ABD Dışişleri’nden İstanbul Sözleşmesi Mesajı

ABD Dışişleri’nden İstanbul Sözleşmesi Mesajı

ABONE OL
20:52 - 28/05/2021 20:52
ABD Dışişleri’nden İstanbul Sözleşmesi Mesajı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, Ankara’da kadın hak örgütleri temsilcileriyle bir araya geldi; İstanbul Sözleşmesi’ne destek çağrısı yaptı. Sherman Anıtkabir ziyareti sonrası Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” ilkesine bağlılığını da anımsattı.

Sherman, ABD’nin Ankara Elçiliği’nde Corona virüsü salgını gerekçesiyle Türkiye’deki kadın ve insan hakları örgütleri temsilcilerinden küçük bir grup ile biraraya geldi.

Sherman, uzun yıllar İstanbul Sözleşmesi Uzman Grubu’nun (GREVIO) başkanlığını ve Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması (CEDAW) Komitesi üyeliği yürütmüş olan ODTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Feride Acar, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ve Kadın Koalisyonu Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Dr. Selma Acuner ile buluştu.

Sherman’ın özellikle Türkiye’de yürütülen “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” kampanyası hakkında bilgi aldığı görüşmede, Ankara merkezli LGBTİ hak örgütü KAOS GL Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Damla Umut Uzun ve Unikuir kurucularından Melike Balkan da yer aldı.

Sherman, elçilik ikametgahındaki görüşme sonrasında kendisine sunulan “İstanbul Sözleşmesi bizim” yazılı maskeyi taktığı fotoğraf ile birlikte Türk hükümetine mesaj verdi.

Türkiye’nin aniden İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi kararından hayal kırıklığı duyduğunu söyleyen Sherman, küresel ölçekte cinsiyetçi şiddetin artmasıyla dünya genelinde kadın haklarına desteklemenin her zamankinden daha önemli hale geldiğini ifade etti.

ABD’nin Cesur Kadınlar Ödülü alan Canan Güllü, bugün Sherman ile yapılan görüşmeye ilişkin VOA Türkçe’ye değerlendirmesinde, İstanbul Sözleşmesi ve küresel ölçekte kadın hakları için mücadele konusunda kendilerine güçlü bir destek sözü verildiğini açıkladı. Güllü, Sherman’ın kadın bakan yardımcısı olması yanısıra Kamala Harris’in ABD’nin ilk kadın başkan yardımcısı olarak insan hakları savunuculuğuna öncülük etme kararlılığını vurguladığını aktardı.

Görüşmede, ayrıca Sherman’ın “ABD Başkanı Biden’ın da açıklama yaptığı üzere biz ABD olarak sadece Türkiye değil hiçbir imzacı devletin İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılmasını arzu etmiyoruz. Tersine, İstanbul Sözleşmesi’nin küresel düzeyde kabul görmesini istiyoruz. Her fırsatta Türk hükümetine İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili kararını yeniden değerlendirmeleri gerektiğini iletmeye devam edeceğiz. Amerikan hükümeti politikası olarak insan haklarıyla ilgili tüm meselelerin takipçisi olmaya sürdüreceğiz. Ne yazık ki dünyada kadına yönelik şiddette bir artış eğitimi gözlemleniyor. Bununla birlikte insan hakları ihlallerinde de artış yaşandığını gözlemliyoruz. Bunlardan endişe duyuyoruz. Ancak ABD bu olumsuz eğilimi olumlu yöne çevirmek için küresel düzeyde çabalarını sürdürecek” şeklinde mesajlar verdi.

Yine Sherman’ın, KAOS-GL temsilcisi Uzun ve Unikuir kurucusu Balkan ile sohbetinde de Türkiye’de İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçilmesi sürecinde LGBTİ haklarıyla ilgili tartışma yaratılmasından üzüntü duyduklarını dile getirdiği öğrenildi.

Sherman’ın, Türkiye’deki kadınlarca güçlü bir şekilde hak mücadelesi verildiğini ve İstanbul Sözleşmesi savunuculuğu yapıldığını bildiklerini vurgulayarak, “Türk hükümetine de İstanbul Sözleşmesi kararı başta olmak üzere insan hakları açısından görüşlerimizi iletmeye devam edeceğiz” mesajını verdiği öğrenildi.

Anıtkabir ziyaretinde dış politika mesajı

Dış politika konularında Türkiye ile ABD arasındaki görüş ayrılıkları sürerken Sherman’ın, Anıtkabir ve barış mesajı da dikkat çekti.

Sherman, Anıtkabir ziyaretinde bulunduğuna dair fotoğraf paylaşımında, Atatürk’ün anısı ve mirasını simgeleyen mekanı ziyaretten onur duyduğunu kaydetti. Sherman, Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” ilkesine bağlılığını anımsattı.

Türk tarafı sadece terörle mücadele vurgusu yaptı

Sherman’ın başkanlığındaki ABD tarafıyla yapılan görüşmeye ilişkin Türk Dışişleri Bakanlığı bugün sosyal medyada kısa bir bilgi paylaşımı yaptı.

Bakanlıktan yapılan paylaşımda, “Bakan Yardımcımız Büyükelçi Sedat Önal ile ABD’li muhatabı Wendy Sherman başkanlığında dün yapılan siyasi istişarelerde, Türkiye-ABD ilişkilerinin stratejik niteliği teyit edilmiş, bölgesel konularda görüş alışverişi yapılmış, terörizmle mücadelenin önemi vurgulanmıştır” denildi.

Sherman dün paylaştığı Twitter mesajında Sedat Önal ile Afganistan, Suriye ve bölgesel konularda verimli bir görüşme gerçekleştirdiğini söylemişti. ABD’li yetkili, ”Türkiye’nin 4 milyon mülteciye sürdürdüğü desteği takdir ediyoruz” demiş; ayrıca insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünün önemini görüştüklerini kaydetmişti.

VOA tarafından geçilen ABD Dışişleri’nden İstanbul Sözleşmesi Mesajı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Dışişleri’nden İstanbul Sözleşmesi Mesajı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Dışişleri’nden İstanbul Sözleşmesi Mesajı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.