ABD, İsrail-Hamas çatışmalarının başlangıcından bu yana üçüncü kez BM’de veto oyu kullandı

ABD, İsrail-Hamas çatışmalarının başlangıcından bu yana üçüncü kez BM’de veto oyu kullandı

ABONE OL
22:19 - 20/02/2024 22:19
ABD, İsrail-Hamas çatışmalarının başlangıcından bu yana üçüncü kez BM’de veto oyu kullandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Salı günü İsrail-Hamas savaşına ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi karar taslağını bir kez daha veto ederek acil insani ateşkes talebini engelledi.

13 konsey üyesi Cezayir’in hazırladığı metin lehinde oy kullanırken İngiltere çekimser kaldı. Bu, mevcut çatışmaların başladığı 7 Ekim’den bu yana ABD’nin üçüncü veto oyu oldu.

Oylamadan önce konseye seslenen Cezayir’in BM Daimi Temsilcisi Amar Bendjama, “Bu karar taslağı lehinde oy kullanmak Filistinliler’in yaşam hakkına destek vermek anlamına gelir. Buna karşılık, aleyhte oy kullanmak, onlara uygulanan acımasız şiddeti ve toplu cezalandırmayı onaylamak anlamına gelir” diye konuştu.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield Cumartesi günü; ABD, Mısır, İsrail ve Katar arasında savaşa ara verilmesi ve Gazze Şeridi’nde Hamas tarafından tutulan rehinelerin serbest bırakılması için yürütülen görüşmeleri tehlikeye atabileceği endişesiyle ABD’nin karar tasarısını veto edeceğinin sinyalini vermişti.

Thomas-Greenfield oylama öncesinde konseye hitaben yaptığı açıklamada, “Konseyin şu anda atacağı her adım bu hassas ve devam etmekte olan müzakerelere engel değil, yardımcı olmalıdır. Biz şu anda masada olan karar tasarısının aslında bu müzakereleri olumsuz etkileyeceğine inanıyoruz” dedi

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi, “Hamas’ın rehineleri serbest bırakmasını gerektiren bir anlaşma olmaksızın derhal ve koşulsuz bir ateşkes talep etmek, kalıcı bir barış getirmeyecektir. Aksine Hamas ve İsrail arasındaki çatışmaları uzatabilir” şeklinde konuştu.

Reuters tarafından görülen metne göre ABD, İsrail-Hamas savaşında geçici bir ateşkes çağrısında bulunan ve müttefiki İsrail’in Refah’ta büyük bir kara harekatına karşı çıkan rakip bir karar tasarısı önerdi. ABD, müzakereler için zaman tanımayı planladığını ve oylama için acele etmeyeceğini kaydediyor.

Washington, şimdiye kadar İsrail-Hamas savaşıyla ilgili herhangi bir BM eyleminde ateşkes kelimesinin kullanılmasına karşı çıkıyordu. Ancak ABD’nin hazırladığı karar tasarısı metni, Başkan Joe Biden’ın geçen hafta İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmelerde kullandığını söylediği dili yansıtıyor.

ABD’nin taslak kararında Güvenlik Konseyi “tüm rehinelerin serbest bırakılması formülüne dayalı olarak Gazze’de mümkün olan en kısa sürede geçici bir ateşkes sağlanmasına verdiği desteğin altını çiziyor ve insani yardımın sağlanmasının önündeki tüm engellerin kaldırılması çağrısında bulunuyor.”

Washington, 7 Ekim’den bu yana ikinci kez Gazze’yle ilgili bir Güvenlik Konseyi kararı öneriyor. Ekim sonundaki ilk girişimini Rusya ve Çin veto etmişti.

Geleneksel olarak İsrail’i BM eylemlerinden koruyan ABD, buna rağmen iki kez de çekimser kalarak BM Güvenlik Konseyi’nin Gazze’ye yardımı arttırmayı amaçlayan ve çatışmalara uzun süreli ara verilmesini isteyen kararları kabul etmesine izin verdi.

Cezayir tarafından hazırlanan ve ABD tarafından veto edilen karar tasarısı, ateşkes ile rehinelerin serbest bırakılması arasında bir bağlantı kurmuyordu. Kararda ayrıca acil bir insani ateşkes ve tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması talep ediliyordu.

Aralık ayında 193 üyeli BM Genel Kurulu’nun dörtte üçünden fazlası acil bir insani ateşkes talebini onaylamıştı. Genel Kurul kararları bağlayıcı olmamakla birlikte, savaşa ilişkin küresel görüşü yansıtan siyasi bir ağırlık taşıyor.

VOA tarafından geçilen ABD, İsrail-Hamas çatışmalarının başlangıcından bu yana üçüncü kez BM’de veto oyu kullandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD, İsrail-Hamas çatışmalarının başlangıcından bu yana üçüncü kez BM’de veto oyu kullandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD, İsrail-Hamas çatışmalarının başlangıcından bu yana üçüncü kez BM’de veto oyu kullandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.