ABD Senatosu Türkiye’ye F-16 satışının durdurulmasını öngören tasarıyı reddetti

ABD Senatosu Türkiye’ye F-16 satışının durdurulmasını öngören tasarıyı reddetti

ABONE OL
12:29 - 01/03/2024 12:29
ABD Senatosu Türkiye’ye F-16 satışının durdurulmasını öngören tasarıyı reddetti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul’ün sunduğu ve Türkiye’ye F-16 ve modernizasyon kiti satışının bloke edilmesini öngören tasarı, Senato Genel Kurulu’ndaki oylamada reddedildi.

Senatör Paul’ün 5 Şubat’ta sunduğu tasarıya ilişkin oylama dün Senato Genel Kurulu’nda yapıldı. Tasarı, 79’a karşı 13 oyla reddedildi.

Oylamadan önce konuşan Paul, Türk hükümetini eleştirdi ve satışa izin verilmesinin “yanlış davranışları cesaretlendireceğini” savundu. Satışı destekleyenler ise Washington’un bir NATO müttefikine verdiği sözü tutmasının önemli olduğunu dile getirdi.

Biden yönetimi, Ankara’nın İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasından bir gün sonra, 26 Ocak’ta Kongre’ye 40 yeni F-16 savaş uçağı ve 79 modernizasyon kitinin Türkiye’ye satışına devam etme niyetini resmen bildirmişti.

Milli Savunma Bakanlığı son olarak dün, Türkiye’nin F-16 talebine ABD’nin cevap verdiğini bildirmişti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “ABD tarafından gönderilen ‘Taslak Teklif ve Kabul Mektubu’ Bakanlığımıza ulaşmıştır. İlgili birimlerimiz gerekli inceleme ve değerlendirmelere başlamıştır” denilmişti.

Bakanlık ayrıca, modernizasyon faaliyetlerinin Türkiye’de yapılmasına yönelik teklifin ABD makamlarına iletildiğini kaydetmişti.

Satış onayı, Türkiye’nin İsveç’in askeri ittifaka katılımını onaylamaması gibi sorunlar nedeniyle aylardır bekletiliyordu.
Türkiye ilk olarak Ekim 2021’de alım yapmak istemişti.

İsveç ve Finlandiya, Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından NATO’ya girmek için başvuruda bulunmuştu. Finlandiya’nın üyeliği geçen yıl kesinleşirken, İsveç’in başvurusu Türkiye ve Macaristan tarafından uzun süre onaylanmamıştı. Bir ülkenin NATO üyesi olması için tüm NATO üyesi ülkelerin onayı gerekiyor.

VOA tarafından geçilen ABD Senatosu Türkiye’ye F-16 satışının durdurulmasını öngören tasarıyı reddetti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Senatosu Türkiye’ye F-16 satışının durdurulmasını öngören tasarıyı reddetti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Senatosu Türkiye’ye F-16 satışının durdurulmasını öngören tasarıyı reddetti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.