ABD Kızıldeniz’de binlerce ticari gemiye koruma sağlandığını açıkladı

ABD Kızıldeniz’de binlerce ticari gemiye koruma sağlandığını açıkladı

ABONE OL
21:17 - 02/03/2024 21:17
ABD Kızıldeniz’de binlerce ticari gemiye koruma sağlandığını açıkladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, Kızıldeniz’de Yemen’deki İran destekli Husilerin saldırılarına karşın binlerce gemiye koruma sağlanarak seyir güvenliğinin sağlandığını açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı tarafından VOA ile paylaşılan bilgiye göre, son 3 ayda tahminen 4 bin 677 kargo gemisi Kızıldeniz’den transit geçiş gerçekleştirdi.

Bu gemilerden 423’ü, ABD öncülüğünde İngiltere, Bahreyn, Kanada, Hollanda, Norveç ve İspanya’nın da aralarında bulunduğu yaklaşık 20 ülkeden oluşan koalisyona ait güçlerin koruması altında geçiş yaptı.

Perşembe günü gazetecilere açıklamalarda bulunan Pentagon Sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder “Bu, üzerinde durmaya devam edeceğimiz bir konu. Kızıldeniz hayati bir su yolu – küresel ticaretin %15’i buradan geçiyor” dedi ve Husi saldırılarını “yasadışı ve pervasız” olarak nitelendirdi.

Pentagon yetkilileri, ticari gemileri korumak için beş savaş gemisi ve diğer deniz unsurlarını kullanan koalisyon güçlerine ek olarak, bölgede Husi hedefleri ve roket fırlatma noktalarına karşı önleyici saldırı dalgası başlatan ABD liderliğindeki ayrı bir koalisyona bağlı dört ila sekiz gemi daha olduğunu söylüyor.

ABD’li yetkililer, geçtiğimiz ay bölgedeki deniz ticaretine yönelik olarak Aspides adlı kendi operasyonunu başlatan Avrupa Birliği ile de temas halinde olduklarını ve Yunanistan, Almanya ve İtalya’nın bölgeye savaş gemileri gönderdiğini ve bu gemilerin Kızıldeniz’de bulunan bir Fransız savaş gemisiyle de buluşacağını belirtiyor.

Ancak ABD ve AB’nin tüm bu çabalarına rağmen Husi saldırıları hız kesmeden devam ediyor.

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Daniel Shapiro, Salı günü ABD Kongre üyelerine yaptığı açıklamada, 19 Kasım’dan bu yana “Kızıldeniz ve çevresinde ticari nakliye ve donanma gemilerine yönelik en az 48 saldırı” olduğunu söyledi.

Aralarında dört Amerikan gemisinin de bulunduğu yaklaşık 15 ticari gemi, Husi saldırıları nedeniyle belirli oranda maddi zararlar gördü.

VOA’ya konuşan diğer savunma yetkilileri de Husilerin en az 14 ticari ve donanma gemisini daha tehdit ettiğini söyledi.

Yemen’de İran destekli direnişçi grup Husilerin lideri Abdul Malik el Husi Perşembe günü televizyonda yaptığı konuşmada, “Askeri operasyonlarımız devam edecek ve ilerleyecek” dedi ve “düşmanlarımızın hiç beklemeyeceği sürprizlerimiz var” iddiasında bulundu.

Husi saldırılarının uluslararası deniz taşımacılığı üzerindeki etkileri halen tartışılmaya devam ediyor.

Bugüne dek ondan fazla büyük denizcilik şirketi, Kızıldeniz geçişlerini askıya aldı.

Bir Alman araştırma kurumu tarafından yayımlanan Kiel Ticaret Göstergesi, geçen ay Kızıldeniz ve Mısır’ın Süveyş Kanalı’ndan normalde beklenenden %80 daha az konteyner geçtiğine dikkat çekti.

Küresel denizcilik devi Maersk, Salı günü müşterilerine “küresel ağda devam edecek aksaklıklara hazırlıklı olmaları” uyarısında bulundu.

Husiler, İsrail Gazze saldırılarının ardından İsrail’e ürün taşıyan ve Kızıldeniz’den geçen ticari gemileri hedef alacağını açıklamıştı.

Bu haberde Reuters haber ajansının bazı verileri kullanılmıştır.

VOA tarafından geçilen ABD Kızıldeniz’de binlerce ticari gemiye koruma sağlandığını açıkladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Kızıldeniz’de binlerce ticari gemiye koruma sağlandığını açıkladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Kızıldeniz’de binlerce ticari gemiye koruma sağlandığını açıkladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.