ABD Merkez Bankası Faiz Oranlarını Beklendiği Gibi 75 Baz Puan Arttırdı

ABD Merkez Bankası Faiz Oranlarını Beklendiği Gibi 75 Baz Puan Arttırdı

ABONE OL
19:45 - 02/11/2022 19:45
ABD Merkez Bankası Faiz Oranlarını Beklendiği Gibi 75 Baz Puan Arttırdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Merkez Bankası (FED) bugün faiz oranlarını dördüncü kez 75 baz puan arttırdı.

Banka, yüksek enflasyon riski ile borçlanma maliyetlerinin yüksekliğinin ekonomi üzerinde oluşturacağı baskı arasında denge sağlamayı amaçlıyor.

FED Başkanı Jerome Powell’ın açıklamadan yarım saat sonra düzenleyeceği basın toplantısında kararın gerekçeleriyle ilgili konuşması bekleniyor.

FED, yılın son çeyreği ile ilgili ekonomik beklentilerini açıklamadı. Bu durumda Federal Açık Piyasa Komisyonu’nun (FOMC) ekonomi, enflasyon ve faiz beklentilerine ilişkin ayrıntıları Powell paylaşacak.

Kamuoyu yoklamalarında ve yatırımcılar arasında yükselen fiyatlar, bir numaralı kaygı unsuru olmayı sürdürüyor. Bu kaygılar, gelecek hafta yapılacak Kongre ara seçimleri öncesinde Cumhuriyetçi Parti’nin Biden yönetimine eleştirilerinin merkezinde yer alıyor.

FED’in 20 ve 21 Eylül’deki toplantıları sonrasında gelen veriler, son 40 yılın en yüksek seviyesinde bulunan enflasyonun kararlı bir şekilde düştüğüne işaret etmiyor. İstihdam piyasasıysa gücünü koruyor.

Bazı FED yetkilileri, borçlanma maliyetlerinin aşırı agresif şekilde arttırılmasının ekonomiyi gereksiz bir resesyona sokacağı konusundaki kaygılarını açıkça dile getiriyor.

Bu yetkililer, bazı anket ve özel verilerin enflasyon baskısının azalmaya başladığına işaret ettiğini söylüyor.

FED’in gelecekte daha düşük oranda faiz arttırımı yapacağının işaretini verse bile Powell’ın, herhangi bir taahhütte bulunmadan, bu durumun enflasyon ve ekonominin önümüzdeki haftalardaki gidişatına bağlı olarak ele alınacağını vurgulayan bir dil kullanması bekleniyor.

Bankacılık firması Citi uzmanları, dün yayınlanan ve yeni açılan iş pozisyonlarında Eylül ayında beklenmedik bir artış olduğunu gösteren raporun, “verilerin FED’in faiz oranı artış hızını yavaşlatma arzusuyla bağdaşmadığının bir başka örneği” olduğu görüşünde.

Uzmanların açıklamasında, “Dirençli veriler, herhangi bir yavaşlamanın faiz oranlarının daha uzun süre, daha yüksek seviyelere çıkabileceği olasılığını beraberinde getirme riskini arttırıyor” ifadesi yer aldı.

FED’in bugünkü faiz artışı, hedef federal fon oranını 75 baz puan yükselterek yüzde 3,75-4,00 aralığına çıkardı. Politika faizi, 2008 yılının başından bu yana bu kadar yüksek olmamıştı.

75 baz puanlık faiz artışıyla beraber bu yıl faizler şimdilik toplam 375 baz puan artmış oldu. Benzer şekilde 1980’li yıllarda dönemin FED Başkanı Paul Volcker, enflasyonu kontrol altına almak için çok daha sert faiz arttırımı uygulamasına gitmişti.

Yatırımcılar, FED’in gelecekte faiz artışlarını yavaşlatacağı ya da Aralık ayında da 75 baz puanlık “olağanüstü yüksek” bir artışa gidebileceği olasılıkları arasında bölünmüş durumda.

Eylül ayındaki FED toplantısından bu yana gelen veriler, Merkez Bankası’nın önüne net bir tablo sunmadı.

Farklı raporlar, Eylül ayına kadar olan 12 aylık dönemde enflasyonun yüzde 8,2 arttığını gösteriyor. FED’in tercih ettiği bir başka endeks ise enflasyonun, bankanın hedef enflasyon oranı olan yüzde 2’nin üç kat üzerinde olduğunu ortaya koyuyor.

Ancak bazı anketler ve özel veriler, fiyatlar üzerindeki baskıların en azından gevşemenin eşiğinde olduğuna işaret ediyor. Bu veriler, FED yetkililerinin gelecekte daha düşük oranda faiz artışlarına gitmesini sağlayabilir.

Bazı Kongre üyeleri de FED’in faiz oranlarını fazla yükseltmesine karşı uyarılarda bulunuyor ve 30 yıllık sabit konut kredisi (mortgage) faiz oranlarının hızla yükselmesinin, FED politikalarının tüketicileri doğrudan etkilemesinin en iyi örneklerinden biri olduğuna işaret ediyor.

VOA tarafından geçilen ABD Merkez Bankası Faiz Oranlarını Beklendiği Gibi 75 Baz Puan Arttırdı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Merkez Bankası Faiz Oranlarını Beklendiği Gibi 75 Baz Puan Arttırdı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Merkez Bankası Faiz Oranlarını Beklendiği Gibi 75 Baz Puan Arttırdı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.