ABD Savaş Gemileri Tayvan Boğazı’ndan Geçti

ABD Savaş Gemileri Tayvan Boğazı’ndan Geçti

ABONE OL
16:18 - 28/08/2022 16:18
ABD Savaş Gemileri Tayvan Boğazı’ndan Geçti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Donanması’na ait iki savaş gemisi bugün, Tayvan Boğazı’ndan geçiş yaptı. Gemilerin ‘hiçbir ülkeye ait olmayan uluslararası koridoru kullandığı’ ifade edildi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyaretinden bu yana yapılan bu tür ilk seyir faaliyeti, Çin’i öfkelendirdi.

ABD Donanması, Reuters’ın haberini doğrulayarak, devam eden operasyonu, Chancellorsville ve Antietam kruvaziyer tipi savaş gemilerinin yürüttüğünü söyledi. Bu tür operasyonların tamamlanması genellikle 8 ila 12 saat sürüyor ve Çin ordusu tarafından yakından izleniyor.

Son yıllarda ABD savaş gemileri ve bazen de İngiltere ve Kanada gibi müttefik ülkelerden gelen gemiler, düzenli olarak boğazdan geçerek, Tayvan’ın demokratik olarak seçilmiş hükümetinin itirazlarına karşı olduğunu iddia eden Çin’in tepkisini çekiyor.

Pelosi’nin Ağustos ayı başındaki Tayvan gezisini ABD’nin, içişlerine karışma girişimi olarak gören Çin’i çileden çıkardığı yorumları yapılıyor. Bu ziyaretin ardından Çin, ada yakınlarında askeri tatbikatlar başlatmıştı ve bu tatbikatlar o zamandan beri devam ediyor.

ABD Donanması, “Bu (ABD) gemileri, boğazda herhangi bir kıyı devletinin karasularının ötesindeki bir koridordan geçtiler” açıklaması yaptı.

Donanmanın açıklamasında, operasyonun, ABD’nin özgür ve açık bir Hint-Pasifik’e olan bağlılığınını gösterdiği ve ABD ordusunun uluslararası hukukun izin verdiği her yerde uçtuğu, yelken açtığıve faaliyet gösterdiği belirtildi.

Çin ordusu takipte

Çin ordusunun Doğu Cephe Komutanlığı, gemileri takip ettiğini ve onları uyardığını açıkladı.

Açıklamada, “Alandaki birlikler yüksek teyakkuzda ve her an her türlü provokasyonu engellemeye hazır” ifadesi kullanıldı.

Tayvan Savunma Bakanlığı, gemilerin güney yönünde seyrettiğini ve kuvvetlerinin gözlem yaptığını ancak “durumun normal olduğunu” söyledi.

Pelosi’nin Tayvan ziyaretini yaklaşık bir hafta sonra diğer beş ABD Kongre üyesinden oluşan bir grup izledi ve Çin ordusu buna ada yakınlarında daha fazla tatbikat yaparak yanıt verdi.

Senato Ticaret ve Silahlı Hizmetler Komisyonu Üyesi Senatör Marsha Blackburn, Çin’den gelen seyahatleri durdurma baskısına meydan okuyarak Perşembe günü Tayvan’a gitti ve bu ziyaret ABD’li üst düzey yetkililerin bu ay Tayvan’a yaptığı üçüncü ziyaret oldu.

Biden yönetimi, Kongre gezilerinin rutin olduğunu yineleyerek Washington ile Pekin arasındaki gerilimin çatışmaya dönüşmesini engellemeye çalıştı.

Amerika’nın Tayvan ile resmi bir diplomatik ilişkisi yok ancak adaya kendisini savunması için gerekli araçları sağlamasıyasalara bağlı.

Çin, Tayvan’ı kendi kontrolu altına almak için güç kullandığını hiçbir zaman reddetmedi.

Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti’nin adayı hiçbir zaman yönetmediğini ve bu nedenle aday üzerinde hiçbir iddiasının olmadığını ve adanın geleceğine yalnızca 23 milyon Tayvanlı’nın karar verebileceğini söylüyor.

VOA tarafından geçilen ABD Savaş Gemileri Tayvan Boğazı’ndan Geçti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Savaş Gemileri Tayvan Boğazı’ndan Geçti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Savaş Gemileri Tayvan Boğazı’ndan Geçti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.