ABD elçisi İsveç’in NATO’ya katılımının imzalamasının ardından Türkiye’ye F-16 satışının hızlı olacağını öngörüyor

ABD elçisi İsveç’in NATO’ya katılımının imzalamasının ardından Türkiye’ye F-16 satışının hızlı olacağını öngörüyor

ABONE OL
11:30 - 25/01/2024 11:30
ABD elçisi İsveç’in NATO’ya katılımının imzalamasının ardından Türkiye’ye F-16 satışının hızlı olacağını öngörüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın birkaç gün içinde İsveç’in NATO üyeliğine onay veren son imzayı atmasını ve bunun da ABD Kongresi’nin Ankara’ya F-16 savaş uçağı satışını hızlandıracağını beklediğini söyledi.

Flake Reuters haber ajansına telefonla verdiği mülakatta, İsveç’in NATO üyeliğine dair resmi onay belgesinin Washington’a ulaşmasının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’ye 20 milyar dolarlık F-16 satışına ilişkin Kongre’ye derhal resmi bir bildirim göndereceğini söyledi.

TBMM önceki gün, 20 aydır devam eden uzun bir sürecin ardından İsveç’in NATO üyelik protokolüne onay vermişti. Ancak, onay sürecinin tamamlanması için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası bekleniyor.

Eski bir ABD Cumhuriyetçi senatörü olan Flake, Reuters’a verdiği demeçte “birkaç gün içinde” bunu bekleyip beklemediği yönündeki soruya, “Evet, bekliyorum” yanıtını verdi.

Büyükelçi Flake, “Parlamento harekete geçmişken Türkiye’nin beklemesi için bir neden göremiyorum. Dolayısıyla, bu Washington’a iletilir iletilmez (F-16 satışına ilişkin) kongre resmi bildiriminin yapılmasını bekliyorum” dedi.

İsveç’in Türkiye’nin “çok meşru güvenlik ihtiyaçlarını karşıladığını” söyleyen Flake, Türkiye’ye F-16 satışı konusunda endişeleri olanlar da dahil olmak üzere ABD Temsilciler Meclisi ve Senato dış ilişkiler komitelerinin başkanlarıyla temas halinde olduğunu kaydetti.

ABD elçisi, “F-16 satışından önce İsveç’in NATO üyesi olması gerektiğini düşünen Kongre üyeleri var. Ancak hepsi Türkiye’nin NATO’daki değerini ve F-16 modernizasyonuyla gelecek ortak işlerliğin değerini görüyorlar” dedi.

Hem Erdoğan hem de ABD Kongre üyeleri, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini desteklemesini, Türkiye’ye 20 milyar dolarlık yeni F-16’lar ve modernizasyon kiti satışının Kongre tarafından onaylanmasına bağlamıştı.

ABD Başkanı Joe Biden dün Kongre’nin her iki kanadına yazdığı mektupta, İsveç’in NATO’ya katılımına onay süreci tamamlanır tamamlanmaz, Türkiye’ye F-16 satışı konusunda Kongre’ye resmi bildirimde bulunmak niyetinde olduklarını belirtmişti.

Beyaz Saray, Ankara’nın 20 milyar dolarlık yeni F-16 alımı ve 79 adet modernizasyon kiti talebi konusunda Kongre ile istişare içinde olduğunu kaydetmişti.

Ankara, 2021 yılında F-16 talebini ABD’ye iletti. Ancak hem NATO’nun genişlemesi konusunda Ankara ile yaşanan pürüzler hem de insan hakları konularındaki eleştiriler sebebiyle Kongre’de itirazlar dile getirildi.

VOA tarafından geçilen “ABD elçisi İsveç’in NATO’ya katılımının imzalamasının ardından Türkiye’ye F-16 satışının hızlı olacağını öngörüyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “ABD elçisi İsveç’in NATO’ya katılımının imzalamasının ardından Türkiye’ye F-16 satışının hızlı olacağını öngörüyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “ABD elçisi İsveç’in NATO’ya katılımının imzalamasının ardından Türkiye’ye F-16 satışının hızlı olacağını öngörüyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.