlidir. İnceleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

AP’nin konuya ilişkin haberinden bir bölüm kullanılmıştır.

VOA tarafından geçilen ABD Senatosu’nun anlaşma sağladığı ulusal güvenlik ve sınır güvenliği paketi neleri kapsıyor? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Senatosu’nun anlaşma sağladığı ulusal güvenlik ve sınır güvenliği paketi neleri kapsıyor? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Senatosu’nun anlaşma sağladığı ulusal güvenlik ve sınır güvenliği paketi neleri kapsıyor? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.