ABD Jeolojik Araştırma Merkezi’nden İzmir Depremi Değerlendirmesi

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi’nden İzmir Depremi Değerlendirmesi

ABONE OL
20:11 - 30/10/2020 20:11
ABD Jeolojik Araştırma Merkezi’nden İzmir Depremi Değerlendirmesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) internet sitesinden merkez üssünün Yunanistan’ın Samos (Sisam) Adası olduğu belirtilen İzmir depremine ilişkin değerlendirmede bulundu.

USGS’in depreme ilişkin paylaştığı tektonik analizde, “Deprem Ege Denizi’nin doğusundaki Avrasya tektonik plakasının içinde sığ bir derinlikte yaşanan normal fay kırılması sonucu meydana geldi” ifadeleri yer aldı.

“Plaka içi deprem”

Son yaşanan depremin bölgede daha önceki depremlerle büyük ölçüde tutarlı olduğu ve depremin “plaka içi deprem” olarak değerlendirildiği belirtildi.

Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi’nin yaptığı değerlendirmede, “30 Ekim 2020 tarihli deprem, Afrika plakasının Avrasya’ya doğru yılda yaklaşık 10 milimetre kuzeye doğru kaydığı en yakın ana plaka sınırının yaklaşık 250 kilometre kuzeyinde. Bu nedenle bu deprem plaka içi deprem olarak değerlendirilmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Ege Denizi’nde sık sık orta ve büyük ölçekli depremlerin yaşandığı; bugünkü depremin meydana geldiği bölgenin 250 kilometre içinde kalan kısmında son 100 yıl içinde 6 ve üzeri büyüklükte 29 tektonik faaliyetin meydana geldiği belirtildi.

Bölgede kaydedilen en büyük depremin, 1956 yılı Temmuz ayında Naxos (Nakşa) ve Santorini Adası arasındaki bölgede yaşanan 7.7 büyüklüğündeki deprem olduğu ifade edildi.

Bu depremin Yunanistan’da 20. Yüzyılda kaydedilen en büyük deprem olduğu belirtildi.

USGS’in açıklamasında 20 Haziran 2017’de Bodrum yakınlarında meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki deprem de aynı bölgede yaşanan depremler arasında yer aldı.

VOA tarafından geçilen ABD Jeolojik Araştırma Merkezi’nden İzmir Depremi Değerlendirmesi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi’nden İzmir Depremi Değerlendirmesi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Jeolojik Araştırma Merkezi’nden İzmir Depremi Değerlendirmesi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.